The Hunger Games

Geplaatst op 11 april 2012 Door In Recensies, Uitgaan

The Hunger Games is de nieuwe film van regisseur Gary Ross en is gebaseerd op de (gelijknamige) trilogie van Suzanne Collins. Het is het eerste deel van de reeks, later zullen de andere twee delen, Catching Fire en Mockingjay, nog verfilmd worden.

Het verhaal speelt zich af in Panem, een natie die uit de puinhoop van wat we nu als Noord-Amerika kennen opgestaan is. Het land is onderverdeeld in 12 districten en een Capitool, de hoofdstad. Als straf voor de opstand van de districten 74 jaar geleden heeft het Capitool de Hunger Games ingesteld. Elk district levert, doormiddel van een loterij, een jongen en meisje tussen de 12 en 18 jaar. Deze 24 ‘tributen’ moeten tegen elkaar vechten tot de dood in een arena, terwijl alles wordt opgenomen en uitgezonden. De laatste die overblijft wordt gekroond als overwinnaar en mag terug naar huis.

De hoofdpersoon is Katniss Everdeen, wanneer haar zusje, Primrose, als tribuut wordt uitgekozen biedt zij zich vrijwillig aan om, in haar plaats, naar de arena te gaan. Als blijkt dat de jongen, die haar als meisje van een hongersdood heeft gered, haar medetribuut is, begint er een gevaarlijk spel tussen Katniss, de president en de districten: een liefde die een opstand veroorzaakt en een regering op de knieën dwingt.

De film volgt het boek niet compleet, waardoor sommige details of gebeurtenissen overgeslagen worden. Overall is de film zeker een aanrader – de reden waarom het ook een kaskraker is geworden.

Wanneer de film je bevalt is het zeker de moeite waard om de boeken te lezen – deze laten je nog beter meeleven met Katniss en de complexe situaties. Enthousiast geworden? De boeken zijn ook in het Nederlands vertaald en online verkrijgbaar.

 

 

Tags : ,

Reacties