Terugblik op Sheherazade

Geplaatst op 15 mei 2019 Door In Recensies, Uitgaan

Op zaterdag 11 mei was het eindelijk weer zover. Onze favoriete dirigent Maestro Jules nam ons mee op een ontdekkingsreis rondom de ‘suite’ Sheherazade van de Russische componist Rimski-Korsakovs, welke gebaseerd is op de vertellingen van Sheherazade in het boek Duizend-en-één nacht. Het is een meeslepend verhaal over een bedrogen Sultan die gek wordt van verdriet. Door het bedrog is de Sultan ervan overtuigd dat alle vrouwen per definitie ontrouw zijn. Daarom besluit hij elke dag een nieuwe bruid te kiezen en haar de ochtend erop, voor ze de kans kreeg hem te bedriegen, te doden. Sheherazade weet dit lot te ontlopen door hem elke avond, duizend-en-één-nachten achter elkaar, verhalen te vertellen. Hier wordt koning zo nieuwsgierig van dat hij de terechtstelling elke dag uitstelt, en uiteindelijk besluit er niet mee door te gaan.

 

Maestro Jules laat ons voor de pauze kennis maken met dit verhaal, maar niet voordat er weer een staafmixer wordt weggegeven. Na een heerlijk humoristische intro zitten we al snel in de leerstoelen en wordt ons tot in detail uitgelegd hoe het symfonisch meesterwerk in elkaar steekt. Zoals tijdens iedere editie van ‘Maestro Jules onthult’ het geval is, wordt er stapsgewijs context gegeven aan het stuk. Het orkest speelt af en toe een deel om het gevoel van het verhaal kenbaar te maken. Jules ontleedt vervolgens de gehele suite met behulp van ondersteunende beelden die achter het orkest geprojecteerd worden.

In de pauze worden we zoet gehouden met een lekker wijntje van het huis. Tot mijn verbazing waren er naast een hoop ouderen ook best wat jongeren aanwezig. Iedereen praatte enthousiast over wat er na de pauze gaat volgen, en al snel konden we weer plaatsnemen om nu het gehele stuk in volle glorie te ervaren. Het Gelders Orkest was nu in hun formele tenue gekleed en zag er piekfijn uit. Nadat alle leden op hun plek waren gaan zitten kwam Jules op en was het tijd om te genieten van de complete suite.

Het orkest begon te spelen, waarbij de beelden en uitleg van voor de pauze op de achtergrond meedraaien, waardoor je het stuk perfect kon volgen. Het was een mooi en bovenal warm stuk met lekker veel afwisseling. De violiste had een paar mooie momenten waar met gapende monden naar geluisterd werd. Ook was het erg leuk om het ‘adhd trompetje’ terug te horen, waar Jules voor de pauze uitleg over gaf.  De daverende staande ovatie na afloop was meer dan terecht, het was wederom een gezellige, leuke en interessante avond met prachtige klassieke muziek.

Over een halfjaar is Jules er weer met een ander concept. Eind oktober dit jaar kan je komen genieten van ‘Maestro Jules presenteert…het orkest!’ De Maestro zal hier laten zien wat er allemaal mogelijk is met een symfonieorkest, en het publiek mag kiezen wat er gespeeld gaat worden! Mis het niet!

Ben jij tussen de 15 en 27 jaar? Koop dan nu je ticket en zorg dat je erbij bent! De kaartjes zijn ook nog eens veel goedkoper (€10 per stuk), door een samenwerking tussen Willemeen en Het Gelders Orkest. Inschrijven kan tot 21 oktober.

Tekst en foto’s: Sander de Geus

Tags : , , , , ,

Reacties