Toneelgroep Oostpool – De Misantroop

Geplaatst op 1 november 2011 Door In Recensies, Uitgaan

Op donderdag 20 oktober vond in de schouwburg in Arnhem de première plaats van het nieuwe stuk van Toneelgroep Oostpool. Deze keer kozen ze voor een beroemd werk van de schrijver Molière: De Misantroop. Het is één van de beroemdste werken van deze auteur, die het schreef in 1666. Een erg oud verhaal dus, waaraan Toneelgroep Oostpool een geheel eigen draai gaf.

Het stuk gaat over Alceste, een man die de oppervlakkigheid van de wereld waarin hij leeft veracht. Mensen begroeten elkaar vol enthousiasme, omhelzen elkaar en maken complimenten. Maar wanneer de anders is verdwenen, roddelt men en praat slecht achter de rug van de ander om. Deze hypocriete houding is iets dat hij haat: Alceste staat er dan ook op altijd de waarheid te zeggen. Dat dit hem niet bepaald geliefd maakt, kan hem niets schelen. Maar de zaken worden anders wanneer hij verliefd wordt op Célimène, een jonge vrouw die gek is op roddelen. Blijft hij bij zijn principes, of geeft Alceste zich over aan de liefde?

De Misantroop van Molière is in deze uitvoering zowel een jong als een oud stuk. De lange monologen en dialogen, het ouderwetse, gedragen taalgebruik worden afgewisseld met woorden van nu, het ploppen van bierflesjes en hysterische dansjes op snelle muziek. En ook het thema van de oppervlakkigheid van toen, is natuurlijk ook nu nog herkenbaar. De snelle berichtjes op Facebook, het streven naar de laatste Iphone of de hipste kleding, druk, druk, druk: we zijn er allemaal (een beetje) schuldig aan. En Alceste, had hij niet perfect aan kunnen sluiten bij de Occupybeweging van nu?

Voor wie gek is op toneel en niet snel wordt afgeschrikt, is De Misantroop een prachtig stuk, vol elegant taalgebruik, hoogdravende karakters en subtiele grapjes. Maar voor wie nog niet zoveel toneelervaring heeft, is het stuk waarschijnlijk nogal zware kost. Wellicht kunnen zij beter wachten op één van de andere vele voorstellingen die Oostpool dit seizoen te bieden heeft!

Kijk voor meer informatie op www.toneelgroepoostpool.nl

Fotografie: Sanne Peper

trailer De Misantroop from Toneelgroep Oostpool on Vimeo.

Tags : , ,

Reacties