Interview: Periot – local girl gang punkrock uit Arnhem

Geplaatst op 12 oktober 2016 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Het is een benauwde en warme maandagavond in juli, rond de klok van zeven. Op de bovenste verdieping van een pand van Stichting Atelierbeheer aan de Beekstraat in het centrum van Arnhem speelt de band Periot in een veel te warme oefenruimte, die alleen te bereiken is door een veel te steil noodtrapje op te klimmen. In een met versterkers, instrumenten en lege bierblikjes bezaaide ruimte, waar ook een paar andere Arnhemse bands spelen, rammen drummer Roos, zangeres Marije, bassist Diewertje en gitarist Marloes hun complete setlist er binnen een krappe 20 minuten doorheen.

Geïnspireerd door bands als Bikini Kill, The Stranglers en Siouxsie and the Banshees, maar ook door jaren ’90 hiphop, punk en rock besloten deze vier dames in november 2015 om een band te starten. Gewoon omdat Arnhem wel een nieuwe punkrock band kon gebruiken. Hoogste tijd voor een interview dus!

Periot door Victor Yuliev

Van links naar rechts: Diewertje, Roos, Marije en Marloes. Foto: Victor Yuliev

Hoe is Periot ontstaan?
Marije: ‘Ik wilde gewoon al een tijd lang een band beginnen en ik wist dat de band waarin Marloes speelde (Bonnie Parker) ging stoppen. Marloes was enthousiast over een nieuwe band. Vervolgens heb ik gewoon iedereen in mijn contactlijst waarvan ik wist dat ze iets met muziek deden een app gestuurd. Zo ging het balletje rollen…”

Was het jullie opzet om een band te beginnen die alleen uit vrouwen bestaat?
“Nee, In het begin niet. We hebben in het begin ook een paar keer geoefend met een man erbij, maar er ontbrak gewoon een muzikale en persoonlijke klik. Toen wij in onze huidige bezetting begonnen klikte het direct. We hebben allemaal dezelfde mindset en ideeën. Over muziek, maar ook over wat er om ons heen gebeurt in samenleving”, aldus Marije.

Roos vult aan: “Dat vertalen we ook naar onze muziek. Punkrock maken is voor ons geen doel maar een middel en soms zelfs een soort van therapie. Even lekker alles van je af kunnen rammen. Ik speel hiernaast ook nog in een bluesband met een stel 50-plussers, dus het is soms echt een verademing om los te gaan met Periot.”

Marije: “We zijn ook geen feministische band. We vinden het wel belangrijk dat wij worden gerespecteerd als vrouwen in een band, maar we zijn er niet op uit om vrouwenrechten uit te dragen.

Tuurlijk, als je band helemaal uit meiden bestaat krijg je soms weleens dwaze en kortzichtige reacties. De muziekscene is best een mannenwereldje. Publiek is vaak wat kritischer over je muziek als je met alleen vrouwen op het podium staat. Van die gasten die het schattig of aandoenlijk vinden dat je in zo’n bandje speelt. Fuck off, wij zijn keihard bezig met de band. Het is echt meer dan een leuke hobby; voor ons is het gewoon nodig om muziek te maken. Zit de oefenruimte een keer dicht? Dan zoeken we altijd halsoverkop naar een andere ruimte om een keertje te oefenen. ‘Niet lullen maar doorpakken’ is wel een beetje ons credo. Natuurlijk is het ook wel een beetje ‘vrouwen onder elkaar’ en dat is ook best relaxed om eerlijk te zijn. We oefenen in onze BH’s als het warm is in het oefenhok en we kunnen het gewoon over vrouwenshit hebben”.

Wat is die achterliggende mindset van Periot?
Marije: “Het is voor ons enorm belangrijk om onszelf te kunnen zijn en precies de muziek te kunnen spelen die we willen maken. Ik ken Roos en Diewertje bijvoorbeeld al van vroeger, dat speelt ook wel mee. We hingen vroeger ook altijd met dezelfde gasten en dan weet je ook wel wat je aan elkaar hebt. Marloes kennen we wat dat betreft nog niet zo lang. Toch passen we heel goed bij elkaar als band, maar we zijn ook gewoon vriendinnen.

“Spelen in deze band is voor ons dus ook wel een beetje een hang naar nostalgie, naar ‘vroegah’. Maar dat is natuurlijk maar één aspect van de band”, vertelt Roos.

“Weet je, toen bijvoorbeeld die grootschalige aanrandingen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht plaatsvonden hadden we allemaal gelijk zoiets van: dat hadden wij kunnen zijn als we daar hadden gelopen! Wij waren allemaal fucking pissig over die gebeurtenis. Zoiets geeft ons inspiratie voor nummers. Wij denken vaak hetzelfde over bepaalde zaken en dat werkt enorm goed binnen de band.”

Waar gaan jullie nummers verder over en hoe ontstaan jullie nummers?
Marije: “Dat verschilt, we hebben serieuze nummers maar natuurlijk ook gewoon pretnummers. Shit, we hebben zelfs een rap in ons repertoire, haha. Momenteel hebben we zo’n tien nummers af. Sommige nummers ontstaan uit jams terwijl bij andere nummers juist de lyrics het uitgangspunt zijn. De track ‘Blue Puke’ gaat simpelweg over kotsen, maar nummers als ‘Go Away’ en ‘Guns’ hebben een serieuzere lading.

Lyrics

Het grote liedjesboek van Periot

Dan hebben we ook nog het nummer ‘A.G.A.B.’, oftewel All Girls Are Bastards. Het is natuurlijk enerzijds een knipoog naar de bekende slogan ‘All Cops Are Bastards’, maar anderzijds is het natuurlijk een enorm sarcastisch nummer. Ik zag de tekst eens als graffiti staan op de Hommelseweg. Onder die tekst had iemand anders weer ‘Jaazekurr’ geschreven. Tja, dat leende zich natuurlijk perfect voor een nummer. Vrouwen kunnen nu eenmaal enorme bastards zijn.”

Allgirlsarebastards

Wat zijn jullie grootste inspiratiebronnen op muzikaal vlak?

Roos: “Siouxsie and the Banshees. Ik ben sowieso gek op de sound van 80’s en 90’s bands. Veel producties uit die tijd hebben zo’n vette drumsound.”

Diewertje: “The Stranglers, maar ook hiphopartiesten zoals 2Pac en Mos Def.”

Marloes: “Ik ben echt gek op The Pixies, alles klopt wel aan die band. Voor de rest luister ik echt van alles”

Marije: “Ik luister ook echt van alles. Ik was een keer bij een oudere vriendin op bezoek en zij had echt een enorme verzameling vinyl van bands zoals Bikini Kill en andere Riot grrrl punk. Toen ik dat voor het eerst hoorde was ik meteen verkocht. Daarom spelen we ook een cover van het nummer ‘Rebel Girl’ van Bikini Kill als een soort ode aan die band.”

Jullie traden al op in een propvolle Brigant en Café de Wacht en speelden onlangs bij het punkevenement ‘Ede Zuigt’. Hoe was de respons vanuit het publiek?
Roos: “Die show in Brigant was echt enorm vet. Het was ons eerste optreden en het is geweldig om dan voor een volgepakte zaal te spelen.”

Marije: “We kregen enorm veel toffe en oprechte reacties en bleken al snel een kleine fanbase te hebben. Dat hadden we echt nooit verwacht en gaf ons nog meer energie om door te knallen met de band. Het was dan ook best een eer om gevraagd te worden om te spelen op Ede Zuigt. Dat is in de regionale punkscene best een bekend feestje”

Punk staat synoniem aan lekker rellen. Met welke band zouden jullie ruzie willen hebben?
Unaniem: “Met Graansilo, dat zijn allemaal van die lelijke jongens uit de Achterhoek, haha. Het lukte Marloes om hun ietwat zware drummer op te tillen, dus die boys gaan we klappen.”

Waar zouden jullie graag nog eens willen spelen?
Marije: “Op de Zwarte Cross, maar dan wel op het kleinste kutpodium dat ze hebben. We spelen sowieso graag op kleine vieze podia en in kraakpandjes. Voor de rest lijkt het ons ook tof om op Bleekpop in Doetinchem te spelen. Wij komen grotendeels uit Doetinchem en omgeving, dus de organisatie van dat lokale festival moet ons gewoon boeken. Kratje bier en we komen raggen!”

Met wie willen jullie het podium graag nog eens delen?
Diewertje: “Met Hugh Cornwell van The Stranglers, dat zou een droom zijn die uitkomt.”

Marije: “Met Dr. Duval, Death Alley en Yung Internet. Die boys van Yung Internet vind ik gewoon tof en ik vind het altijd leuk als diverse muziekstijlen samen een podium delen.

Nog wat laatste woorden, shout-outs naar andere bands of verzoekjes?
We zijn hard op zoek naar iemand die ons wil helpen met opnames en dergelijke. We willen graag wat materiaal gaan uitbrengen, dus drop ons vooral een lijntje als je die persoon bent of iemand kent die dat tof lijkt om te doen. Voor de rest moet de scene in Arnhem elkaar gewoon hard blijven supporten. En iedereen moet de bands New Best Friend, Hippy Tree Friends Collective, Jellephant, Landmine Heart, Washed Up Kids en Achterdochtig checken. Oké? Doei!”

Check Periot op zaterdag 6 augustus op het driedaagse ‘Love Peace Liese en Mark‘ festival dat zich diep in de Achterhoek in de metropool Heelweg-Oost zal afspelen. In oktober staat een show in Kollektief Kafé de Bijstand in Nijmegen in de planning.

Periot op Facebook

Periot selfie

Girls will be girls, dus ondergetekende kon niet ontsnappen aan een groepsselfie.

Tags : , , , , ,

Reacties