Jonge moeders en vaders – hulp en ondersteuning in Arnhem

Geplaatst op 8 september 2021 Door In 18 jaar worden, Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld, Liefde & Seks

Als (aanstaande) jonge moeder of vader zijn er genoeg praktische zaken waar je tegenaan kan lopen. Jongin Arnhem heeft het één en ander voor je uitgezocht.

Jonge moedergroep in de Madser in Arnhem
Een aantal uurtjes voor jezelf samen met andere jonge moeders gezellig bezig zijn? In jongerencentrum “de Madser” is elke donderdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur een gezellige ochtend voor jonge en aanstaande moeders tussen de 15 tot 23 jaar. Tijdens deze ochtend is er de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Iedere week staat er iets leuks op het programma, vaak wat creatiefs. Soms wordt er ook samen gekookt en is er volop ruimte voor coaching. Ook is er een aanbod van workshops en trainingen, bijvoorbeeld een kinder-ehbo. Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning of heb je een idee voor een training of workshop? Laat het dan vooral weten!

Lijkt je dit wat? Aarzel dan niet en kom een keer kijken. Het is helemaal gratis en je hoeft je ook niet aan te melden. Opvang voor de kinderen is in een aparte ruimte in de Madser. Zij worden verzorgd en bezig gehouden door een aantal vrijwilligsters met oppaservaring. Neem wel zelf luiers, hapjes en flesjes mee. Adres: Kronenburgbusbaan 25. 

Kijk hier voor meer informatie. 

Contactpersoon:
Liesje van Haaren (ma/wo/do/vrij)
T 06 – 46731964
026 – 327 25 97
l.vhaaren@rijnstad.nl

jonge ouders

Jonge moeders
Op zoek naar een nieuwe vriendschap als jonge moeder, wil je van je zak babykleertjes af of ben je benieuwd naar de verhalen van andere jonge moeders? Kijk dan eens op Tienermoeders.nl. Ook op Trotsetienermoeders.nl kun je terecht voor informatie, nieuws en verhalen.

Stichting JAM is een project voor Jonge Alleenstaande Moeders uit Arnhem en omgeving. Hier kun je terecht voor ontmoetingen, trainingen en individuele begeleiding. Tijdens activiteiten worden er verschillende onderwerpen behandeld en kom je samen om ervaringen te delen, van elkaar te leren en andere jonge moeders te helpen. Kijk hier voor meer informatie over Stichting JAM.

Jonge vaders
Ook als (aanstaande) jonge vader zijn er genoeg praktische zaken waar je tegenaan kan lopen. Niet alleen je rechten en plichten, maar ook hoe je moet omgaan met de zwangerschapshormonen van je vriendin kan wel eens een uitdaging zijn. Kijk voor hulp en informatie eens op Jongvader.nl. De website Tienermoeders.nl heeft een speciaal onderdeel voor jonge vaders.

Kosten voor huur en zorg
Je kunt via de Belastingdienst een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor huur en zorg. De hoogte van de toeslagen is afhankelijk van je inkomen. Het gaat om: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Huurtoeslag en zorgtoeslag
Deze regeling is in de plaats gekomen van de huursubsidie. De huurtoeslag is gebaseerd op het verwachte inkomen in het betreffende jaar en wordt betaald in maandelijkse voorschotten.  Aan het eind van het jaar vindt er een afrekening plaats.

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid, en is bedoeld om de premie van de zorgverzekering betaalbaar te houden. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van het inkomen.

Kijk hier voor meer informatie over huur- en zorgtoeslagen.

Kinderopvangtoeslag
Heb je kinderen en gaan ze naar de kinderopvang? Dan kun je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Lees hier meer over de kinderopvangtoeslag 2019, wat de voorwaarden zijn en hoe je het kunt aanvragen.

Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen tot 18 jaar. Een gezin krijgt iedere maand een bedrag per kind. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt en hoe hoog je inkomen is.

In principe hoef je het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen, maar ontvang je dit automatisch. Heb je echter geen bericht had van de Belastingdienst en denk je dat je wel recht hebt op het kindgebonden budget, neem dan contact op met de Belastingdienst: 0800-0543.

Tags : , , , , , ,

Reacties