Interview: Kimonomandem

Geplaatst op 22 september 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Begin 2016 debuteerde de Arnhemse zanger Kimonomandem met de ‘Meid van Nergens’ EP, een hedendaagse maar toch rauwe R&B plaat vol met gastbijdrages van onder andere Afriki, Ares en Jonna Fraser. Met iedere maand een nieuwe release op het label Bravoure Music moet 2017 volgens de 23-jarige Arnhemse artiest ‘Year Of The Mandem’ gaan worden. We spraken met Kimonomandem over zijn muziek, inspiratiebronnen, zijn plannen voor dit jaar en hoe hij zich in vrij korte tijd in de kijker wist te spelen bij diverse labels en bekende artiesten.

Kimonomandem 2

Hoe lang ben je al bezig met muziek?
Op mijn 13e nam ik mijn eerste tracks op met een microfoon en een computer met Windows Movie Maker. Superbasic dus. De muziek die ik toen maakte was compleet anders dan wat ik nu maak, maar mijn roots liggen zeker in de hiphop. Ik vind het wel lastig om de muziek die ik nu maak te omschrijven, maar ik noem het meestal wavy R&B.”

Waar staat wavy precies voor?
“Ja, ‘wavy’ is ook een beetje een verzamelterm die misschien niet iedereen direct snapt. Het is wel een beetje te vergelijken met de term ‘swag’, alleen de lading is totaal anders. Wavy staat voor mij voor apart, rauw en ook wel experimenteel. Maar het kan ook ‘raar’ betekenen, zowel in de goede als slechte zin van het woord. Met wavy R&B bedoel ik dus de wat rauwere R&B, met aparte ritmes, veel mineurtonen en alles behalve zoetsappig.”

Waarom heb je ervoor gekozen om Nederlandstalige muziek te gaan maken?
“Als je mijn Engelse uitspraak hoort dan snap je denk ik direct waarom ik Nederlandstalige muziek maak. Toen ik begon met rappen was het trouwens al direct Nederlandstalig. Het is voor mij ook echt een stukje Nederlandse trots hoor.”

Dan je artiestennaam; Kimonomandem. Staat dat ergens voor?
“Nou, die naam heb ik niet zelf verzonnen. Zo gaat dat met een nickname, die krijg je en bedenk je niet voor jezelf. Na onze ‘chillings’ bij mij thuis liepen er vaak meiden rond in kimono’s, een soort Japanse badjas voor wie het niet kent. Het woord ‘mandem’ heeft een Jamaicaanse achtergrond, want dat betekent ‘maat’, ‘vriend’ of juist ‘die gozer’. Een Jamaicaanse vriend van mij kwam aan met die nickname en sindsdien is het mijn artiestennaam. Hij legde gewoon de link tussen kimono’s en mandem. De naam sluit ook wel goed aan bij de sfeer van mijn muziek moet ik zeggen.”

Je muziek en artwork hebben inderdaad veel Aziatische invloeden en in je clips zien we ook veel Aziatische vrouwen. Kun je hier wat meer over vertellen?
“Ik ben echt gefascineerd door landen als China, Japan en eigenlijk heel Azië. Het zijn namelijk best gesloten en mysterieuze landen met een hele rijke historie. Dat prikkelt mijn fantasie enorm. Ik ben ook dol op Aziatische vrouwen en daarom zie je die ook veelvuldig terug in mijn clips. Qua muziek ben ik juist gek op de Amerikaanse sound. Mijn eigen muziek is dus echt een combinatie van een Amerikaanse sound en Aziatische esthetiek.”

Kimonomandem 1

Heb je nog meer inspiratiebronnen die van invloed zijn op je muziek?
“Ik ben een enorme fan van The Weeknd. Deze Canadese zanger, producer en songwriter is mijn Michael Jackson en Tupac tegelijk. Door hem ben ik begonnen met zingen. Toen ik met mijn EP “Meid van Nergens” bezig was werkte ik veel samen met mijn vaste producers uit Arnhem. Zij waren toentertijd bezig met techno en dat vertaalde zich ook naar aparte invloeden in mijn muziek. Techno heeft ook vaak iets mysterieus, die donkere synthesizer geluiden vind ik heerlijk. Voor de rest ben ik echt een enorme filmfanaat, ik kijk veel films, vooral de wat meer ‘wavy’ films zoals Inception en Limitless.”

Begin januari bracht je je nieuwe single ‘Zwitsal’ uit. Hoe is deze clip tot stand gekomen? Het is niet bepaald een brave clip en het geheel ziet er lo-fi uit. Vanwaar deze keuze?
“Die clip is gewoon ’the real deal’. De clip voor Zwitsal is op een hotelkamer met een iPhone gefilmd terwijl we xtc hadden gepopt. We hadden wel een goede camera in die kamer liggen, maar die hebben we niet eens gebruikt. Het is gewoon hoe ik ben en dat steek ik niet onder stoelen of banken. Mij zal je niet horen zeggen dat ik op straat of op de block hang. Ik zit liever binnen op een kamer met een meid in een kimono, het is mij sowieso veel te koud op straat nu.”

Je bent onlangs opgepikt door het label Bravoure Music. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen en wat heeft dit je zoal opgeleverd?
“Het label Bravoure Music uit Zaandam was nog niet openlijk actief als label, tot ik kwam. Toen ik mijn eerste EP dropte was ik eerlijk gezegd helemaal nog niet zo bezig met labels. Op die EP werkte ik samen met artiesten als Afriki, Ares, Jonna Fraser en Finesselande. Zodoende was ik ook al in contact met onder andere Top Notch en diverse producers. Na het uitbrengen van die EP kreeg ik ineens aan appje vol met vuur emoticons van Gaetan van der Sande van Bravoure Music. Zo begon het balletje te rollen. Voor ik het wist zat ik met mijn crew in een groot kantoorpand vol mannen in nette pakken een contract te tekenen.”

Oké, 2017 moet the Year of the Mandem worden. Dit jaar heb je maar liefst 12 releases op de planning staan, iedere maand eentje. Kun je wat meer over deze aanpak vertellen?
“Ik heb inderdaad flink wat tracks op de plank liggen voor dit jaar. Mijn komende singles zijn vrij toegankelijk, maar er zitten ook wat meer experimentele tracks tussen. Mijn label kwam met het idee om iedere maand een release te doen. Zo kan men geleidelijk aan kennis maken met mijn veelzijdige muziek. Ik hoef niet snel te scoren, ik zet in op een lange adem. Per maand breng ik iets anders uit, uiteenlopend van singles met of zonder clip, een EP of gewoon een dope featuring.”

Is je dagelijkse leven gevuld met muziek of werk/studeer je daarnaast ook nog?
“Ik ben echt fulltime met muziek bezig. Ik zing niet alleen, ik ben ook actief in de studio als audio engineer. Overdag houd ik mij ook bezig met het begeleiden van jongeren bij Rous 2 Action onder leiding van Edson Blinker. Dat is een speciaal re-integratiebedrijf voor jongeren. Ik help mee met een stukje begeleiding van jongeren die bezig zijn met muziek en alles wat daarbij komt kijken.”

Hoe ziet een dag in de studio met Kimonomandem eruit?
“Haha, dat is echt 10 uur chillen en 2 uur enorm intensief bezig zijn met tracks. Werken zonder teveel druk op de ketel, dat werkt voor mij gewoon het beste. Lekker hangen in de studio en experimenteren levert mij simpelweg de beste ideeën op. Wanneer er echte schrijverskampen worden georganiseerd is het net andersom; 10 uur intensief bezig, 2 uur chillen haha.”

Je hebt al aardig wat optredens in Arnhem en daarbuiten achter de rug. Wat was de tofste show? Wat waren voor jou de hoogtepunten van het afgelopen jaar?
“Sinds vorig jaar zomer heb ik inderdaad al best wat shows gedaan. Mijn absolute hoogtepunt was het voorprogramma van Nelly verzorgen in de grote zaal van de Melkweg. Tivoli in Utrecht was ook tof, daar deelde ik het podium met onder andere Goldlink en FS Green. En de feestjes hier in Arnhem van bijvoorbeeld Gaps zijn ook erg gezellig, gewoon lekker feesten in m’n hometown.”

Kimonomandem 3

Hoe bereid je je voor op je optredens? Of verschilt dat echt per optreden?
“Het is ten eerste erg belangrijk dat je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn als artiest, want alleen op die manier kun je jezelf blijven verbeteren. Voor een optreden oefen ik veel, erg veel. Ik maak van al mijn tracks showversies, een wat andere versie dus dan je op plaat hoort. Met die tracks oefen ik mijn hele routine voor een show. Op de avond zelf bid ik voor de show samen met mijn crew en delen we standaard een flesje vodka.”

Waar zou graag eens willen optreden?
“Natuurlijk op festivals zoals Noorderslag, Lowlands en Appelsap. WOO HAH! in Eindhoven en Newskoolfest in Den Bosch lijken me ook erg tof.”

Wie mag jou uit bed bellen voor een muzikale samenwerking?
“Nou, ik hecht veel waarde aan mijn slaap, dus beter bellen mensen mij gewoon overdag. Ik maak wel graag een uitzondering voor The Weeknd, Sevn Alias en Ronnie Flex. Binnenkort komen er sowieso wat tracks uit waarop ik samenwerk met onder andere Kempi, Murda Turk en De Fellas, dus houd die shit in de gaten!”

Stel, je raakt je hele muziekcollectie kwijt? Welke drie albums of tracks zou je direct weer aanschaffen?
“Daar hoef ik niet lang over na te denken. Tja, wat kan ik zeggen, ik ben gewoon een enorm fan van The Weeknd.”

The Weeknd – Thursday
The Weeknd – House of Balloons
The Weeknd – Echoes Of Silence

Hoe kijk jij tegen de Arnhemse urban scene aan?
“Weet je, urban is niet meer de urban van een paar jaar geleden. Meer artiesten zoeken het experiment en de samenwerking op. Ik merk dat die tijden van makkelijk in het gehoor liggende hitjes scoren langzamerhand wel verdwijnen, veel artiesten gaan wat meer de eclectische kant op qua muziek. Eerder was Arnhem echt een beetje van de eilandjes, artiesten zochten elkaar maar mondjesmaat op. Nu wordt er veel meer collectief aangepakt, de jongere generatie komt veel meer samen. Ik denk ook wel dat social media hierbij sterk meespeelt. Je connect nu veel sneller met andere artiesten. Momenteel is Arnhem zich op muzikaal vlak op hoge snelheid aan het ontwikkelen.”

Welke Arnhemse artiesten moet men zeker in de gaten blijven houden?
“Kingsta, die gozer is echt lekker bezig. Op 6 februari dropt hij een nieuwe single, zeker iets om naar uit te kijken. Darkskin!”

Heb je nog tips voor andere artiesten?
“Als je echt serieus met muziek bezig wil zijn dan is het belangrijk om een goed plan te hebben. Zorg ervoor dat je alles goed uitdenkt en dat je ook een stukje marktonderzoek doet. Waar liggen kansen? Wat zijn mijn eigen sterke kanten? Probeer echt jezelf te blijven in plaats van een moeilijk imago hoog proberen te houden. Het is best lastig om trouw te blijven aan je eigen formule, dat ervaar ik zelf ook. Het is goed om ruimte te houden voor experimenten, maar probeer wel altijd bij de kern te blijven. Veel artiesten willen op de korte termijn scoren en snel geld maken. Dat levert in negen van de tien gevallen een ‘one day fly’ op. Je kunt beter inzetten op de lange termijn.”

Bedankt voor je tijd en veel succes met de komende releases! Any last words?
“Shout out naar heel 026, Bravoure Music, mijn manager Roman en naar Jongin Arnhem, bedankt voor dit interview!”


Links

Kimonomandem op Facebook
Kimonomandem op Spotify
Kimonomandem op iTunes
Kimonomandem op Twitter
Kimonomandem op Instagram

Beeld: Kimonomandem

Tags : , , , , , , , , , , ,