Simone van der Vlugt – Toen het donker werd

Geplaatst op 18 februari 2020 Door In Lezen en meer, Lifestyle

Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber; een gelukkig gezin. Waar ging het mis?

simone-van-der-vlugt-toen-het-donker-werd-recensie

Het verhaal van ‘Toen het donker werd’ wordt uit zowel het perspectief van Menno als die van Sascha beschreven. Het zijn twee perspectieven die recht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant is er Menno, de behulpzame vader, die met al zijn goede bedoelingen zelf steeds dieper in de problemen komt. Daarnaast is er Sascha, een liefhebbende moeder en echtgenote. Ze is zelf net af van een drankprobleem en weet niets van de situatie waar haar man en zoon in terecht zijn gekomen.

Door sluwe praktijken van een criminele organisatie komt Luuk, de puberzoon van Menno Riebeek, in grote problemen. Wat begon als een gezellig avondje pokeren, eindigt in een avond met grote financiële gevolgen. Menno Riebeek besluit zijn zoon te helpen en alle kosten te betalen. Maar daar blijft het niet bij. Menno en Luuk besluiten alles te verzwijgen voor Sascha, moeder en echtgenote. Maar of dat nou zo slim is?

In zijn werkkamer, achter zijn bureau, neemt Menno de tijd om te herstellen van de schrik. Hij kan nu niet bij Sascha zitten en over strandhuisjes praten, ze zou meteen merken dat er iets is. Als ze wist wat er is gebeurd zou ze flippen. Ze kan zich zo druk maken. Voor je het weet gaat ze weer drinken, en dat risico wilt hij niet lopen. Hij regelt het wel.

Helaas voor Menno en Luuk stapelen de problemen zich steeds verder op, zo erg dat het ook Sascha begint op te vallen. Want waarom is Menno zo vaak weg en bespreekt hij zo weinig? En wat deed Menno zoenend met een andere vrouw?

Sascha kijkt er lange tijd naar. Het komt in de buurt van zelfkwelling, maar het is nodig. Dit is haar man. Met een andere vrouw. Ze ziet het, en toch weigeren haar hersenen de beelden te accepteren. Ze zal er nog veel vaker naar moeten kijken om de waarheid tot zich te laten doordringen. Ze schuift de telefoon terug naar Oscar. ‘Wil je die foto’s naar me appen?’ vraagt ze schor.

‘Toen het donker werd’ is een sterke literaire thriller.Het verhaal steekt goed in elkaar en beschrijft op een indrukwekkende manier wat het criminele circuit kan doen met een gezin en tot welke wanhoopsdaden het mensen kan drijven. Het boek komt steeds weer met spannende situaties waardoor het van begin tot eind boeiend blijft.

Auteur: Simone van der Vlugt
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Ambo/Athos, 2016 Amsterdam
IBSN:
Gebonden: ISBN 978 90 263 3556 3
Paperback: ISBN 978 90 263 3208 1

Tags : , , , ,

Reacties