De missie van street artist Rosalie de Graaf (20): “In elk land van elk werelddeel minimaal één piece”

Geplaatst op 13 juli 2021 Door In Kunstenaars uit Arnhem, Talent uit Arnhem, Talenten

Rosalie de Graaf (20) werkte zich binnen korte tijd omhoog in de wereld van realistische street art. Haar werk sloeg zo goed aan, dat ze besloot te stoppen met haar studie geneeskunde, om fulltime aan de slag te gaan als straatkunstenaar onder de naam RoosArt. Tot anderhalf jaar geleden maakte Rosalie alleen thuis schilderijen voor zichzelf. Nu zijn haar ‘murals’ wereldwijd te bewonderen, van Arnhem tot in Kuala Lumpur en Bali. We zochten Rosalie op tijdens het Street Art Festival 2019 in Ede, waar de kale muren van de parkeergarage van Pathé het canvas vormden voor tientallen lokale en internationale artiesten.

Rosalie de Graaf (RoosArt)

Hoe ben je in de wereld van street art terechtgekomen?
“Toen ik voor het eerst een realistisch schilderij had gemaakt, kwamen mijn ouders de kamer binnenlopen en zeiden ze vol verbazing: ‘Wat, heb jij dit gemaakt?’ Pas later ging ik beseffen dat het kennelijk bijzonder was wat ik kon. Dankzij het vorige Street Art Festival in 2018 maakte ik de overstap van canvas naar muren. De laatste jaren is men street art en graffiti steeds meer gaan bewonderen en waarderen. Daar speel ik goed op in, ik kan er inmiddels mijn geld mee verdienen.”

Hoe doe je inspiratie op?
“Ik krijg vooral inspiratie op momenten waarop ik nergens over hoef na te denken en mijn hoofd tot rust komt. Dat is met name wanneer ik ga slapen of aan het autorijden ben. Op zulke momenten komt de inspiratie eigenlijk vanzelf. Verder gebruik ik social media zoals Instagram om visueel geprikkeld te worden.”

Wie zijn jouw klanten en hoe komen ze bij jou terecht?
“Vooral organisaties of bedrijven die een gebouw hebben met een grote lege buitenmuur, waar ze een mooie invulling voor zoeken. Ik werk bijvoorbeeld voor voetbalclubs en restaurants, maar ik ben nu bijvoorbeeld ook bezig met het verfraaien van een 40 meter lang viaduct. Klanten vinden mij via Instagram, via krantenartikels, via tv en natuulijk door mond tot mond reclame. Ik ben soort van ‘ontdekt’ door de media, dat levert mij ook weer nieuwe opdrachten op.”

Hoe ga je te werk? Heb je een vaste werkwijze?
“Omdat ik mijn werk zo realistisch mogelijk wil maken, maak ik alles na van foto’s. Soms maak ik de conceptfoto’s zelf, maar ik vind het ook leuk om beroemdheden te schilderen aan hand van bestaande foto’s. Ik deel de foto’s op in vierkantjes en vervolgens zet ik de kleuren vierkantje voor vierkantje op de muur. Je kunt het wel een beetje vergelijken met ‘schilderen op nummer’ van Ravensburger. Hoe mijn werk tot stand komt is erg afhankelijk van de opdracht die ik krijg. Soms heeft de klant zelf al een idee van wat er op de muur moet komen, maar bij andere opdrachtgevers mag ik alles zelf bedenken, ontwerpen en uitwerken.”

Je werkt ook samen met andere artiesten. Is het niet moeilijk om op elkaar af te stemmen?
“Ik vind het juist leuk om met andere mensen samen te werken, dan kan je tenminste met elkaar praten. Lekker een muziekje erbij. De sfeer is eigenlijk altijd gezellig. Iedereen heeft een andere werkstijl en dat levert juist heel interessante combinaties op, zoals bij de schildering in Kuala Lumpur, die ik samen met de Maleisische graffitiartiest Kenji Chai maakte.”

Wat wil je bereiken?
“Het lijkt me heel vet om een keer een compleet flatgebouw te beschilderen. Mijn missie is om de wereld over te reizen en overal mijn kunst achter te laten, in elk land van elk werelddeel minimaal één piece. De eerstvolgende komt waarschijnlijk in IJsland te staan.”

De producties van Rosalie zijn te bewonderen op haar eigen website, Instagram en Facebook. Op haar YouTube kanaal RoosArt kan je o.a. time-lapse video’s bekijken van de totstandkoming van haar werk.

Foto: Ruben Lammerts

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,