Interview: Eastern Comfort brengt nieuw album uit na jarenlange radiostilte

Geplaatst op 17 mei 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

De in 2004 opgerichte band Eastern Comfort is na een lange radiostilte terug met een nieuw album. Afgelopen jaar bracht de oorspronkelijk uit regio Doetinchem afkomstige band de single ‘Golden Teacher’ al uit. Op 25 mei zal de releaseparty van het nieuwe album ‘Institution of the Fool’ plaatsvinden bij Brigant in Arnhem. We spraken kort met gitarist Bauke Liebrand over het ontstaan van de plaat, want eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat er nog een plaat uit ging komen, laat staan dat de band weer bijeen zou komen.

Jullie zijn terug na een lange radiostilte, vertel!
We begonnen in 2004 in de regio Doetinchem. In die tijd traden we veel op met de bands En Vélo (voorheen Toxic) en Hippy Tree Friends Collective (voorheen Streetcarb), waar allemaal vrienden van ons in speelden. Het was toen eigenlijk één grote kruisbestuiving tussen die bands. Toen we gingen studeren viel Eastern Comfort jammer genoeg uiteen. Daarna hebben we wel in andere formaties gespeeld, zoals Kids Will Be Skeletons, Ode To Failure en de punkband Periot.

Eastern Comfort archief

Archiefbeeld Eastern Comfort live, ongeveer 12 jaar geleden. Links Bauke, voorgrond Ollie, rechtsachter bassiste Diewertje.

Zanger ‘Ollie’ en ik hielden nog wel regelmatig nachtelijke schrijfsessies. Of ja, misschien kan ik het beter ouwehoersessies noemen. We maakten vooral nummers die op loops gebaseerd waren. Samen waren we dan druk in de weer met drumcomputers, synths, gitaren en een computer met Ableton. Gewoon lekker aanklooien.

Op een gegeven moment verloor Ollie in korte tijd zijn baan, vriendin, huis en hond. De muziek kwam daardoor juist in een stroomversnelling terecht. Dat persoonlijke dieptepunt heeft uiteindelijk geresulteerd in de nieuwe plaat ‘Institution of the Fool’. Onbedoeld werd dit een symbolische plaat, zowel qua tekst als muziek en samples. Op de nieuwe plaat hoor je bijvoorbeeld af en toe Alan Watts praten. Ollie luisterde toentertijd veel naar deze filosoof, het hielp hem om uit zijn dal te klimmen. Het was nooit onze bedoeling geweest om nog een plaat te maken, maar het materiaal bleef maar ontstaan.

Kun je wat meer vertellen over de nieuwe plaat?
De nieuwe plaat is lang niet altijd zwaarmoedig, al doet mijn antwoord op de vorige vraag dat misschien vermoeden. Soms viert de plaat het leven ook, bijvoorbeeld met het nummer ‘Power to the Pauper’. In dat nummer leggen we de nadruk op het zorgeloze leven van een pauper zonder vriendin, huis of auto. Het nummer ‘Golden Teacher’ dat wij afgelopen jaar al uitbrachten als single gaat juist meer over de psychologische reis die je meemaakt wanneer je zo’n dieptepunt bereikt. ‘Coup de Grâce’ sluit hierop aan, dat nummer gaat over het herrijzen nadat je een genadeslag krijgt te incasseren.

Samen met het ontstaan van deze plaat is Ollie zich steeds beter gaan voelen over zijn situatie en daardoor kwam de band ook weer bij elkaar. Het leek alsof alles weer op zijn plek viel, het voelde weer als vanouds. Voor ons is de cirkel nu rond, het schijfje is gedrukt. We hopen dat mensen de plaat gaan waarderen. Voor ons is het in ieder geval onbedoeld een erg betekenisvol product geworden dat ons weer bij elkaar heeft gebracht. Voor het eerst in dik 10 jaar staan we binnenkort weer samen op het podium, komt dat zien!”

Eastern Comfort Institution of the Fool

Institution of The Fool is te beluisteren op Spotify, iTunes en Deezer.

Eastern Comfort album release
Support: Laundry Men, Kutskater, Opticks
Vrijdag 25 mei – Brigant Arnhem
Aanvang: 21:00 uur
Gratis entree
>>
Facebook event

Tags : , , , ,

Reacties