Wattekak?! King Oeboe!

Geplaatst op 23 oktober 2013 Door In Recensies, Uitgaan

Tijdens het Sprookjesfestival speelden Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck de voorstelling ‘King Oeboe’. Dit stuk werd oorspronkelijk geschreven door Alfred Jarry die hiermee op humoristische wijze zijn scheikundeleraar belachelijk maakte. In 1896 vond de  première plaats in Parijs. Nu, 117 jaar later, hebben beide toneelgroepen er een humoristische en hedendaagse versie van gemaakt.

Desondanks de voorstelling bij Huis Oostpool plaats vindt is het publiek verrast door de precieze locatie; een vrachtwagentrailer. Het begin wordt nog mysterieuzer wanneer de stemmen van de acteurs buiten de trailer al hoorbaar zijn maar er nog niets te zien is.

De deur van de trailer gaat open. Kapitein Balzack (Matthijs IJgosse) heet het publiek welkom en leidt ons naar binnen in de wat benauwde ruimte. De drie rijen van banken in de trailer bieden precies genoeg zitplekken voor het publiek. Het decor bestaat voornamelijk uit valmatten en TL verlichting die gedurende het stuk op creatieve wijze gebruikt worden.

oeboe3

Oeboe (Steyn de Leeuwe) wil er alles aan doen om koning van Polen te worden. Alles, dus ook moorden. Samen met zijn vrouw Oemoe (Isis Cabolet) is hij tot alles in staat en moordt hij de gehele koninklijke familie van Polen uit. Al snel besluit hij de oorlog aan te gaan met Rusland.  Na veel bloedvergieten blijkt deze vijand toch te sterk te zijn.  Samen met zijn vrouw weet hij te vluchten. Per boot varen ze  hun vrijheid tegemoet. Een einde dat op verassende manier wordt weergegeven…

King Oeboe is een voorstelling waarbij er ondanks de eenvoud veel oog is voor detail. Zowel het decor als de kostuums zijn doordacht en dragen bij aan de algehele sfeer van de voorstelling. In het stuk wisselen tekst en uitbundige, hilarische en soms wat buitensporige zang elkaar af. De voorstelling blijft onderhoudend, mede doordat de acteurs verschillende rollen spelen. Het grove taalgebruik en het vele schelden is veelal humoristisch, maar hier en daar ook iets teveel van het goede. De voorstelling heeft het gevloek lang niet altijd nodig om op zijn eigen absurdistische wijze goed uit de verf te komen.

King Oeboe weet je fantasie te prikkelen en sleept je mee in een bizar verhaal vol vunzigheid en tijdloze grootheidswaan.

oeboe1

De regie van King Oeboe is in handen van Timothy de Gilde. Hij regisseerde eerder al voorstellingen zoals ‘Koken met Elvis’ en het lovend ontvangen ‘Giselle’. Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck reizen de komende tijd langs 60 middelbare scholen in het oosten van het land met de speciale trailer. Naast scholen is de voorstelling nog te zien op 31 oktober en 1 november in theater ‘De Krakeling’ in Amsterdam.

Door: Linda Augustijn en Dewi Hols

Fotografie: Sanne Peper

Tags : ,

Reacties