Arnhemse leerlingen spreken zich uit: “Ik discrimineer niet. En jij?”

Geplaatst op 21 september 2021 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle, School & Opleiding

Vlak voor de start van de landelijke Week tegen Pesten lanceert stichting InDifferent op vrijdag 24 september de campagne: “Ik discrimineer niet. En jij?” Deze campagne zal op een aantal middelbare scholen in Arnhem en omstreken gevoerd worden. Deze week is uitgekozen omdat discriminatie kan worden beschouwd als een hardnekkige vorm van pesten. Stichting InDifferent roept iedereen op – leerlingen, docenten én schoolbesturen – om een statement te maken tegen pesten en discriminatie op school. Aan deze campagne hebben diverse leerlingen van verschillende scholen meegewerkt. 

Drie op de tien scholieren voelt zich benadeeld
Uit onderzoek (2018) van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat zo’n 22 procent van de leerlingen vanaf 15 jaar discriminatie op school heeft ervaren. Nog eens 8 procent heeft vermoedens gediscrimineerd te zijn. Dat betekent dat drie op de tien scholieren zich benadeeld voelen omdat ze bij een bepaalde groep horen.

Zo ervaren meisjes vaker discriminatie dan jongens en lhbtiq+ jongeren ervaren dit vaker dan heterojongeren. Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond hebben vaker met discriminatie te maken dan Nederlandse jongeren zonder deze achtergrond. Ook jongeren met een beperking ervaren vaker discriminatie dan jongeren zonder beperking. Ze geven aan te worden uitgescholden, gepest, soms zelfs geschopt, geslagen of seksueel lastig gevallen door andere leerlingen. Daarnaast wordt een deel van de leerlingen te hoog of te laag ingeschat door docenten op basis van factoren die hier geen rol in hoeven te spelen. Zo’n 7% voelt zich onvriendelijk behandeld door de leerkrachten op school.


Stichting InDifferent: discriminatie op scholen moet stoppen!
InDifferent start deze actie tijdens de Week tegen Pesten om aandacht vragen voor discriminatie op scholen.  De stichting werkt met scholen aan het doel om van elke school een inclusieve plek te maken waar iedereen gelijk is, in veiligheid en vrijheid, ongeacht etniciteit, gender, sekse, seksualiteit, fysieke, mentale of sociale gesteldheid of om welke reden dan ook. Er is geen reden om iemand buiten te sluiten, te intimideren of te pesten. Iedereen telt gelijkwaardig mee en mag zien wij hij/zij/hen wil zijn. Dit kan echter alleen bereikt worden als iedereen daaraan bijdraagt!

“Ik discrimineer niet. En Jij?”
Met deze campagne wil InDifferent de leerlingen bewust laten worden van hun eigen invloed en verantwoordelijkheid bij discriminatie en roept hen op een statement te maken tegen discriminatie. Dat statement kan onder andere gemaakt worden door het zetten van hun handtekening op www.indifferent.nl  (vanaf vrijdag de 24e september)

Daarnaast hoopt de stichting door middel van het verstrekken van lespakketten, bijeenkomsten en aandacht op social media dat pesten, discriminatie en racisme gespreksonderwerp worden. Niet alleen tijdens de Week tegen Pesten, maar het hele jaar door. 

Check de website van InDifferent hier!

Tags : , , , ,

Reacties