‘LARPen is meer dan verkleed vechten’

Geplaatst op 22 juli 2020 Door In Artikelen, Gaming, Lifestyle

Als je op straat aan mensen vraagt wat LARP is krijg je de wildste verhalen te horen. Mensen die verkleed als ridders, elfjes en vampiers door een bos rennen en elkaar slaan met rubberen wapens. Er wordt vaak lacherig om gedaan, LARPers worden vaak gezien als outsiders die meer in een fantasiewereld zitten dan in het echte leven. Klopt dat beeld?

Ja en nee. Er zijn LARPers die zichzelf verkleden als monsters en andere vreemde wezens en er zijn LARPers voor wie het spel de enige manier is om volledig zichzelf te zijn, om ergens bij te horen. Voor velen is het eigenlijk gewoon een leuke hobby. Wat is Life Action Role Playing nou eigenlijk? Het is een rollenspel, waarbij je een personage speelt en probeert dat personage te ontwikkelen, door bijvoorbeeld steenrijk te worden of heel machtig.

De wapens zijn gemaakt van schuimrubber, maar vergis je niet, ze kunnen nog steeds hard aankomen. Er zijn regels over hoe en waar je elkaar mag slaan, hoeveel schade welk wapen doet en zo zijn er nog veel meer regels die het tot een soms nog best lastig spel maken!

Door te LARPen word je zelf het personage dat je normaal gesproken alleen in games speelt. Er zijn geen grenzen. Ork, elf, goblin? Een dorp aanvallen met een groep bandieten? Allemaal prima, zolang je alles goed uitspeelt. Goed uitspelen is misschien nog wel het lastigste en het belangrijkste aspect van het spel. Je hebt wel een beetje acteertalent nodig om een pijl in je voet goed uit te spelen; als iemand je vol tegen je benen slaat, in het niet de bedoeling dat je gewoon doorrent. Zonder het acteren kan er geen LARP bestaan, het acteren is veel belangrijker dan het vechten. Voor Kees (18) is het vechten niet eens zo belangrijk. Toen ik vroeg wat hij het leukst vond aan LARP antwoordde hij: ‘Een heel weekend lang een compleet ander iemand zijn in een compleet andere wereld vind ik het leukst. Het vechten interesseert mij niet zoveel, ik vind het gewoon leuk om met een grote groep rond het kampvuur te zitten, drankjes en muziek te maken en gewoon van de sfeer te genieten.’

Voor Thomas (16) heeft LARP een andere betekenis. ‘Ik LARP om mijn toneelvaardigheden te verbeteren en voor het samenspel met anderen in plaats van de tegenwoordige digitale maatschappij. Die maatschappij probeer ik met LARP te ontlopen en een paar dagen iemand anders te zijn en met vrienden toneelspelen. Mijn favoriete aspect van LARP is het improvisatietheater dat je overal ziet, hoe iedereen op elkaar in weet te spelen en het feit dat ik erg van Geschiedenis en Fantasy houd.’

Bij LARP moet je constant rekening houden met je omgeving en de acties van mensen om je heen. Je moet de effecten van spreuken kennen, verwondingen uitspelen, je levenspunten bijhouden en zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Je moet goed zijn in dingen inbeelden, want een groot deel van het spel is doen alsof. Je kunt je natuurlijk afvragen of dit niet enorm veel denkwerk is. Dat is niet zozeer het geval. Er zijn dan wel veel regels en er is veel acteerwerk van de deelnemers nodig waardoor het spel lastig kan zijn om onder de knie te krijgen is, maar voor velen is het de moeite waard. In LARP kun je doen wat je normaal niet of alleen in games kunt doen. Op die manier is het heel bevrijdend. Het is daarnaast ook een manier om de dagelijkse sleur even volledig te doorbreken. Soms, als ik op vrijdagavond aan het LARPen ben (evenementen duren meestal een weekend, van vrijdagmiddag tot zondagmiddag) lijkt het onmogelijk dat ik eerder diezelfde dag nog op school zat. Je zit in zo’n compleet andere wereld.

Futuristische Larp, geïnspireerd door de Fallout games. Bron: star-tm.ru

Dat je in een andere, meestal middeleeuwse wereld zit (er zijn veel vormen van LARP qua tijdperk) is dan ook de reden voor velen om eraan te beginnen. Het zijn vaak personen met een bewondering voor de middeleeuwen, of bijvoorbeeld Lord of the Rings, die zelf ook even in zo’n wereld willen leven en even willen ontsnappen aan de moderne wereld. Jammer als er dan tijdens een grote veldslag een helikopter overvliegt, maar zulke dingen worden meestal genegeerd.

Eigenlijk is LARP echt iets wat je moet meemaken voordat je je mening erover kunt vormen. Als je erover leest en foto’s bekijkt dan lijkt het misschien saai of raar, maar als je eenmaal op zo’n evenement bent voel je de sfeer pas echt. Iedereen daar heeft dezelfde hobby en probeert er een zo leuk mogelijk evenement van te maken. Die sfeer is heel duidelijk aanwezig en maakt LARP geen spel maar een passie.

 

Tags : , , , , , ,

Reacties