Eten uit de vuilnisbak voor zwervers? Dumpster divers denken daar anders over. Een luxe maaltijd voor niets? Als je het wilt is het mogelijk. Een avondje op stap met een dumpster-diver.
Het beeld van de zwerver die zijn maaltje bij elkaar moet scharrelen door in de binnenstad de vuilnisbakken langs te gaan is bij iedereen bekend. Maar er zijn veel meer mensen die dit doen. Dumpster divers oftewel vuilnisbakduikers zien voedsel waar veel mensen afval zien. Maar wat bezielt deze mensen om dit te doen? Zijn ze gewoon gek, of is het hele concept van dumpster diving zo gek nog niet?
“Noem me maar Arie in het artikeltje”, aldus de dumpster diver waar we deze avond mee op stap gaan om te kijken hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Dumpster diven, ook wel bekend als “skippen”, is niet helemaal legaal. Juridisch gezien is het een beetje een vaag gebied.
We gaan in de avonduren op stap. Dan zijn de winkels gesloten en is al het overgebleven voedsel van die dag in de containers gegooid. “Nederland heeft veel strenge eisen rondom voedselkwaliteit. De datum op veel voedselverpakkingen is een uiterste verkoopdatum, geen consumptiedatum. Als voedsel over de verkoopdatum is dan verdwijnt het vaak in de afvalbak. En dan heb je nog de verse goederen, zoals broodjes en groenten. Die gaan in veel gevallen sowieso aan het eind van de dag bij het vuilnis. En hier zijn vaak ook regels voor. Zo moet vers voedsel bij sommige ketens in aparte zakken verpakt worden voordat het de container in kan”, aldus Arie.
Voor veel mensen gaat dumpster diven tegen hun eigen logica of principes in. Het weggooien van voedsel is in onze consumptiemaatschappij vrij normaal. En de cijfers liegen er niet om. Gemiddeld verspilt één persoon ruim 50 kg voedsel per jaar. Per huishouden is dat ongeveer 120 tot 200 kg per jaar. Ruim 20% van ons eten gaat de afvalbak in, ruim de helft ervan is verspilling (en dus vermijdbaar). En dan hebben we het nog niet eens over bijvoorbeeld supermarkten. De hoeveelheid voedsel dat bij supermarkten in de container eindigt is immens. Uit mijn eigen ervaring als supermarktmedewerker weet ik dat er aan het eind van de dag tientallen zakken brood in de container eindigen, terwijl het nog perfect te eten is. En hier maken de “divers” dankbaar gebruik van.
Dumpster diven kun je het beste met twee man doen, een voor op de uitkijk en de ander voor het “dumpsteren”. En als je een echt goede buit hebt is het met twee man makkelijker mee te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Arie verdwijnt achter het hekwerk van de plaatselijke HEMA. Ik sta op de uitkijk. Geen mens te zien. Drie minuten later komt hij met een grote zak terug. “Flinke buit vanavond, dat wordt smullen.” Ik ben benieuwd. Eenmaal terug thuis bij Arie (student, geen stereotype hippie met dreads en op kamers wonend) gaat de zak met buit open. Minstens twintig luxe broodjes. Hartstikke vers. Ciabatta’s met roomkaas, beenham en croissants. “Pas op met vlees en zuivel, kijk eerst hoe vers het nog is. In negen van de tien gevallen is het vers, maar soms ook niet. Ruik je vanzelf. En anders zit je even een dag op de pot. Maar dat kan je na een bezoekje aan de Chinees net zo goed gebeuren. Deal with it.” Arie hapt een broodje weg. Ze ruiken vers, het brood is nog knapperig. Overduidelijk vanochtend vers afgebakken en in de koelkast nog zeker een dag of twee houdbaar.
“Twee weken terug zat ik ineens met dertig rookworsten”, zegt Arie tussen twee happen door. ‘”Dat kon ik niet in mijn eentje op, dus heb ik de rest weggegeven aan vrienden. Ja, die weten dat ik dit doe. Een paar van mijn vrienden doen het ook weleens.” Gepakt is Arie nog nooit. “Je moet een beetje weten wat je moet doen. Ga eerst een paar keer op onderzoek uit. En om gratis eten te krijgen hoef je lang niet altijd de container in. Sommige supermarkten willen best wat apart houden. Of neem de markt. Loop aan het einde van de dag een rondje langs de kramen en vraag of er voedsel is wat ze over hebben. Wedden dat je met een kist vol groenten en fruit thuis komt? Een te kromme komkommer of een appel met wat vlekjes verkoop je niet zo makkelijk. Zelfde geldt voor de bakker. Veel brood gaat aan het einde van de dag de bak in of wordt doorgegeven aan veevoederbedrijven. In plaats van nog een koe vet te mesten die zelf ook voor de helft de container in gaat kun je dat eten veel beter gebruiken voor menselijke consumptie.
En hier maakt Arie toch een heel aardig punt. De hoeveelheden voedsel die bij het vuilnis belanden zijn enorm. Het systeem van de voedselindustrie doet niet echt aan recycling. Juist daarom is dumpster diving ontstaan. Buiten financiële motieven om doen veel mensen het ook omdat ze het juist niet eens zijn met deze “wegwerpmaatschappij”. Dumpster diven kun je dus zien als een signaal dat de consumptiemaatschappij ook veel keerzijden kent en dat mensen zich hier best bewuster van mogen worden.
Arie legt ondertussen wat ciabatta’s met roomkaas en kruiden in de koelkast. “Luxe ontbijtje toch? Betaal je bij de HEMA dik drie euro voor! En er wordt veel meer weggegooid dan alleen voedsel. Bedrijven die meubilair en kantoorspullen bij het afval zetten bijvoorbeeld. Laatst vond ik nog vijf kilo briefpapier in de container bij een kantoor. Drie keer raden waar ik mijn verslagen op print…”
Lees meer over dumpster diven op de Trash-Wiki, bekijk de film Skipping Waste of de documentaire Taste The Waste. Er is zelfs een boek geschreven over Dumpster Diving
Wil je zelf gaan dumpster diven? Hier wat handige tips van Arie.
-
Zorg dat je handschoentjes of een fles water bij je hebt om je handen schoon te houden of schoon te maken.
-
Maak er geen rommeltje van en maak niets kapot. Dikke kans dat het de winkels dan op gaat vallen en ze sloten op de containers doen. Maak zakken die je open hebt gemaakt maar geen buit bevatten weer netjes dicht.
-
Trek geen gele jas aan met daaronder een neon-groene broek…
-
Neem een hoeveelheid mee die je gemakkelijk mee kan nemen.
- Neem zelf een vuilniszak mee om voedsel in te stoppen.
Tags : Dumpster Diver interview, dumpster diving, Dumpster Diving ervaringen, Dumpster Diving legaal, Dumpster Diving Nederland, Dumpster Diving tips, goedkoop eten, voedselverspilling