MixMinder waarschuwt voor gevaren van combinatie alcohol en harddrugs

Geplaatst op 2 januari 2024 Door In Drugs & Alcohol, Hulp & Info, Mis het niet, Uitgaan

MixMinder, het merk dat jongeren wil informeren over de risico’s van alcohol- en drugsgebruik is opgericht om bewustwording te creëren. Vandaar dat wij oproepen tot aandacht voor de groeiende trend van het combineren van alcohol en harddrugs. Recente gegevens tonen aan dat tot nu toe 52% van de drugsincidenten in 2023 verband houdt met deze gevaarlijke combinatie, vooral onder jongeren. (Trimbos Instituut)

Drugstrend onder jongeren

Het Trimbos Instituut rapporteert een zorgwekkende toename van het gebruik van harddrugs onder jongeren tijdens het uitgaan. Deze trend, die zich door het hele land verspreidt, heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van de samenleving. De beschikbaarheid van harddrugs is aanzienlijk gestegen, wat heeft bijgedragen aan de groeiende acceptatie en consumptie ervan.

Er is een opvallende stijging van het gebruik van XTC, cocaïne, amfetaminen en andere harddrugs tijdens het uitgaan. Ook is er een grote ontwikkeling in het gebruik van nieuwe middelen, ook wel “designerdrugs” zoals 3-MMC. Het gebruik van harddrugs tijdens het uitgaan brengt gevaarlijke risico’s met zich mee, waaronder overdosering en verslaving. Combineren van alcohol en harddrugs verhoogt deze risico’s aanzienlijk en kan leiden tot uitdroging, ademhalingsproblemen en bewustzijnsverlies.

Casestudy harddrugsgebruik Korenmarkt Arnhem

Uit ons onderzoek op de Korenmarkt in Arnhem is gebleken dat er toenemende onrust heerst. Uit een enquête met ruim 80 respondenten blijkt dat onder jongeren tussen 18 en 30 jaar 65% getuige is geweest van harddrugsgebruik op de Korenmarkt, terwijl 36% aangeeft zelf harddrugs te hebben gebruikt. De sfeer wordt als grimmig ervaren, en barpersoneel geeft aan dat het gebruik voornamelijk bestaat uit het snuiven van drugs.

Deze werknemers hebben hun bezorgdheid geuit over de groeiende combinatie van alcohol en harddrugs onder het uitgaanspubliek. Hier zijn enkele reacties:

“We zien een zorgwekkende trend van jongeren die verschillende soorten drugs combineren tijdens het uitgaan. Het is niet alleen een bedreiging voor hun gezondheid, maar het heeft ook invloed op de sfeer en veiligheid op de Korenmarkt.”

“Het is verontrustend om te zien hoe het gebruik van harddrugs toeneemt. We moeten als ondernemers samenwerken om bewustwording te creëren en jongeren aan te moedigen verantwoorde keuzes te maken tijdens het uitgaan.”

Tips: veilig uitgaan zonder risico’s

MixMinder adviseert jongeren om bewuste keuzes te maken tijdens het uitgaan en de risico’s van het combineren van alcohol en harddrugs serieus te nemen. Hier zijn enkele tips voor veilig uitgaan:

  1. Informeer jezelf: Wees op de hoogte van de risico’s en effecten van verschillende middelen.
  2. Stel grenzen: Ken je eigen limieten en wees niet bang om nee te zeggen tegen groepsdruk.
  3. Combineer niet: Vermijd het gelijktijdig gebruik van alcohol en harddrugs om onvoorspelbare reacties te voorkomen.
  4. Zoek hulp: Als je of iemand anders problemen ondervindt, zoek dan hulp. Praat erover met mensen in je omgeving of zoek contact met een gezondheidsprofessional.

Voor meer informatie over ons merk en veilig uitgaan, kun je contact opnemen met MixMinder via het Instagram account.

Voor meer informatie:

@MixMinder_                                                                             

Tags : , , , ,