Besparen op je studieboeken

Geplaatst op 28 juni 2015 Door In Lifestyle, Scholenspul

Dat studeren veel geld kost weet iedereen. Naast het collegegeld moet je vaak ook nog apart betalen voor je boekenlijst. En dan zijn er ook nog scholen waarbij je zelfs voor wat readers de knip mag trekken. Maar met een beetje zoekwerk en wat moeite kun je de kosten toch een beetje drukken. Een paar tips!

1. Check je boekenlijst goed!

Sommige boeken zijn gedurende je hele studie praktisch onmisbaar terwijl je andere boeken soms maar voor één studieblok nodig hebt. Kijk goed naar je boekenlijst en je lesprogramma. Welke boeken heb je echt nodig en welke heb je maar één of twee blokken nodig? Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen ‘benodigde boeken’ en ‘aan te raden literatuur’. Die laatste koop je uiteraard niet, maar die leen je in de bieb of van een studiegenoot. Dat geldt natuurlijk ook voor boeken die je maar één of twee blokken nodig hebt. Vaak kun je de uitleentermijn bij de bibliotheek ook gemakkelijk met een paar weekjes verlengen.

Kijk ook goed of je readers nodig hebt. Moet je readers kopen of zijn deze gratis te downloaden? Wanneer je readers moet kopen is het handig om dit met de rest van je klas of studiegroep aan te pakken. Koop met je klas of studiegroep één reader, scan deze in en maak er een digitaal bestand van wat iedereen zelf thuis kan printen.

2. Tweedehands

Internet staat vol met tweedehands boeken. Ouderejaars, afstudeerders en studenten die hun studie afbreken of van studie wisselen willen maar al te graag van hun boeken af. Vergeet niet dat je rustig kan onderhandelen over een prijs. Wanneer je een groot boekenpakket koopt kunnen de verzendkosten snel hoog oplopen. Let hier goed op tijdens het onderhandelen en spreek een all-in prijs af.

Kijk voor tweedehands boeken bijvoorbeeld op:

Handige websites:

Grotere boekhandels hebben vaak ook veel tweedehands studieboeken in de winkel liggen. Op bijna alle (hoge)scholen en universiteiten vind je prikborden waar iedereen berichten op kan achterlaten. Hier worden soms ook boeken op aangeboden.

 

3. Downloaden!

Sommige boeken zijn gewoon legaal te downloaden. Op bijvoorbeeld Bookboon kun je gratis allerlei e-books downloaden. Je hoeft alleen je e-mailadres achter te laten waarna je een maandelijkse nieuwsbrief ontvangt. Op Google Books kun je ook een hoop boeken vinden.  Sommige boeken zijn compleet, van andere boeken krijg je alleen een preview te zien. Op deze website vind je nog meer links naar websites met gratis e-books.

Tags : , , , ,

Reacties