Tijd over naast je studie in Arnhem?

Geplaatst op 7 augustus 2015 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, School & Opleiding, Vrije tijd

Ben je net in Arnhem gaan studeren of studeer je er al even en wil je graag nieuwe mensen leren kennen, veel lol maken naast je studie of ervaring op doen met het organiseren van activiteiten of bestuurlijke functies? Dan is een studie- of studentenvereniging misschien iets voor jou!

Bij alle soorten verenigingen voor studenten kan je veel mensen leren kennen en nieuwe vrienden maken. Daarnaast kan je er als actief lid veel leren. Je kan dan bijvoorbeeld in het bestuur of in een commissie die ergens verantwoordelijk voor is, zoals voor de feesten, intro, uitstapjes, verenigingsmagazine of website.

Op de website van de universiteit of hogeschool waar je gaat studeren, vind je vaak wel informatie over de studie- en studentenverenigingen die er zijn. Tijdens de introductieweek van je opleiding kom je ze vast en zeker ook tegen.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een studie- en studentenvereniging en welke zijn er in Arnhem? Jongin Arnhem geeft je hier een opzetje.

Studie- en studentenverenigingen
Het verschil tussen een studie- en studentenvereniging is dat een studievereniging van een bepaalde studie is. Je kan daar dus lid van worden als je die bepaalde studie doet. Vaak krijg je als lid van een studievereniging korting op studieboeken. Ook organiseren zij opleiding gerelateerde uitstapjes, feestjes en soms een studiereis in het buitenland (meestal bestaand uit bezoekjes aan bedrijven of instellingen die te maken hebben met je opleiding, de rest van de tijd wordt veelal ingevuld met feesten). Via je eigen school kan je informatie vinden over de studieverenigingen die er zijn. Bij de HAN vind je er ook een aantal.

Bij studentenverenigingen maakt het vaak niet uit welke opleiding je volgt, soms is het wel nodig dat je aan een bepaalde school of universiteit studeert. Bij studentenverenigingen worden er feesten, activiteiten, uitstapjes en soms een weekendje weg georganiseerd. Bij sommige studentenverenigingen hebben ze tijdens hun introductieweek een ontgroening die je eerst moet doorstaan voor je officieel lid mag worden. Dit is veelal bij de studentencorpsen (spreek je uit als studentenkoor).

In Arnhem zijn er verschillende studentenverenigingen:

  • Studentenvereniging Creas. De grootste algemene studentenvereniging van Arnhem voor HBO- en universiteitsstudenten.
  • Betula pubescens is de studentenvereniging voor christelijke MBO-, HBO- en universiteitsstudenten die in Arnhem of omgeving studeren.
  • Alpha Arnhem is een enthousiaste christelijke studentenvereniging met als hoofddoelgroep HBO-studenten.
  • Arboricultura is dé studentenvereniging van Hogeschool Van Hall Larenstein en MBCS Helicon in Velp.
  • Hogeschool Van Hall Larenstein heeft nog een studentenvereniging, namelijk Sv. Quercus.

   

Studentensportverenigingen
Naast de studie- en studentenverenigingen bestaan ook studentensportverenigingen en andere soorten verenigingen speciaal voor studenten.

Als je studeert aan HAN, ArtEZ, van Hall Larenstein, Rijn IJssel College of ROC A12, dan kan je een Studentensportkaart aanvragen bij Sportbedrijf Arnhem. Je kan dan voor € 15,95 per maand onbeperkt sporten bij 12 sportscholen in Arnhem. Meer informatie? Check het hier!

Je kan ook voor maar € 104,- een studentensportkaart van het Gymnasion in Nijmegen aanschaffen. Je kan dan terecht bij alle sportverenigingen binnen het Universitair Sportcentrum (USC), dit betekent dat je voor een jaar lang wel 70 verschillende sporten kan beoefenen.

Tags : , , , , , , , , , , ,

Reacties