Arnhem, studentenstad?

Geplaatst op 12 december 2012 Door In Artikelen, Lifestyle

Dat was de vraag die gisteravond centraal stond tijdens het debat in Café Capella. Een panel van vier deskundigen discussieerden samen met het publiek over de vraag of Arnhem nou wel óf niet een studentenstad is. Arnhem staat bekend om kunst (mode & muziek) en techniek (o.a. HTS). Deze combinatie moet meer gebruikt worden concludeerde het panel. Ook moet er meer geinvesteerd worden in de huisvesting voor studenten.

Even voorstellen

vsa1

Foto: Edwin Arendts

Het panel bestond uit de volgende vier deskundigen (op de foto van links naar rechts):

– Tom Hoven (Voorzitter Studentenvakbond AKKU)

– Pieter Gerrit Kroeger (Hoofdredacteur www.scienceguide.nl)

– Ella Heuting (Directeur Conservatorium ArtEZ)

– Maarten Venhovens (Voorzitter Verenigde Studenten Arnhem)

De avond werd door Paul Clappers geleid aan de hand van drie verschillende stellingen.

Stelling 1: Zijn studenten voor Arnhem een lust of een last?
Het gehele panel en de zaal zijn het erover eens dat studenten voor Arnhem een lust zijn. Een stad krijgt per jaar 25.000 euro binnen voor elke student die er woont. Dit komt door de uitgaven van de student aan horecagelegenheden en winkels bijvoorbeeld. Maar als er in een stad veel studenten zijn wordt er automatisch geïnvesteerd door onder andere festivals en nieuwe winkelketens. Deze bedrijven willen in de buurt zijn van studenten en leveren daarom de stad ook geld op. Studenten brengen ook een goede sfeer met zich mee.

Uit de zaal komt nog wel de reactie dat studenten vaak voor geluidsoverlast zorgen. Maarten Venhovens geeft het advies om in gesprek te gaan met de studentenvereniging. ‘We zijn altijd bereid om de dialoog aan te gaan over dit soort problemen. Er is vaak een geschikte oplossing voor beide partijen. Dus ga zo meteen gewoon samen een biertje drinken en praat erover!’

Stelling 2: Is Arnhem aan aantrekkelijke studentenstad?
Over deze stelling zijn de meningen verdeeld. Daarom hier de voors en tegens op een rijtje:

Voor:

  • De Mode-opleiding van Artez is zeer gewild, studenten komen uit heel Nederland en ook vanuit het buitenland om deze opleiding te volgen, net als de Jazz & Pop- opleiding van Artez.
  • Er is goede huisvesting.
  • Er zijn steeds meer faciliteiten in Arnhem voor studenten, zoals de wijk Klarendal.
  • Arnhem is een uitvalsbasis voor studenten die in andere steden studeren. Arnhem ligt redelijk centraal en is aantrekkelijk door de groene omgeving. Hier komen ook veel buitenlandse studenten op af, vooral uit Aziatische landen.

Tegen:

  • Het studentenleven is te onzichtbaar in Arnhem. Hierdoor kiezen studenten eerder voor een andere stad met gelijkwaardige opleidingen waar wél een zichtbaar studentenleven is.
  • De Korenmarkt moet verbeterd worden, deze is nu te kinderachtig. Laat studenten van de kunststroming én de technische stroming hun eigen evenementen organiseren.
  • Er is wel goede huisvesting maar het is te weinig. Er zijn op dit moment 600 studenten die op kamers willen in Arnhem maar dat niet kunnen in verband met te weinig studentenkamers.
  • De HAN ligt te afgelegen van het centrum, hierdoor ‘missen’ de studenten een hoop van wat er allemaal gebeurd in Arnhem.

Stelling 3: Arnhem is interessant genoeg om te blijven
Veel studenten trekken na het behalen van het diploma weg uit Arnhem. Het grootste probleem is de werkgelegenheid. In de Randstad zitten nou eenmaal veel meer bedrijven gevestigd dan in deze regio. Daarom moet er geïnvesteerd worden in het behoud van bedrijven rond Arnhem en Nijmegen. Maarten Venhovens is bezig om bedrijven te koppelen aan bepaalde opleidingen van de HAN. Zo kunnen  de studenten tijdens hun studie geschikte werkervaring opdoen en bedrijven krijgen hier nieuwe, innovatieve kennis voor terug. Hopelijk krijgen studenten na hun studie dan een baan aangeboden.

Arnhem wil een studentenstad worden
Het is duidelijk, Arnhem zal er profijt van hebben als er een studenten-cultuur ontstaat. Dat zorgt voor meer geld en meer sfeer. Maar er is maar één groep die dat bepaalt, en dat zijn toch echt de studenten zelf. Of ze uiteindelijk komen zal ook liggen aan de huisvesting in Arnhem. Door de studentenverenigingen meer naar buiten te laten treden komt de ‘studentensfeer’ al wat verder naar voren. Hopelijk trekt dit nog meer studenten aan. Wat vind jij hier nou van? Vind jij Arnhem een echte studentenstad of moet er nog heel wat veranderen? Geef je mening!

Tags : , ,

Reacties