Theatermaker Merel Severs over haar nieuwe voorstelling: “Het wordt echt een trip die heel veel lagen van het leven raakt”

Geplaatst op 16 mei 2024 Door In Talenten, Theater & dans

Theatermaker, performer en martial artist Merel Severs (1991) creëert geëngageerde, confronterende en fysieke voorstellingen. Ze laat zich inspireren door intersectioneel feminisme, body politics en martial arts. Van 15 t/m 17 mei speelt ze haar nieuwe voorstelling ‘Coerced and Freely Given’ bij Theater a/d Rijn in Arnhem. We spraken Merel tussen de drukke repetities door over haar ontwikkeling als theatermaker, inspiratiebronnen en natuurlijk haar nieuwe voorstelling.

Merel Severs Coerced and Freely Given

Hoi! Zou je jezelf kort kunnen voorstellen?

Ik ben Merel, ik werk als theatermaker, performer en ik run Dance Space Destiny – een dansstudio- met drie andere kunstenaars in Amsterdam. Daarnaast geef ik kickbokstrainingen.

Heb je hiervoor een opleiding gevolgd?

Ik heb voor theater de acteursopleiding gedaan in Utrecht, Ook ben ik drie keer naar Thailand geweest om daar te trainen als kickbokser, daarvoor train nu negen jaar.

Je speelt en regisseert zelf, hoe ben je er zo op gekomen om deze twee dingen samen te gaan doen?

Ik heb heel lang alleen maar gespeeld in het werk van andere mensen. Maar ik wilde niet meer mijn spel inzetten voor het verhaal van iemand anders; ik merkte dat ik graag zelf verhalen wilde gaan vertellen.

Hoe ervaar je het spelen en regisseren?

Ik heb natuurlijk al heel veel ervaring als performer. Het maken is voor mij nog onbekend, daarin heb ik dus nog veel te leren en uit te zoeken. Doordat ik kan vertrouwen op mijn spelerschap kan ik het makerschap ontdekken. Het is uitdagend: je bent namelijk veel verschillende dingen tegelijk aan het doen. Je bent aan het spelen, aan het kijken, andere spelers aanwijzingen geven. Je moet alles – zoals licht en geluid – een richting geven terwijl je aan het performen bent. Dus het is veel, maar het is echt heel ambachtelijk.

Coerced-Freely-Given-Foto-Mo-Alzoabi-4
Hoe ben je de theaterwereld ingerold?

Ik heb de opleiding gedaan en daarna heb ik stage gelopen. Vanuit dat punt ben ik verder gegaan.

Waar liep je echt tegenaan in je verleden van theaterspelen en maken?

Het is een besloten wereldje, als je het juiste netwerk hebt gaan er heel veel deuren open. Ik heb een tijdje in Antwerpen gewerkt, toen ik terug in Nederland kwam heeft het best wel een tijdje geduurd voordat ik een netwerk had opgebouwd.

Vind je jezelf meer een maker of meer een speler?

Ik wil op dit moment echt de focus leggen op verhalen vertellen en zelf werk maken, meer dan het spelen. Ik zie mijzelf nog steeds wel in mijn eigen werk spelen, daarin voel ik mij thuis en sterk. Dus voor nu zou ik eerder “kunstenaar” zeggen dan speler.

Wat zijn je inspiratiebronnen geweest rondom je nieuwe voorstelling?

Een grote inspiratiebron is het kickboksen en daarbij behorende training. Ook heb ik On Freedom van Maggie Nelson gelezen, Pleasure Activism van Adrienne Maree Brown en Transformation Now! van AnaLouise Keating. Literatuur geeft voeding aan het bevragen van de denkbeelden die ik vanuit mezelf bevraag.

Wat maakt deze voorstelling volgens jou uniek?

Ik heb onderzocht hoe je het samenzijn van performer en publiek op een andere manier dan meestal het geval is, kunt vormgeven. Ik zoek naar verbinding. De voorstelling is fysiek erg uitdagend en beeldend.

Het mag allemaal in contact, het mag allemaal te veel, alles mag bestaan: elke emotie, elke beweging, elk verlangen. Ik denk dat je dat als publiek zeker gaat ervaren.

Waarom zouden mensen naar deze voorstelling moeten komen kijken?

Ik denk dat ze moeten komen omdat ze nog nooit zoiets hebben gezien. Het wordt echt een trip die heel veel lagen van het leven raakt. Die de zwaarte niet ontkent, en tegelijkertijd ook een poging doet om daarin verbonden te blijven en plezier te maken. Ik denk ook dat er heel veel humor in zit en dat het echt een bevrijdende ervaring kan zijn, In het lijf, in het voelen en het proeven van de emoties en verlangens. En misschien ook wel om een stukje los te leren laten van denkbeelden waarvan je zelf niet eens wist dat je ze had.

Coerced-Freely-Given-Foto-Mo-Alzoabi-12


Coerced & Freely Given-  15 t/m vr 17 mei – 20.00 uur – Theater a/d Rijn

> Info en tickets


Tekst: Indy – Jongin Arnhem
Beeld: Studio Marleen Vos
Scènefoto’s: Mo Alzoabi

Tags : , , ,