Bijzondere verzamelingen: Donny spaart alle Nintendo spelcomputers

Geplaatst op 18 juni 2022 Door In Artikelen, Gaming, Lifestyle

Nintendo, wie is er niet mee opgegroeid? De Switch is tegenwoordig enorm populair, maar ook de oude spelcomputers zoals de Gameboy, NES, SNES en de Nintendo 64 blijven gewild, vooral onder verzamelaars en liefhebbers van retrogames, zoals verzamelaar Donny. Zijn hobby is op zijn zachtst uitgedrukt een beetje uit de hand gelopen, want hij spaart echt alle consoles van Nintendo, in alle kleuren en uitgaven.

Wie ben je en wat verzamel je?
Mijn naam is Donny en het verzamelen van Nintendo consoles is mijn grote passie. Ik game graag en ik ben dol op reizen. Dat valt enorm goed te combineren met mijn verzameldrift. Daarnaast werk ik zelf in de ICT business, dus voor een scherm zitten vind ik helemaal niet erg.

Waarom verzamel je eigenlijk consoles en geen games?
Omdat ik vind dat consoles meer geschiedenis hebben dan spelletjes. Aanvankelijk wilde ik alle consoles die zijn uitgebracht gaan sparen, maar dat is bijna onhaalbaar. Aangezien de spelcomputers van Nintendo verreweg mijn favoriet zijn besloot ik om alle consoles van deze fabrikant te gaan sparen. Mijn missie is om alle Nintendo consoles die ooit uitgebracht zijn te verzamelen. Vanaf het Nintendo Entertainment System (NES) tot de hedendaagse consoles. Ik spaar de consoles dan ook in alle kleuren en versies. Ook spaar ik ze per land van uitgave, want in Japan zijn er bijvoorbeeld andere versies op de markt gekomen dan in Europa.

Donny 1

Hoe is het verzamelen voor jou begonnen?
Voor ik begon met het verzamelen van Nintendo consoles verzamelde ik spullen uit de Japanse en anime cultuur. Dit vergde enorm veel onderhoud en langzamerhand begon in mijn interesse in die hobby te verliezen. Toen ik op vakantie was in Wenen bezocht ik een markt en daar vond ik een Gameboy Color van Pikachu en het spel Pokémon Snap voor weinig geld. Die heb ik toen meteen aangeschaft. Ik heb daarna nog wat dingen gekocht en besefte dat ik dit erg leuk vond en er mee door wilde gaan. Ik heb mezelf inmiddels een beetje laten gaan en daardoor is deze hobby uit de hand gelopen, maar wel op een goede manier en positieve manier hoor!

Hoe lang duurde het om je verzameling op te bouwen?
Geloof het of niet, maar mijn complete verzameling heb ik in zo’n drie jaar tijd bij elkaar gespaard.

Dat is inderdaad erg snel! Wat doe je liever, artikel kopen of ruilen?
Bij verzamelen hoort zowel kopen, ruilen als verkopen. Ik vind mijn spullen vooral op Ebay, Yahoo Japan en heel soms op Marktplaats. Het merendeel vind ik op Japanse websites.

donny5

Bezoek je ook weleens rommelmarkten?
In het begin wel, maar nu heb ik eigenlijk ‘alles’ al wel wat er op rommelmarkten te vinden is. Mijn laatste rommelmarkt heeft me met veel geluk een Game & Watch opgeleverd voor slechts 1 euro.

Het klinkt alsof je dit echt flink wat zoekwerk heeft gekost. Wat is de grote trots van je collectie?
Ik heb nu alle 18 Nintendo 64 consoles in alle bestaande kleuren. Sommige van deze consoles hebben mij flink wat geld gekost, maar het was de moeite en het geld meer dan waard. Ik heb ook de zeldzaamste Nintendo console in mijn bezit, de Nintendo 64 ANA. Deze heb ik compleet in de fabrieksdoos. Deze console was bedoeld voor gebruik in de vliegtuigen van ANA Airlines. Ik heb er niet veel voor hoeven betalen. Bij de veiling stond niet vermeld dat de doos erbij zat, dus dat was dubbel geluk. Wereldwijd is er maar van drie dozen bekend dat ze bestaan. Toen ik deze Nintendo ontving was ik dus extra blij!

Donny 4

Dat klinkt heel erg tof! Je hebt vast ook miskopen gedaan?
Ik had ooit een Playstation 3 Developer’s Kit gekocht, waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet. Ik denk dat ik het gewoon cool vond om te kunnen zeggen ‘kijk, ik heb een Playstation 3 Developer’s Kit’, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Ik heb hem met verlies verkocht, maar gelukkig heb ik er wel weer iets leuks voor terug kunnen kopen.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in de verzamelwereld?
In mei ben ik met mijn handelspartner naar Parijs geweest om van één van de grootste verzamelaars ter wereld wat spullen te kopen. Zijn verzameling bestond uit meer dan 2200 consoles. Uiteindelijk kwamen we thuis met 20 hele zeldzame consoles. Dat was een hele bijzondere ervaring en iets om nooit te vergeten!

Donny 2

Heb je na dit alles geleerd wat de do’s en don’ts van het verzamelen zijn?
Doe in het begin vooral wat onderzoek naar wat je wilt verzamelen en stel grenzen voor jezelf. Wil je dingen verzamelen inclusief de originele verpakking of zonder? Als je besluit om consoles te gaan sparen dan zul je ook de afweging moeten maken welke systemen je wilt gaan sparen en of je er ook games bij wilt sparen. Leg voor jezelf wat geld apart en geef nooit meer uit dan je hebt. Als je het geld eigenlijk niet hebt, laat het dan schieten want er komt zeker weer een tweede kans op je pad. Geduld is een schone zaak, vooral wanneer het op verzamelen aankomt.

Tot slot, heb je nog tips voor andere verzamelaars?
Geduld, dat is het belangrijkste. Koop niet gelijk alles wat er te koop is. Stel grenzen. Als je een advertentie niet vertrouwt of twijfelt, check dan altijd of er beoordelingen zijn van een bepaalde verkoper. Gaat het mis, dan doe je het niet meer. Van zo’n misser leer je en ben je weer een ervaring rijker.

Donny 3

Heb jij ook een bijzondere verzameling en lijkt het je leuk om mee te werken aan een artikel over jouw verzameling? Stuur ons dan even een mailtje!

Meer verzamelingen zien:

Tags : , , , , ,