Rapper Adje van het Padje (AVHP) blijft lekker pompen! [interview]

Geplaatst op 1 juli 2021 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talenten

“Yes mien pomperts, een hele goedemorgen!” Wie rapper AVHP (Adje van het Padje) op Instagram volgt, wordt bijna dagelijks getrakteerd op deze vrolijke catchphrase, gevolgd door inkijkjes in zijn dagelijks leven waarin hij naar eigen zeggen altijd ‘aan het pompen’ is. Met zijn kleurrijke en energieke persoonlijkheid weet AVHP zich zowel online als offline aardig in de kijker te spelen, waar zijn Brabants-Arnhemse dialectuitspraken natuurlijk goed bij helpen. En als je Adje ook maar een beetje kent dan weet je dat dit geen aangemeten imago is, wat zijn eerdere artiestennaam ‘Swagless’ ook al wel duidelijk maakte. Maar wie is Adje dan wel? Hoogste tijd om kennis te maken!


Hé Adje, hoe lang ben je al bezig met muziek en heb je er ook een opleiding in gevolgd?

“Nee, ik heb helemaal geen opleiding in die richting gehad, allemaal zelf aangeleerd! Het helpt ook wel dat ik al op vroege leeftijd veel bezig was met muziek. Zo jatte ik als jochie altijd cd’s van mijn broer en rapte ik mijn moeder de oren van het hoofd. Stilzitten is niets voor mij, ik heb namelijk ADHD. Ook begon ik al jong met turnen, breakdance en freerunning. Wat toentertijd veel indruk op mij maakte was de track ‘Dingen Gedaan’ van rapper Negativ, maar ook acts als De Jeugd Van Tegenwoordig, The Opposites en THC inspireerden mij enorm om met muziek bezig te blijven. Zo bleef het balletje rollen. Een paar jaar geleden was ik met name bezig met battlerap en heb ik meegedaan aan de rapcompetitie PunchoutBattles, waarbij ik mijn skills verder heb kunnen aanscherpen. Daar ben ik echt wel een stukje wijzer door geworden.”

En toen?
“Daarna ben ik gewoon muziek blijven maken en de studio ingedoken. Toen ik de track ‘Beetje Rennen’ in 2018 uitbracht leverde dat mij een heleboel positieve reacties en boekingen op, mensen riepen me ineens na op straat. Voor mij reden genoeg om lekker door te blijven gaan!”

Voorheen was je artiestennaam Swagless, daar zit vast een verhaal achter?
“Joah, daar zit wel een verhaaltje achter natuurlijk. Het was vooral een tegengeluid richting al die rappers die alleen maar bezig waren met het hooghouden van een ‘swag’ imago, terwijl ze in het echt totaal niet zo zijn. Dat heb ik niet, what you see is what you get. Voor mij geen clips met luxe auto’s en de duurste flessen champagne, daar heb ik echt niks mee en daar rap ik dus ook niet over. Ik ben gewoon die gast met een have liter Export in z’n klauwen die een sjekkie uit de asbak vist. Swagless omschreef dus vooral hoe ik in het leven sta, snapte? Dat zie je ook wel terug in m’n eerdere clips, waarin ik bijvoorbeeld in een blauwe overall op een boerderij mijn ding sta te doen. Ik ben gewoon een Brabantse gast uit het dorpje Valkenswaard, maar inmiddels kent iedereen mij als die Arnhemse rapper Adje, mooi toch?”

En nu is het dus al een tijd ‘AVHP’, daar zit vast ook een verhaaltje achter?
“Yes, haha. Dat ‘Adje’ komt onder andere door mijn talent om snel biertjes leeg te kunnen drinken. Maar deze naam heeft ook te maken met het feit dat ik eerder wel écht van het padje was. Nu nog steeds een beetje hoor, maar op een betere manier. Positiviteit staat centraal!”

Luister je ook veel naar hiphop en rap?
“Nee, niet veel eigenlijk. Hadde niet verwacht hé? Welke hiphopartiesten ik wel tof vind? Van Missy Elliot tot Busta Rhymes, dus vooral artiesten die lekker creatieve en eigenzinnige dingen maken. Hetzelfde geldt voor Nederlandse hiphop. Het gros van de artiesten kan me echt niet boeien. Op een paar acts na gebeurt er in de Arnhemse hiphop scene trouwens ook maar weinig interessants.”

Wat voor muziek luister je nog meer graag?
“Oh, van alles wel. Ik ben bijvoorbeeld dol op salsamuziek, maar ik luister ook veel Nederlandstalig. Ja echt, van Fransje Bouwer tot 3JS en de Snollebollekes, maar ook acts als Rowwen Hèze, BLØF en René Shuman vind ik vet.”

Hoe komen je tracks meestal tot stand?
“Het begint eigenlijk altijd met de beats van mijn producers, waar ik dan vervolgens teksten op schrijf. Dat vind ik het fijnste werken. Ik krijg soms ook beats van andere producers opgestuurd. Maar dan komt het vaak voor dat ik na het luisteren meteen zoiets heb van: dit is Adje niet. Ja, daar bedank ik dan vriendelijk voor.”

Je werkt al een tijd samen met de jonge videoproducer Ains, kun je daar wat meer over vertellen?
“Oh man, Ains. Dat gaat zó goed samen. Hij is een stuk jonger dan ik, maar ik noem hem af en toe ‘opa’, haha. Hij is rustig, denkt over veel zaken na en kan echt wijs uit de hoek komen. Een beetje het tegenovergestelde van mij dus. Maar die samenwerking is next level en dat komt omdat we elkaar supergoed aanvoelen. Wanneer ik hem een nieuw nummer doorstuur waar ik een clip voor wil hebben dan weet hij binnen een paar minuten al een dik concept te bedenken en dan komt het hele proces direct in een stroomversnelling. Het filmen op locatie neemt meestal maar een paar uurtjes in beslag en later op de dag heeft hij de halve clip al in elkaar gedraaid. Dat vind ik echt magisch hoor.”

Je had allerlei shows en releases op de planning voor 2020, maar door corona nam het jaar al snel een andere wending. Hoe zag dit jaar er voor jou uit?
“Ja, enorm balen natuurlijk dat shows op bijvoorbeeld het Booster Festival en de Paasconcerten bij Luxor Live niet doorgingen. Maar ik ben absoluut niet bij de pakken neer gaan zitten, zo zit ik niet elkaar. Ik had nog genoeg tracks en plannen op de plank liggen, dus daar heb ik mij compleet op gestort de laatste maanden.

Eerlijk gezegd – en ik wil niet ongevoelig of lullig uit de hoek komen tegenover mensen die het echt zwaar hebben –  heeft corona mij veel opgeleverd. Ik kreeg meer tijd om bezig te zijn met mijn eigen ontwikkeling en daar begon ik dit jaar al snel de vruchten van te plukken. Ik ben nu op het punt aangekomen waarop ik gevraagd word voor samenwerkingen. Zelf had ik verwacht dat ik pas over een jaar of twee op dit punt zou aankomen, maar dingen gingen sneller dan verwacht. Ondertussen heb ik meer tracks uitgebracht dan ik had gepland.”

Waar heb je dat snelle succes aan te danken denk je?
“Keihard werken en 100% mijzelf zijn. Dat is soms een stuk lastiger dan het klinkt, het is echt een 24/7 job die ook nadelen kent. Bijvoorbeeld de hele papierwinkel waar je als artiest mee te maken krijgt. Het is misschien niet het leukste karwei, maar je zaakjes op orde hebben is gewoon heel belangrijk. Kijk, je kunt dat soort dingen natuurlijk compleet uitbesteden, maar ik wil juist het hele proces zelf meemaken, alleen dan leer je er wat van. Verder heb ik dat succes ook echt te danken aan de mensen om mij heen. Mijn hele team is gewoon snel en ik leer ontzettend veel van hen.”

Wat kunnen we nog meer van je verwachten de komende tijd?
“Van alles! Achter de schermen ben ik stiekem bezig met een EP, maar daar kan ik verder nog niets over loslaten. Ook werk ik samen met Sandra van Kolfschoten van Onderwijskunst en Wij Zijn Samen Arnhem. Daarmee voer ik onder andere muziekprojecten uit op scholen rondom een bepaald thema. Zo maakten we laatst een clip op een school waarbij de kinderen rapten over hoe hun ideale leraar eruit ziet. Enorm tof om te doen. Verder ben ik ook bezig met sketches en comedy. Momenteel volg ik acteercursussen en mediatraining om mijzelf te blijven ontwikkelen.”

Wat is iets wat maar weinig mensen over Adje weten?
“Oeh, goede vraag, damn, daar moet ik even over nadenken…ik kan mijn benen in mijn nek leggen, maar eehm… Oja, een paar jaar terug heb ik samen met wat anderen de 2e plaats gewonnen voor ‘Lekkerste Hamburger van Nederland’ tijdens de Horeca Vakbeurs in Amsterdam. Joah joah, koken dat kennen we ook wel! Ik ben trouwens nog steeds kok, maar nu met ‘ck’ hahaha!

Maar serieus, muziek is mijn redding geweest. Zonder muziek was ik waarschijnlijk op een minder goed padje uitgekomen. Pompen is mijn motto, gewoon blijven pompen. Als ik niet had gepompt, was ik hier niet geweest, serieus. Blijf elke dag pompen, ook al is het eventjes kut. Ik wil iedereen erop wijzen: blijf positief en doe je ding! Haal alles uit je leven en blijf gemotiveerd. Het kost soms veel moeite, maar het is mogelijk. Yes mien pomperts!”

AVHP op Facebook
AVHP op Instagram
AVHP op Spotify

Tags : , , , , , , , ,

Reacties