PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem | Interview Nitai ‘Charan’ Boschma

Geplaatst op 3 mei 2021 Door In Mis het niet, Muzikanten, bands & DJ's, Talenten, Uitgaan

Hoe staat het ervoor met de hiphopmuziek in Arnhem? Op vrijdagavond 7 mei staat deze vraag centraal tijdens de interactieve gratis online meeting ‘PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem’. In aanloop naar deze editie spraken we met diverse makers die stuk voor stuk een waardevolle bijdrage leveren aan de Arnhemse hiphopscene. Met deze keer Nitai ‘Charan’ Boschma: allround producer, dancehall artiest en de drijvende kracht achter het label Bosch Records.

Hey Nitai! Waar houd jij je in de hiphopscene zoal mee bezig?
Hey! Ik ben allround producer en dancehall artiest. Aangezien hiphop, dancehall en reggae altijd veel voor elkaar hebben betekend komen er zo ook mooie samenwerkingen uit en kan ik een eigen, gevarieerde sound aan dergelijke tracks geven. Op mijn 14e begon ik met het schrijven van rapteksten waarna ik jarenlang actief ben geweest als MC in combinatie met het leren maken van beats. Ik heb mijzelf zo’n 8 a 9 jaar lang kunnen ontwikkelen binnen de hiphop en heb in 2011 de keuze gemaakt om mij verder op reggae en dancehall te gaan storten. Sinds ik een eigen importbedrijf en kledinglijn heb ben ik mij wat minder op de financiële kant van het artiestenbestaan gaan focussen. Voor die tijd gaf ik rapworkshops op basisscholen en het middelbaar onderwijs voor Kunstpunt Gouda.

Wat kenmerkt de Arnhemse hiphop in jouw ogen?
Als je zoals ik vanuit de Randstad naar Arnhem komt dan zie je dat de mensen hier in een wat ander tempo en met een andere vibe bewegen, iets relaxter en meer down to earth. Of dit ook echt van toepassing is op de lokale hiphopscene durf ik niet te stellen aangezien ik hier nog niet zo erg lang woon.

Hoe heb je de Arnhemse scene en muziek de afgelopen jaren zien veranderen?
Ik kende alleen Arnhemsgewijs, Mr. Patze, Afro Bros en Kenny B & Benaissa voordat ik hier kwam wonen. Alles is nog nieuw voor me!

Wat vind jij mooie ontwikkelingen?
Ik zie dat er heel veel initiatieven worden genomen die gericht zijn op lokale ontwikkeling, dat is echt goed.

Waar kan het beter? Heb je hier zelf ideeën bij?
Op het vlak van landelijke en internationale bekendheid kan er echt meer gedaan worden. Ik ben hier zelf denk ik wel een goed voorbeeld van. Voordat ik hier kwam wonen wist ik bijna niets van de lokale scene hier. Dat zegt natuurlijk wel wat over hoe bekend de Arnhemse scene buiten de stadsgrenzen is.

Zie je veel samenwerkingen ontstaan of is er in Arnhem toch sprake van een ‘eilandjescultuur’?
Persoonlijk ben ik in een korte tijd al heel wat samenwerkingen aangegaan. Ik hoor echter inderdaad van meerdere mensen dat die eilandjescultuur hier wel behoorlijk aanwezig is. Ik hoop dat zoveel mogelijk te kunnen doorbreken aangezien ik de lokale scene als het ware met een ‘schone lei’ binnenstap.

Wat zou Arnhem goed kunnen gebruiken?
Een platform zoals een label en/of publisher die de lokale projecten breder kan uitzetten, dus ook op bovenregionaal en landelijk niveau.

Welke kansen hebben we hier, die onderbelicht of onbenut blijven?
Van wat ik heb gezien krijgen artiesten hier wat meer lokale support en worden ze wat duurzamer gewaardeerd. Ik heb er in ieder geval een minder ‘dime in a dozen’ gevoel bij dan ik in de Randstad had. Ik denk dat dit een belangrijk gegeven is voor bijvoorbeeld startende artiesten. Zij kunnen gebruik maken van de tools die deze stad heeft zonder zich constant te hoeven bewijzen tegenover de competitie. In de Randstad is dat een stuk minder het geval, daar is het wat meer andersom.

Wie geef jij een shout-out voor zijn of haar rol in de Arnhemse hiphopscene?
Georgios Lazakis. Ik houd van zijn grenzeloze manier van denken en hij heeft echt zoveel mensen geholpen met hun ontwikkeling. Amy Croqué is constant bezig met nieuwe concepten en richt zich heel specifiek op de groei van de Arnhemse hiphopscene, ook geweldig om te zien. Als laatste een shout-out naar Sidney Shane. Hij heeft zijn strepen dubbel en dwars behaald en zet altijd in op het verbinding binnen zijn netwerk.

Check ook het label Bosch Records van Nitai Charan op Facebook en YouTube.


INTERESSE IN PLANKGAS #5 ?

Ben je ook benieuwd naar de stand van zaken van hiphop in Arnhem? Heb je je eigen ideeën of plannen? Dan mag je de komende editie van PLANKGAS natuurlijk niet missen. Je kunt vragen stellen, je mening geven of gewoon meekijken naar de gesprekken met diverse sterkhouders van de hiphopscene!

Hou de socials van PLANK Arnhem (Facebook en Instagram) in de gaten voor meer info en de link naar dit ZOOM-event, heel simpel om aan te haken!

Wil je vooraf op de hoogte blijven, meer info ontvangen of heb je suggesties of vragen? Stuur dan een mailtje naar pieter@jacobiberg.nl.

Facebookevent: PLANKGAS #5 online meetup: HIPHOP-muziek in Arnhem
Vrijdag 7 mei 19:00 tot 21:00 uur – gratis online meeting

 

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties