Panelgesprek: Young Adult in het literatuuronderwijs – 1 maart – Rozet

Geplaatst op 27 februari 2024 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Op vrijdag 1 maart organiseert Boekhandel Het Colofon als randprogramma van YArnhem met Rozet een panelgesprek over het Young Adult-genre. Wij nodigen alle docenten, onderwijsmakers, bestuurders, boekenambassadeurs, leeslijstfanaten, leesbevorderaars en andere geïnteresseerden uit om hierbij aanwezig te zijn. 

YA

De jeugd leest niet/wel!
Regelmatig horen wij dat ‘de jeugd’ niet meer leest. In de boekhandel zien wij, tot ons grote geluk, het tegenovergestelde. Jongeren lezen wel, maar niet perse wat op de leeslijst van school staat. Populair zijn young adult-, romance- en fantasyboeken. Online heb je community’s als ‘Booktok’ en ‘Bookstagram’ waar auteurs en jonge boekenliefhebbers elkaar vinden, hun leesdoelen delen, boeken promoten en leestips uitwisselen. Titels die door de juiste bookfluencer omhoog gehouden worden, zijn instant bestsellers. Er zijn boeken en series die zo populair zijn, dat YA-lezers ze in vier verschillende edities in de kast willen hebben staan. Dus: ‘de jeugd’ leest wel degelijk, maar de boeken die jongeren graag lezen mogen doorgaans niet op de boekenlijst worden geplaatst en voor deze genres is in het onderwijs nauwelijks aandacht. Het lijkt ons goed om hierover in gesprek te gaan. Is er plek voor het young adult-genre in het onderwijs?

De sprekers
RIMA ORIE
(YA-auteur) / NATASJA BUITINK (inkoper YA bij Het Colofon) / MEL VAN DREVEN (docent Nederlands Stedelijk Gymnasium Arnhem) / CEFAS VAN ROSSUM (docent Nederlands Olympus College) / PAULA HEEGER (influencer @paulaleest) / NIKKI TEN NAPEL (leerling Thomas a Kempis College).

 o.l.v. LEVI SMITS (Rozet)
 
Nagesprek met JEROEN DERA en LINDA ACKERMANS (Radboud Universiteit, experts op het gebied van literatuuronderwijs en young adult-literatuur).
 

Praktische informatie
vrijdag 1 maart – 19.00 – 21.00 uur – Rozet Centrum, Kortestraat 16, Arnhem.
De avond is vrij toegankelijk. Graag aanmelden door te mailen.

YArnhem is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Gemeente Arnhem

Poster panelgesprek YA 1 3 2024