Terugblik: Bruchs Vioolconcert

Geplaatst op 1 maart 2019 Door In Recensies, Uitgaan

Vrijdag 22 februari speelde het Gelders Orkest onder leiding van dirigent Jules van Hessen het vioolconcert van Max Bruch: een muzikant die wereldberoemd is geworden door maar één hit. Jongeren vinden klassieke muziek vaak saai, maar de humor, vele muzikale voorbeelden en mooie visuals in deze voorstelling bewijzen dat dit niet zo is. 


Informele sfeer
In het eerste gedeelte werden korte passages van klassieke stukken gespeeld. Zo werd er een stuk aangekondigd met zware tonen, een echt mannelijk stuk. ‘Nee, het belooft zeker geen gendervriendelijke avond te worden’, grapte dirigent Jules van Hessen. Jules vertelde interessante details van beroemde orkestwerken op een luchtige manier en maakte de ene na de andere grap. Het vele lachen deed ons bijna denken dat we bij een cabaretvoorstelling waren. Het stoffige en saaie imago dat ik als ‘klassieke muziek maagd’ over klassieke muziek had, verviel voor mij al snel. Er hing een informele sfeer en het werd mij al snel duidelijk dat klassieke muziek zeker niet saai is. Op een gegeven moment was het tijd voor de traditionele verloting van een huishoudelijk apparaat. Waar degene met het juiste antwoord op een vraag voorheen met een broodrooster naar huis ging, werd deze avond een heuse staafmixer verloot.

Het Vioolconcert van Bruch: een monsterhit 
Na de pauze werk het hele stuk achter elkaar doorgespeeld. Op het scherm waren de symbolen te volgen die aangaven welk deel van het stuk werd gespeeld, waar in het eerste gedeelte uitleg over werd gegeven. Het vioolconcert van Max Bruch was in 1866 een monsterhit. En zoals dat gaat met componisten die ‘te vroeg pieken’: je kunt daarna nog honderden werken componeren, van vioolconcerten tot symfonieën en fantasieën, maar dat haalt niks meer uit. Je zult de rest van je leven de maker van dat ene vioolconcert blijven. Bruch wilde een verbod op nieuwe uitvoeringen van zijn succes omdat zijn andere werken maar niet werden opgepakt. Maar de heldenstatus van Bruchs Eerste Vioolconcert is terecht. Het is een mooi stuk: afwisselende melodieën met een flinke variatie in tempo. En het was al helemaal bijzonder omdat het werd gespeeld door Niek Baar, een nog jonge violist die net de eerste prijs heeft gewonnen op het Oskar Back Concours.

Toen het stuk was afgelopen werd het Orkest getrakteerd op een lang en luid applaus. Het was voor mij en de andere aanwezigen een leuke avond en we kijken allemaal dan ook allemaal uit naar het volgende ‘Onthullingsconcert’ dat in mei gaat plaatsvinden. Als je net als ik nog nooit bij een klassiek concert was geweest is het zeker aan te raden om te gaan! 

11 mei 2019 –  Maestro Jules Onthult: Sheherazade
Het Gelders Orkest staat dan wederom in Musis Arnhem. In dit programma neemt Maestro Jules ‘Scheherazade’ van Rimski-Korsakov onder de loep. Waar komen die sprookjes uit Duizend-en-eennacht vandaan? Wie is die laaghartige sultan die vrouwen zo sadistisch behandelt? Waar en hoe is de mooie Scheherazade in de muziek te vinden? En welke sprookjes komen terug in de verschillende delen? Ook hier wordt, na de pauze, het stuk in zijn geheel gespeeld. Bekijk het evenement in de agenda. Als je een CJP Pas hebt krijg je ook nog eens een flinke korting! 

Foto’s: Sander de Geus

Tags : , , , , , , , , , , ,