Terugblik op Dvorák

Geplaatst op 12 mei 2016 Door In Recensies, Uitgaan

Op zondag 24 april vond ‘Blik op Dvorák‘ plaats in Musis Sacrum in Arnhem. Dit was het derde concert in de speciale ‘Blik op…’ reeks. Reporter Eva bezocht voor het eerst in haar leven een uitvoering van een symfonisch orkest.

Terugblik op Dvorák
Eenmaal aangekomen bij het Musis Sacrum kregen alle jongeren die zich via jongerencentrum Willemeen hadden opgegeven voor dit concert een kaart voor we de zaal in gingen. We hadden kaarten waarbij je zelf mocht kiezen waar je wou zitten, dus we namen vooraan plaats. Hierdoor had ik een erg mooi zicht op het orkest.

blikoopdvorak2

De instrumenten die niet zo hard klinken, zoals de strijkers, waren meer vooraan op het podium ingedeeld, zodat ze hiermee de zaal beter kunnen bereiken. Instrumenten die harder klinken, zoals de tuba, waren meer achterop het podium ingedeeld. Dit is omdat deze instrumenten door hun harde geluid de zaal van een wat verdere afstand kunnen bereiken.

In het eerste deel van de voorstelling ging de dirigent Maestro Jules van alles vertellen over Dvorák en zijn wereldberoemde Negende Symfonie. De musici betraden als eerste op het podium en daarna volgende de dirigent Maestro Jules. Maestro Jules begon met het vertellen over Dvorák zelf met behulp van plaatjes, over de muziek die Dvorák maakte en hij liet stukjes muziek horen. Maestro Jules legde de complete symfonie uit die het orkest zou gaan spelen tijdens het tweede deel van de voorstelling. Hij vroeg het publiek ook vragen en hierdoor nam hij het publiek er echt in mee. Maestro Jules nam ook iemand uit het publiek het podium op om te ‘dirigeren’. Het zag er erg leuk uit.

De pauze duurde een kwartiertje. We kregen een gratis drankje en koekje, want dit zat allemaal inbegrepen bij de lage entreeprijs. Het was een leuke sfeer met alle mensen. Toen de pauze klaar was klonk er een bel en dat betekende dat we weer terug de zaal in moesten.

In het tweede deel van de voorstelling ging het orkest de gehele Negende Symfonie spelen. Net zoals in het begin kwamen eerst de musici op het podium en daarna de dirigent Maestro Jules. Ze droegen hun formele orkestkleding en de dirigent had een heel mooi pak aan. De bedoeling van het eerste deel was dat je de muziek stukken herkende en hoe de componist deze stukken precies had gecomponeerd. De plaatjes die bij het eerste deel langskwamen lieten ze nog een keer zien in het tweede deel, zodat je het nog beter begreep. De symfonie vond ik erg mooi en ik werd er ook erg rustig van. Het orkest had het heel goed gedaan.

blikopdvorak1

Er volgde een staande ovatie. Hierna speelde het Gelders Orkest nog een klein toegift in de vorm van het Amerikaanse volkslied: The Star Spangled Banner.

Toen de voorstelling afgelopen was, gaf orkestinspecteur Rene Knoop de jongeren een kijkje achter de schermen. We gingen even het podium op en we mochten naar de instrumentenberging. Rene Knoop vertelde ons over de instrumenten en hoe ze het podium hebben ingedeeld. Hij liet ons ook een paar muziekstukken zien op papier. Ze waren erg oud maar ze zagen er nog mooi uit.

Ik heb nog nooit eerder een optreden van een groot orkest bezocht, dus het was een erg mooie ervaring voor mij. Het was zeer interessant en ik weet nu veel over Dvorák zelf, maar ook over de muziek die hij maakte.

Door: Eva Kulezic.

Tags : , , , ,