Interview: Nina June

Geplaatst op 5 november 2018 Door In Artikelen, Lifestyle

Op donderdag 1 november gaf de Nederlandse singer-songwriter Nina June een optreden in Luxor Live. Onlangs won ze de Zilveren Notekraker, de aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. Nina had tussen de bedrijven door tijd om wat vragen te beantwoorden. 

Nina June in het kort
Nina June, zangeres, songwriter. Bracht maart dit jaar haar album BON VOYAGE uit. Speelde in Paradiso en New York. Spotify lover. Eet vegetarisch en sinds kort vegan. Onnatuurlijk witblond. Luistert naar: Agnes Obel, Ane Brun, The War on Drugs.

Hey Nina! Hoe ben je in de muziekwereld terechtgekomen? Wat dat altijd al je droom of intentie, of is dat gaandeweg zo gelopen?
Toen ik op de middelbare school zat, hoorde ik over de eerste opleiding voor popmuzikanten, namelijk de Rockacademie in Tilburg. Op dat moment was Krezip net heel populair met hun nummer 1 hit ‘I Would Stay’. Dat wil ik ook, dacht ik. Ik had toen al jaren toneelgespeeld en in schoolbandjes gezongen. Ik heb me opgegeven voor een auditie en werd tot mijn verbazing gelijk aangenomen. Zo verhuisde ik op mijn 17e vanuit Noord-Holland naar Brabant. Tijdens de opleiding heb ik heel veel mensen ontmoet en leren samenwerken, zingen, schrijven en ondernemen in de muziekwereld. En zo werd het uiteindelijk ook echt mijn beroep.

Hoe ziet je muzikale loopbaan eruit? En kun je wat vertellen over die enorm lange wandeltocht die je hebt ondernomen en wat dat je heeft opgeleverd?
Ik ben zangeres en samen met een hecht team van muzikantenvrienden schrijf en produceer ik mijn songs. Ik breng deze uit op onder andere Spotify en ik treed op. Ook geef ik inmiddels zelf les aan de Tilburgse Rockacademie en daarnaast begeleid ik ook jonge mensen die dezelfde droom als mij hebben.

In maart bracht ik mijn album Bon Voyage uit. Ter inspiratie liep ik in 1000 kilometer van de Franse Pyreneeën naar de Spaanse kust, in mijn eentje met een backpack op mijn rug. Ik wilde ervaren hoe het is om zo’n reis alleen te maken, met zo min mogelijk bagage. Terug naar de eenvoud. Hoe zou het zijn om zo lang alleen te lopen? En wat maakt me nu echt gelukkig in het leven? Dat waren vragen waar ik me mee bezig hield, en waarvan ik ook zie dat veel jonge mensen zich mee bezig houden. Wat wil ik doen in mijn leven, als mij verteld wordt dat ik alles kan en mag? Waar word ik nu echt gelukkig van? Dat vormde de inspiratiebron voor mijn liedjes.

Hoe is je album ‘Bon Voyage’ verder tot stand gekomen?
Op reis had ik een boekje mee om mijn gedachten in op te schrijven. Eenmaal terug in Nederland ben ik met mijn goede vriend en muzikale rechterhand Lieuwe Roonder begonnen aan de productie van de songs. Het schrijven en produceren ging hand in hand: als een puzzel probeerden we een song “op te lossen”, en als er eentje af was dan bracht ik ‘m online uit. Inmiddels begonnen er via Spotify meer en meer mensen naar mijn muziek te luisteren. Dat motiveerde me om steeds weer aan nieuwe songs te beginnen. Zo ontstond gaandeweg het album Bon Voyage.

Wat zijn een paar gekke, leuke of bizarre dingen die je als muzikant hebt meegemaakt? 
Ik heb ooit eens opgetreden tijdens een festival op het Museumplein in Amsterdam. Daar was een podium neergezet boven de vijver. Het was druk op het plein en de sfeer was goed. Tijdens het laatste nummer leek het me leuk om de vijver in te stappen: het was erg warm die dag en de vijver leek heel ondiep. Ik verwachtte dat ik er tot aan mijn kuiten in zou staan. Ik stapte met mijn microfoon in het water om daar verder te zingen, maar de bodem was heel glad en ik gleed uit. Ik ging, met microfoon en al, kopje onder. Ik schrok maar moest ook heel erg lachen omdat het zo’n absurde situatie was. Ik heb gewoon doorgezongen, maar gelukkig was het wel het laatste nummer!

Wat kunnen mensen verwachten van je show in Luxor Live?
Onze muziek is heel filmisch. De show is eigenlijk één grote soundtrack. Het is ons doel om mensen zich te laten meevoeren met de muziek. Alsof je in een soort trance zit waarbij er ruimte is voor verschillende emoties die naast elkaar kunnen bestaan, zoals verdriet en blijdschap. We hopen dat het publiek onze show ervaart als een film die ontroert en verwondert.

Tot slot: heb je nog tips voor beginnende / jonge muzikanten die zich verder willen ontwikkelen, of juist hun eerste stappen in de muziekwereld zetten?
Het is heel belangrijk dat het altijd blijft gaan om de liefde voor de muziek. Het is leuk dat je soms aandacht krijgt, en het leven van een muzikant is avontuurlijk en onvoorspelbaar. Maar wat het belangrijkst is, is dat je plezier blijft houden in het muziek maken zelf. De rest is uiteindelijk bijzaak. De druk kan hoog zijn om populair of succesvol te willen zijn, maar dat is niet waar het echt om draait. Mooie dingen maken en die delen met mooie mensen, dat is waar het mij om gaat en waar ik echt gelukkig van word!

>> Facebook event Nina June in Luxor Live

>> Nina June op Facebook

 >> Nina June op Spotify

 

Tags : , , , ,

Reacties