Van je familie moet je het hebben

Geplaatst op 6 november 2012 Door In Artikelen, Lifestyle, Recensies, Uitgaan

Twee mannen en een vrouw, samen in een driehoeksrelatie. Kan dat wel? Ja, in de voorstelling (in) Koud Water kan dat. Het theaterstuk van Toneelgroep Oostpool is landelijk op tournee. Afgelopen vrijdag bezocht de stagiaire van Jongin Arnhem het theaterstuk in Lux in Nijmegen. De voorstelling geregisseerd door Marcus Azzini wordt gespeeld door drie acteurs.

 

Van onzekere pubers naar wanhopige volwassenen

(in) Koud Water is op te splitsen in twee delen. Het eerste gedeelte gaat over de jeugd van de vrienden Bobby en Jonathan in Cleveland in de jaren zeventig. Bobby is een zweverige, mysterieuze jongen, die weinig praat maar wel veel jointjes rookt. Jonathan vertelt over hun verleden samen. Tijdens dat verhaal worden sommige herinneringen nagespeeld. Bobby gaat bij Jonathan in huis wonen omdat hij een lastige thuissituatie heeft. Al snel wordt duidelijk dat de jongens meer zijn dan vrienden en daar is de moeder van Jonathan, Alice, het niet helemaal mee eens.

Clare ‘knipt’ het haar van Bobby   –      Fotografie: Sanne Peper

Het tweede gedeelte speelt zich tien jaar later af, Jonathan woont nu samen met zijn huisgenote Clare in de grote mensenstad New York. Na een aantal jaar trekt Bobby ook bij hen in. Wat volgt is een soort welles/nietes spelletje tussen de drie spelers. Clare en Bobby worden verliefd, Jonathan is boos en gaat weg, komt daarna toch weer terug, maar er blijven irritaties. Uiteindelijk wonen de drie samen in Woodstock.

Bobby, Jonathan, Alice en Clare

Er zijn dus vier personages in het stuk, de jeugdvrienden Bobby en Jonathan, de moeder van Jonathan genaamd Alice, en de huisgenote van Jonathan genaamd Clare.

Bobby is, zoals eerder genoemd, een jonge hippie. Hij luistert veel muziek en komt verder redelijk stoïcijns over. Daardoor is het soms even schrikken als hij zijn luide theaterstem opzet. Bobby komt uit een moeilijk, asociaal gezin en heeft zijn vader, moeder en broertje verloren. Dit wekt natuurlijk het nodige medelijden op. Hij is degene die het idee oppert om lekker met z’n allen bij elkaar te gaan wonen, zoals echte hippies dat doen. En wat is nou de beste plek om dit idee uit te voeren? Juist. Woodstock natuurlijk. De rol van Bobby wordt gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. Hij is bekend als Rem uit de film De Heineken Ontvoering. Ook speelde hij de rol van Roderick in Gooische Vrouwen.

Links Jonathan, Rechts Bobby – Fotografie: Sanne Peper

Jonathan is meer een verlegen type en heeft veel bewondering maar ook afkeer voor Bobby. Hij wil net zo cool zijn maar ergert zich af en toe ook aan de apathische toestand waarin hij verkeert. Tijdens het stuk wordt hij heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens. Ook heeft hij moeite met zijn homoseksualiteit. Hij wil liefde, dat heeft hij nooit gekregen bij zijn ouders thuis. Dus gaat hij op zoek, en uiteindelijk vindt hij het bij Clare en Bobby. Matthijs van de Sande Bakhuijzen speelt de rol van Jonathan. Op zijn tiende was hij al te zien in het televisieprogramma De Daltons en hij is in verschillende films te zien.

Judith van den Berg heeft twee rollen, Alice en Clare. Als Alice is ze een terughoudende, bezorgde en vooral gefrustreerde moeder. De relatie met haar man is niet meer zoals deze geweest was. Ze is ontzettend nieuwsgierig naar het leven van haar puberende zoon. Ook Bobby vindt ze interessant. Stiekem wil ze er graag bij horen maar ze weet dat dat als volwassen vrouw niet kan.

Naast Alice speelt Judith van den Berg ook nog Clare. In het tweede gedeelte van het toneelstuk transformeert ze van truttig moedertje naar een wilde, eenzame, gescheiden vrouw. Ze zwelgt in zelfmedelijden en verleidt ondertussen Bobby, die nog nooit met een vrouw naar bed is geweest. Ze houdt van allebei de mannen maar weet ergens diep in haar hart dat het nooit gaat werken. Ze wil meer, ze wil de wereld zien. En dat kan niet met twee mannen en een kind.

Het decor

Bij binnenkomst van de theaterzaal staan de acteurs al in vol ornaat op het podium. Ze dragen allemaal een bontjas, de gedachte daarachter is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Er staat een hysterisch muziekje aan waar Alice/Clare heel wild op staat te dansen. Bobby en Jonathan lopen allebei een beetje rond. Het geeft een apart effect en lijkt op een gegeven moment iets te lang te duren.

Het decor bestaat uit een vierkant houten huisje dat op het podium staat. Het voorste gedeelte bestaat uit een bankje met stoel. Een stukje verderop ligt een schuimrubberen matras. Daarachter staat een grote houten tafel. De achterwand van het huisje is een glazen wand. Alle meubels die in het kleine gebouwtje staan zijn van hetzelfde soort lichte hout gemaakt als de muren en vloer. Verder is er helemaal geen kleurgebruik, op de witte gordijnen na. De scenes spelen zich soms ook buiten het huis af. Het gebeurt ook vaker dat Bobby en Jonathan een dialoog voeren en Alice/Clare als buitenstaander achter de glazen wand toekijkt.

De drie acteurs, op de achtergrond het decor – Fotografie: Sanne peper

Wel of niet gaan?

Het komt duidelijk naar voren dat de drie personages op zoek zijn naar een familie, een plek waar ze zich thuis voelen. De regisseur is er helaas niet in geslaagd om, zoals in het programmaboekje staat, het Aidstijdperk uit te beelden. Er wordt aan het einde van het stuk geïmpliceerd dat Jonathan aids heeft maar hier wordt te weinig aandacht aan besteed. Er zit humor in de voorstelling en de afwisseling naar diepzinnige teksten en luchtige grapjes is precies goed. Hoewel de acteurs heel jong zijn, was het publiek dit niet. Toch zullen er zeker jongeren zijn die dit stuk kunnen waarderen. Er zijn zoveel herkenbare elementen, zoals de hyperbezorgde moeder en het ongemakkelijke van verliefd zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden? (in) Koud Water staat van 20 t/m 24 november en van 11 t/m 15 december in Huis Oostpool in Arnhem. Tickets zijn er vanaf €17,-.

Tags : , , ,