Studeren, wat kost dat nou?

Geplaatst op 2 september 2017 Door In Hulp & Info, School & Opleiding, Werk, geld & wonen

Dat studeren niet gratis is, weet iedereen ondertussen wel. Maar wat kost het nou precies en waar moet je rekening mee houden? Jongin Arnhem zoekt het voor je uit!

Op kamers of thuis wonen
Op kamers gaan geeft natuurlijk een hoop vrijheid. Geen ouders die zich met je bemoeien en je mag je eigen huishouden doen zoals jij het wilt. Op kamers gaan zorgt er ook voor dat je snel nieuwe vrienden maakt. Zeker als je actief-lid wordt bij een sport-, studenten- of studievereniging. Een ander voordeel is dat als er feestjes zijn, je niet met de laatste trein naar huis hoeft of bij iemand moet logeren. Allemaal leuk en aardig, maar op kamers gaan kost ook geld. Je betaald dan huur, je eigen boodschappen en je energierekening. Lees hier meer over de huurkosten en waar je allemaal rekening mee moet houden als je een kamer gaat huren.

Als je thuis woont, kan je hierop dus best wat geld besparen. Thuis wonen heeft ook het voordeel dat je, afhankelijk van de mate waarin je thuis mee helpt, het eten ’s avond voor je klaar staat, je vuile was wordt gedaan en het huis wordt schoongemaakt.

De overweging om op kamers te gaan of thuis te blijven wonen, moet je zelf maken. Praat er met vrienden en je ouders over en kijk wat voor jou het beste is. Sommige studenten blijven de eerste periode van hun studie thuis wonen en gaan pas op kamers als de studie en de stad bevalt.

studentenhuis

 Studiekosten
Als je een opleiding gaat doen dan betaal je collegegeld aan de onderwijsinstelling. Bij de meeste hbo-instellingen en universiteiten betaal je het wettelijke collegegeld. In 2016-2017 is dat € 1.984 per jaar. Een mbo-opleiding kost € 1.137 per jaar. Bij particuliere onderwijsinstellingen betaal je instellingsgeld. Dat wordt door de instelling zelf bepaald en kan dus evenveel of meer zijn dan het wettelijke collegegeld. Kijk hier dus even goed naar voor dat je je inschrijft bij een opleiding.

Naast dat je collegegeld betaald, heb je ook studieboeken en studiemateriaal nodig. Soms komen er ook nog kosten bij voor excursies of studiereizen. De kosten hiervan kunnen per opleiding verschillen. Gemiddeld zal je tussen de € 1.000 en € 2.000 per jaar kwijt zijn aan studieboeken en studiemateriaal. Studieboeken kan je vaak tweedehands kopen waardoor je veel geld kan besparen. Kijk bijvoorbeeld eens op boekwinkeltjes.nl, bol.com, studieboekenmarkt.nl of tweedehandsstudieboeken.nl. Soms krijg je ook korting op boeken als je lid bent van de studievereniging van je opleiding. Heb je boeken maar kort nodig of maar een klein gedeelte ervan? Dan kan je ze misschien beter bij de bibliotheek lenen.

Studiefinanciering
Om je collegegeld, studieboeken, huur, boodschappen, kleren e.d. te kunnen betalen, moet je geld hebben. Als je ouders dit niet (kunnen) betalen, dan zal je het geld ergens anders vandaan moeten halen. Een bijbaantje kan helpen, maar dat zal misschien niet genoeg zijn om alle kosten te kunnen dekken. Je kan dan gaan lenen. Dit kan je het beste doen bij DUO. Lenen voor je studie noemen we studiefinanciering.

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet.

De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De ander drie onderdelen zijn voor iedereen.

Het studentenreisproduct en de aanvullende beurs zijn een lening en worden een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Collegegeldkrediet is een lening waarmee je het collegegeld kunt betalen. Het wettelijke collegegeld wordt elk jaar door de overheid bepaald. In 2016-2017 is dat voor hbo en universiteit € 1.984. Je krijgt dan € 165,33 per maand. Bij opleidingen waar je instellingscollegegeld betaald, kan het collegegeld hoger zijn. Je mag dan maximaal € 826,65 per maand lenen.

Bij de lening mag je zelf aangeven hoeveel je wilt lenen. Dat kan dus een extra bedrag zijn bovenop je collegegeldkrediet.

Na je studie moet je het geleende geld (lening en collegegeldkrediet) plus rente terugbetalen. Dit kan je in één keer doen of in termijnen. Je mag er 35 jaar over doen.

Bereken hier hoeveel studiefinanciering je kan lenen en hoeveel dat kost.

notebook-336634_640

Studentenreisproduct
Met een studentenreisproduct (studenten-ov) kan je gratis of met korting gebruik maken van het openbaar vervoer. Als je op kamers woont, zal je deze het meest gebruiken als je in het weekend naar je ouders gaat. Woon je nog bij je ouders dan heb je deze elke dag nodig om naar je studie te reizen.

Voor studenten die een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 doen, is de studenten-ov gratis. Doe je een mbo-opleiding op niveau 3 of 4, hbo of universiteit dan is het studenten-ov een lening van € 99,66 per maand (in 2016). Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, dan worden deze kosten een gift, je hoeft het dan niet terug te betalen.

Je studentenreisproduct vraag je samen met je studiefinanciering aan. Wil je niets lenen en alleen je studenten-ov krijgen? Dan moet je bij het bedrag dat je wilt lenen 0 euro invullen. Ga naar de website van DUO om het aan te vragen.

Ben je jonger dan 18 jaar en doe je een mbo-opleiding? Kijk dan hier hoe je het kunt aanvragen.

Als je een studenten-ov abonnement hebt aangevraagd, dan staat deze automatisch op doordeweeks gratis reizen, als je gratis wilt reizen in het weekend dan moet je dat zelf wijzigen.

Overige kosten
Naast dat je geld kwijt bent aan je studie, huur en reizen moet je ook rekening houden met overige kosten. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel-, tv- en internetabonnement, de kapper, een avondje stappen, zorgverzekering, overige verzekeringen (zoals je inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering), koffie en lunch in de kantine, sportabonnement, kleren, cadeautjes, bioscoop bezoek en spulletjes voor op je kamer zoals een leeslamp of een fotolijst. Deze overige kosten kunnen stiekem best snel oplopen doordat het wat kleinere bedragen zijn en het totale bedrag lastiger is in te schatten.

Een inschatting
Je kan er vanuit gaan dat je als hbo of wo student rond de € 1.200 per maand kwijt bent als je op kamers woont. Woon je nog thuis dan zal je gemiddeld € 700,- aan kosten hebben. Je kan zelf bedenken hoeveel je inkomsten moeten zijn, wil je dit kunnen betalen of zelfs nog willen sparen voor iets.

Maak voor je gaat lenen eerst een inschatting van hoeveel je in totaal kwijt zal zijn en baseer daarop je lening. Je lening kan je per maand bijstellen. Dat is handig voor als je een excursie hebt of andere grote kosten.

Alles op een rijtje!
Het NIBUD heeft speciaal voor studenten een ‘Geldwijzer Studenten’ ontwikkeld. In dit boekje vind je alle informatie over studiefinanciering, lenen, bijbaantjes, belasting en op kamers gaan. De nieuwste versie (2017) van de Geldwijzer Studenten kun je hier downloaden (.PDF bestand). Dit boekje bevat ook een handig overzicht voor het maken van een eigen begroting en een kasboek.

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties