‘The Devil All The Time’ laat zien dat in ieder mens kwaad schuilt [filmrecensie]

Geplaatst op 8 februari 2022 Door In Films & series, Recensies, Uitgaan

De Netflixfilm ‘The Devil All The Time’ volgt een groep mensen in een zwaar christelijk dorpje in Ohio tussen 1945 en 1970. De film draait om een getraumatiseerde oorlogsveteraan die zich na het overlijden van zijn vrouw volop op het geloof stort, de zoon van de oorlogsveteraan, een dominee en een seriemoordenaar met zijn echtgenote.

De film volgt grotendeels het levensverhaal van Arvin (Tom Holland), de zoon van de getraumatiseerde oorlogsveteraan. Arvin probeert er alles aan te doen om zijn naasten beschermen. Wat vooral opvalt is dat Arvin veel te verduren krijgt tijdens de film, zijn vertrouwen wordt telkens weer beschadigd. Niet alleen zijn vertrouwen in de kerk, maar ook zijn vertrouwen in zijn ouders, de politie en vreemden. 

Alle verhaallijnen sluiten netjes op elkaar aan gedurende de film. Zo zie je in het begin dat Arvins vader (Bill Skarsgård) enorm veel moeite heeft met het feit dat zijn vrouw kanker heeft. Hij denkt namelijk dat hij zijn vrouw kan genezen als hij de hond van zijn zoon opoffert aan God. Dat werkt verrassend genoeg niet: zijn vrouw overlijdt alsnog aan de gevolgen van kanker. De vader van Arvin kan niet goed omgaan met het verlies van zijn vrouw en maakt een einde aan zijn eigen leven, waardoor Arvin een wees wordt en bij zijn oma moet intrekken.

Daarnaast heb je het verhaal van de dominee (Robert Pattinson). Dit is een man die nieuw is in het christelijke dorpje en het geloof dus volop predikt onder de lokale bevolking. Wat de meeste inwoners overigens niet weten is dat de dominee graag minderjarige meisjes verleidt. Arvin confronteert hem daar richting het einde van de film mee, waarop de dominee natuurlijk glashard ontkent. Na deze confrontatie zien we hoe Arvin vertrekt uit het christelijke dorpje en onderweg een lift aanneemt van de seriemoordenaar en diens vrouw. Tijdens deze rit komt hij erachter dat de seriemoordenaar zijn echtgenote gebruikt om slachtoffers te lokken en hun doodsstrijd vervolgens fotografeert.

Wat mij uiteindelijk het meeste is bijgebleven van The Devil All The Time is dat het geloof centraal staat in deze film en het ook meteen de grootste bron van ellende vormt. Twee predikers demonstreren hun geloof hier namelijk op hele bizarre manieren. Zo gooit een van de predikanten tijdens een kerkdienst een emmer vol levende spinnen over zijn hoofd om op deze manier zijn vertrouwen in God te laten zien. Ook vermoordt hij later zijn vrouw om te kijken of hij haar met de hulp van God opnieuw tot leven kan wekken, wat natuurlijk niet gebeurt, want hoe ziek in je hoofd moet je wel niet zijn om zoiets te geloven?

The Devil All The Time heeft verder geen sterke boodschap, maar moet het vooral hebben van de boeiende karakters, het sfeervolle tijdsbeeld en diverse heftige scenes.

Beoordeling ‘The Devil All The Time’ ★★★☆☆


▶️💻Bekijk ‘The Devil All The Time’ direct op Netflix

Tags : , , , , , , ,

Reacties