Betaal jij te veel huur voor je studentenkamer?

Geplaatst op 4 november 2018 Door In Artikelen, Hulp & Info, Lifestyle, Werk, geld & wonen

Veel uitwonende studenten betalen vaak tientallen euro’s te veel aan huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Via de website van de LSVb kunnen studenten direct controleren of ze te veel betalen voor hun kamer. Daar is duidelijk vraag naar, want meer dan 10.000 studenten hebben dat het afgelopen jaar gedaan. Bijna driekwart van de studenten die hun kamerprijs hebben laten controleren, betaalt te veel voor hun kamer. 

Deze cijfers zijn voor de zoveelste keer een bevestiging dat verhuurders zich vaak niet aan het Woningwaarderingsstelsel (WWS) houden. Dit stelsel bepaalt de maximale huur die je voor een onzelfstandige kamer mag vragen. LSVb voorzitter Geertje Hulzebos: “Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten. Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.

Dat geld kun je natuurlijk beter besteden. Een avondje stappen, een concert bezoeken, winkelen, schoolboeken aanschaffen en noem maar op! Lees hier (.PDF) het gehele onderzoek naar studentenkamers van de Landelijke Studenten Vakbond.

Gemiddelde huurprijzen voor studenten in Arnhem
In Arnhem ligt de gemiddelde huurprijs in 2017 op 342,62 euro. Huurders betalen gemiddeld €81,24 te veel per maand. De afwijking van de puntenhuur bedraagt €34. De gemiddelde oppervlakte van de gehuurde kamer ligt ver boven het landelijk gemiddelde, wat het gemiddelde bedrag dat te veel wordt betaald deels compenseert. Opvallend is dat studenten in Arnhem het duurst uit zijn bij een studentencorporatie.

Woon jij in een zelfstandige of onzelfstandige kamer in Arnhem? Dan kan je hier checken of je niet te veel huur overmaakt elke maand. Ook geeft deze huurcheck je wat extra informatie over ingewikkelde zaken, zoals huurtoeslag en servicekosten. Ben jij benieuwd naar de kamers van andere jongeren in Arnhem? Check dan ook de rubriek: De Kamer van…

 
Bron tekst/infographic/tabel: lsvb.nl

Tags : , , , , , , , ,