Gehoorschade, heb jij er last van?

Geplaatst op 8 juli 2019 Door In Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen, Media, Party On, Uitgaan, Vrije tijd

Hoor jij wel eens een piep in je oor na het stappen? Of hoor je jezelf steeds vaker “wat zeg je” zeggen in een omgeving die wat rumoerig is? Super irritant, toch? In de eerste fase gaat die piep vanzelf over, maar een volgende keer duurt dat langer voordat het suizen of de piepende toon weg is. En op een gegeven moment gaat de pieptoon niet meer weg. Of je hoort minder goed. Het kan ook zijn dat zachte geluiden voor jou pijn doen aan je oren, dat is een overgevoeligheid voor geluid. Wacht in deze gevallen niet lang met naar een huisarts gaan. Het zijn tekenen van gehoorbeschadiging.

Je denkt misschien dat je gehoorschade alleen kan oplopen op plekken waar heel erg harde muziek is, bijvoorbeeld festivals. En dat is zeker een risicovolle omgeving als het gaat om schade aan je gehoor. Maar wist je dat de meeste gehoorschade wordt opgelopen door het luisteren van muziek op een koptelefoon? En dan vooral als je luistert met oortjes in je oor. Dan is de muziek zo dicht bij je gehoororgaan dat het gemakkelijker beschadigd. Ook kan het uitmaken of er plotselinge hoge tonen of uitschieters in geluid te meten zijn. Dat meten van geluid gebeurt met een decibel-meter en wordt uitgedrukt in Decibel (niet te verwarren met het populaire festival Decibel outdoor;))

Hoe snel je last kan krijgen van je gehoor zal afhankelijk zijn van hoe lang en hoe hard het volume staat en van jouw eigen gevoeligheid voor geluid.

Even de cijfers op een rij

Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft gehoorschade! Van die 25 procent dacht  driekwart dat ze een prima gehoor hadden, totdat ze een test deden. Dat concludeerde het AMC bij een online hoortest, al in 2014. Oké, dat zijn dus best serieuze aantallen! Jammer genoeg merk je in het begin niet zoveel van gehoorbeschadiging door harde muziek. Je ervaart geen pijn, en je kan met 10% gehoorbeschadiging nog prima functioneren in onze maatschappij. Op het moment dat je er wel wat van merkt, is het eigenlijk al te laat.

Hoe ziet dat er dan eigenlijk uit, gehoorschade?

Je kan de trilhaartjes in je oor vergelijken met een grasveld waar honderden mensen overheen lopen of dat door een bulldozer wordt platgewalst. Die grassprietjes overleven dat uiteindelijk niet. De trilhaartjes in je binnenoor verwerken geluid. Door de geluidsdruk van geluiden boven de 80 decibel raken de trilhaartjes overbelast en daardoor gaan ze kapot. De trilhaartjes kunnen ook kapot gaan als je te vaak of te lang aan harde geluiden wordt blootgesteld.

gehoorbeschadiging-beschadigde-haarcellen

Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen door aan de hersenen; uiteindelijk zal je dan een piep horen. Sneuvelen er steeds meer trilhaartjes dan blijven er niet genoeg over om geluiden goed door te geven en word je slechthorend.

En welk geluid zit er dan boven die 80Db grens? Nou, vrij veel, namelijk: verkeer, vliegtuigen, vuurwerk, straatreinigingsmachines, machines in fabrieken, en harde muziek. En vooral aan die laatste categorie ben je vaak langer blootgesteld.

Waar kan je last van hebben als je gehoorschade hebt?

  • een ruis of (blijvende) pieptoon in je oren (tinnitus)
  • het niet meer kunnen horen van hoge tonen
  • vervorming van geluid
  • overgevoeligheid voor geluid (het roeren met een lepeltje in een theeglas kan al heel naar klinken)
  • last van harde geluiden
  • anderen niet meer kunnen verstaan in rumoerige ruimtes
  • het niet meer horen van bepaalde frequenties
  • moeite met slapen
  • de volumeknop steeds harder willen zetten om te kunnen genieten van geluid
  • Kortom: gehoorschade kan een enorme impact op je leven hebben en het kan leiden tot moeheid, hoofdpijn, eenzaamheid, verminderde concentratie, depressie en zelfs uitval op school en/of werk.

boek-de-vorm-van-geluidHoe heftig de gevolgen van gehoorbeschadiging kunnen zijn lees je in het indringende verhaal ‘De vorm van geluid’ van Gregor Verwijmeren. De schrijver neemt je mee in het leven van de hoofdpersoon die probeert te leren leven met een constante pieptoon in zijn hoofd. Om gek van te worden….

Ook het verhaal van Jort (25), die gehoorschade opliep tijdens Lowlands is een ear-opener 😉

En nou denk je misschien, ja lekker dan, als ik naar een festival ga loop ik dus automatisch gehoorschade op, terwijl de organisatoren van zo’n festival of concert er ook een verantwoordelijkheid in hebben.

En dat klopt ook. In een convenant met organisatoren van popconcerten, vertegenwoordigers van geluidsbedrijven en de Nationale Hoorstichting is afgesproken dat het geluidsniveau bij concerten niet hoger mag zijn dan 103 decibel. Maar aangezien je net hebt kunnen lezen dat de trilhaartjes in je oor al boven de 80 Db beschadigen, is het toch slim om gehoorbescherming te dragen.


Oké, beter voorkomen dan genezen (want eeehm, dat gaat dus niet). Hier een aantal tips hoe gehoorbeschadiging voor te zijn!

  1. Pak je meditatiekussentje er maar alvast bij, want het beste wat je kan doen is je oren tussendoor rust gunnen als je in een lawaaierige omgeving bent. Hoe meer decibellen het geluid heeft, hoe korter je er naar moet luisteren!
  2. Gebruik oordoppen als je je in een omgeving gaat begeven die gevuld is met hard geluid. Tegenwoordig zijn er echt hele prettige oordoppen te krijgen (zelfs op maat gemaakt), waardoor je echt nog wel een gesprek kan voeren op een feestje. Bij diverse poppodia en festivals zijn ook oordoppen te koop.
  3. Oké, dit is een inkoppertje: maar ga niet dicht bij speakers staan! Minimaal 2 meter er vandaan.
  4. Zet het geluid op je koptelefoon niet te hard (2/3 van het volume is een mooie maatstaf) en gebruik liever een koptelefoon dan oortjes!
  5. Stel een volumebegrenzer op je telefoon in (via de app-store).
  6. O ja en je verwacht het niet, maar goede voeding helpt je ook om je gehoor te beschermen: – eet voldoende antioxidanten (die zitten in groenten en fruit), eet meervoudig onverzadigde vetzuren (vis, noten, avocado, plantaardige oliën), en ook magnesium, vitamine b12 en foliumzuur kunnen helpen (let hierbij altijd op de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag!)


Waar en hoe kom ik dan aan goede gehoorbescherming in Arnhem?

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zich steeds bewuster worden van de risico’s van harde muziek, maar gek genoeg dragen nog weinig jongeren gehoorbescherming. Waarom niet? Misschien is het de aanname dat je dan de muziek niet meer echt beleeft? Misschien uit schaamte? In ieder geval kan je met speciale party-plug oordoppen nog gewoon gesprekken blijven voeren en de muziek blijft onvervormd door de speciale akoestische filters. Nog beter zijn de oordoppen speciaal op maat gemaakt met een afdruk van jouw eigen oren. Vaak worden deze ook nog (gedeeltelijk) vergoed, dus check het vooral bij je verzekering. En waar kan je die oordoppen in Arnhem dan krijgen? Nou, bij alle hoor-speciaalzaken en vele opticiens kan je terecht voor dergelijke oordoppen. En ook online kan je veel varianten oordoppen krijgen. Bij poppodia zoals Luxor Live en Willemeen kun je tijdens concerten ook setjes wegwerp oordoppen aanschaffen voor een paar euro.

Maar waarom mijn gehoor beschermen? Iets minder goed horen is toch niet zo’n probleem?

  • Je gehoor is belangrijk om goed te kunnen communiceren met je omgeving
  • In het verkeer is je gehoor essentieel om waarschuwingssignalen te kunnen horen en op tijd te kunnen reageren
  • Dat je twee oren hebt die goed horen komt vooral van pas, bij het bepalen waar geluid vandaan komt.
  • In je oor zit ook je evenwichtsorgaan, dus bij het bewaren van je evenwicht is je gehoor ook belangrijk.

Denk jij vooral: “Ik leef nu; wie dan leeft, wie dan zorgt. Als ik later slecht hoor, neem ik wel een gehoorapparaat.” Tuurlijk, zo kan je het ook bekijken. Bedenk je echter wel dat een gehoorapparaat de blijvende schade niet kan herstellen. In een ruimte vol geroezemoes blijft het ook met een hoortoestel een grote uitdaging om mensen te kunnen verstaan.

Nieuwsgierig geworden? Hoe staat het ervoor met jouw gehoor?

uitslag-gehoortestDoor het schrijven van dit artikel werden ook mijn ogen geopend en vooral mijn oren geprikkeld! Dus super nieuwsgierig naar hoe het er met mijn gehoor voor stond, heb ik zelf een test gedaan. Binnen 5 minuten was het online gepiept! In de test werd getest hoe goed je spraak kunt horen in ruis, hiervoor moet je namelijk het verschil in tonen kunnen opmerken. En eerlijk is eerlijk, hoewel ik niet het gevoel had dat ik een gehoorbeschadiging heb, vond ik het toch best een beetje spannend! Hiernaast zie je de uitslag van mijn test, pfieuw!

Ook zo’n test doen? Bij de Nationale Hoorstichting zijn diverse online tests beschikbaar, voor iedere doelgroep één, klik HIER

En ook via oorcheck kan je een hoortest doen, klik HIER.

Laat je het me even weten wat jouw uitslag was? Ik ben benieuwd hoe het met de Arnhemse jongeren gesteld is!

Stel, jouw uitslag was niet zo rooskleurig, wat nu?

Wacht niet te lang en ga naar de huisarts. Die kan je adviseren over vervolgstappen.

Wil je meer informatie? Op de onderstaande websites kan je veel handige tips en info vinden:

Foto’s: © Petra Menting

Tags : , , , , , , , , , , , ,