Steeds meer jongeren met studiefinanciering in de schuldhulpverlening

Geplaatst op 10 april 2019 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen, Werk, geld & wonen

In 2018 waren er ruim 10.000 jongeren die in de schuldhulpverlening zaten, waarvan de helft een studiefinanciering had. Een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Het nieuwe leenstelsel wordt door schuldhulpverleners als een oorzaak van de stijging gezien. We hebben wat handige tips over het lenen en aflossen van geld op een rijtje gezet.

 

Met het nieuwe leenstelsel houdt de overheid zich vast aan het idee dat studenten moeten investeren in hun toekomst, maar met het nieuwe leenstelsel wordt er wel een hele grote verantwoordelijkheid bij studenten neergelegd. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan.

Studenten zien vaak de gevolgen van een grote schuld niet. De meeste studenten eindigen met een schuld van ongeveer 25.000 euro. Dat zijn hele serieuze bedragen. Marco Florijn, voorzitter van de vereniging voor schuldhulpverlening, zegt dat de overheid hier aan bijdraagt. “De overheid draagt te sterk de boodschap uit dat het niet erg is om schulden te maken tijdens je studie: ‘Later ga je toch veel geld verdienen, en over de aflossing doen we niet moeilijk.’ De overheid zou studenten juist meer schuldbewust moeten maken,” aldus Florijn.

Tips over het lenen en aflossen van geld

– Zie de overheid niet als een pinautomaat waarvan je veel geld kunt lenen. Leen wat je nodig hebt om zo je schuld zoveel mogelijk te beperken. Ga voor jezelf na of het nodig is om te lenen en hoeveel. Kijk op duo.nl tegen welke rente en voorwaarden je dan leent.

– Begin tijdig met het aflossen van je studieschuld, zeker wanneer je daar de middelen voor hebt. Voor elke euro die je afdraagt hoef je minder rente te betalen. Ook kun je na aflossing bijvoorbeeld een hogere hypotheek aanvragen.

– Vraag hulp aan als dat nodig is. Zo biedt Rijnstad een handige cursus ‘Geld kun je leren’ aan. In deze praktische cursus leren jongeren niet wat zij moeten doen maar wat zij kunnen doen. Een goede grip krijgen op je financiën is het doel. In dit artikel lees je meer over die financiële hulp.

– Wanneer het terugbetalen van een studieschuld even niet lukt, zijn er meerdere mogelijkheden om minder of tijdelijk niet af te lossen. Meer daarover lees je hier op de website van DUO.

– Zet je (verwachte) inkomsten en uitgaven tijdens je studie op een rij. Het financieel studieplan is daar een handig hulpmiddel bij. Ook voorlichtingsinstituut Nibud heeft alle financiële tips en tricks op een rijtje gezet.

Beeld: Lukasz Radziejewski

Tags : , , , , , , ,