Terugblik: Gelders Contrabas Ensemble in Willemeen

Geplaatst op 31 maart 2017 Door In Recensies, Uitgaan

Op vrijdag 17 maart mochten de gitaren en draaitafels opgeborgen blijven in de Willemeen in Arnhem. Op deze avond kwam het Gelders Contrabas Ensemble namelijk een variërende reeks stukken spelen, uiteenlopend van klassieke muziek en filmcomposities tot hardrock.

Deze avond is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen Willemeen en het Gelders Orkest. Het afgelopen jaar konden jongeren in Arnhem al op een laagdrempelige manier kennis maken met klassieke muziek door de ‘Blik op concerten’ van het Gelders Orkest. Door de samenwerking tussen Willemeen en Het Gelders Orkest konden jongeren deze concerten voor een laag bedrag bijwonen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Hoogste tijd dus om het Gelders Orkest naar de grote zaal van Willemeen te halen!

De zaal liep goed vol vanaf acht uur ‘s avonds; er stond een meterslange rij voor de deur. Er waren zowel zit- als staanplaatsen en het werd als snel lastig om een plekje te vinden. De sfeer was erg relaxed en toen de eerste klanken werden gespeeld was de bar nog druk bezig om bezoekers van drankjes te voorzien.

Gelders Contrabas Ensemble 1

Persoonlijk ben ik niet heel bekend met de muziek die gespeeld ging worden, dus ik was benieuwd naar wat mij te wachten stond. Tijdens het eerste gedeelte van de avond werden er verschillende klassieke composities gespeeld en zorgden projecties van visuals achter het ensemble voor verdere visuele aankleding.

Voor ieder nummer vertelde ensembleleider Aristotelis Potamianos wat achtergrondinformatie over het stuk dat gespeeld ging worden. Na enkele nummers had het vijftal contrabassisten al goed laten horen wat zij zoal met een contrabas kunnen.

Althans, dat dacht ik. Later op de avond werd er niet alleen klassieke muziek en jazz opgevoerd, zelfs keiharde rock van Rammstein passeerde de revue. Er werd zelfs door twee personen gelijktijdig op een enkele contrabas gespeeld; bijzonder om te zien en horen!

Gelders Contrabas Ensemble 2

Een toegift zat er niet in: het ensemble had hun vingers kapot gespeeld op ‘Du Hast’ en ‘Sonne’ van Rammstein. Een daverend applaus volgde. De toon voor meer van dit soort concerten in de Willemeen is in ieder geval gezet!

Interesse in meer bijzondere concerten van het Gelders Orkest? Jongeren kunnen voor slechts €10,- naar ‘Blik op Sjostakovitsj’ op vrijdag 19 mei bij Musis. Tickets zijn hier online verkrijgbaar.

Tekst en foto’s: Sander de Geus

Tags : , , , , , ,

Reacties