Geslaagde eerste editie Y X Arnhem rondom thema ‘acceptatie’

Geplaatst op 20 februari 2018 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle

Op vrijdag 16 februari vond de eerste editie van het evenement Y X Arnhem plaats in Rozet. Dit evenement stond geheel in het teken van het onderwerp ‘acceptatie’. Een viertal jonge sprekers hielden korte presentaties in de stijl van de bekende TEDx Talks.

“Iedereen wil natuurlijk zichzelf kunnen zijn, maar lang niet iedereen heeft het gevoel dat hij/zij dit ook kan. Er zijn veel mensen die zich niet fijn voelen in hun omgeving vanwege wie ze zijn. Dit kan komen door seksuele oriëntatie, geloofsovertuiging, afkomst, beperkingen, noem het maar op. Wij vinden het belangrijk dat mensen zich goed kunnen voelen waar ze ook zijn. Daarom organiseren wij dit evenement”, aldus organisator Sterre Oude Luttikhuis.

Na een kort welkomstwoord en een inleiding van jongerenwerker Jasper Ronkes gingen de vier presentaties van start.

De 29-jarige Melanie Oldenhave is in het dagelijks leven GGZ Ervaringsdeskundige en Lichamelijk Chronisch Ziek Ervaringsdeskundige. Zij beet het spits deze avond af met een interessante presentatie over het thema gender. Liggen genderrollen bij mensen en dieren bijvoorbeeld wel zo vast als wij denken? Melanie gaf een interessant inkijkje in haar eigen leven en wist het publiek met prikkelende voorbeelden te boeien.

De tweede spreker was de 30-jarige Roos uit Arnhem. Roos nam het publiek mee in haar jarenlange zoektocht naar zelfacceptatie. Een redelijk moeilijke jeugd vol pesterijen zorgde ervoor dat Roos jarenlang moeite had om zichzelf te accepteren. Tot zij met kinderen ging werken. Deze doelgroep wist haar een spiegel voor te houden. Roos ondersteunde haar erg persoonlijke en boeiende presentatie met mooie praktijkvoorbeelden en tips die haar enorm hebben geholpen om zichzelf te leren accepteren.

Y X Arnhem Roos

Roos aan het woord tijdens Y X Arnhem

Na een korte pauze gaf Noëlla (27 jaar) een korte presentatie over het project The Human Library. The Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan.

De laatste spreker van deze avond was Amy Klous, 29 jaar oud en transvrouw. Amy ging van start met het afspelen van het nummer Transgender Dysphoria Blues van de band Against Me en wist hier meteen de toon van haar presentatie mee neer te zetten. Vervolgens vertelde ze openhartig en ietwat zenuwachtig haar levensverhaal en hoe zij zichzelf als transgender leerde accepteren en hoe haar omgeving hiermee omging.

Deze geslaagde eerste editie werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Rozet, Bibliotheek Arnhem, Willemeen en Jongin Arnhem. Bibliotheek Arnhem leverde eveneens een interessante lijst met boeken die stuk voor stuk iets te maken hebben met het thema ‘acceptatie’.

De videoregistraties van de verschillende talks zijn binnenkort terug te vinden op Jongin Arnhem en op YouTube. Ondertussen is de organisatie druk bezig met een tweede editie van Y X Arnhem.

Acceptance is the road to all change!

Beeld: Rozet

Tags : , , , ,

Reacties