De 10 beste Nintendo Switch games van de afgelopen drie jaar

Geplaatst op 5 juli 2020 Door In Gaming, Lifestyle

De Nintendo Switch is een gigantisch succes! De hybride console van Nintendo heeft al meer dan 50 miljoen stuks verkocht. De Switch heeft Nintendo na de wat tegenvallende WiiU periode voor veel mensen opnieuw op de kaart gezet. Aangezien de Nintendo Switch nu 3 jaar oud is, leek het mij een perfect moment om even stil te staan bij de 10 beste Switch games die we tot nu toe hebben gehad.

 

10.Yoshi’s Crafted World

Yoshi’s Crafted World is de opvolger van Yoshi’s Wooly World op de WiiU. Het is een ontzettend leuke kleurrijke 2D platform game. De game speelt zich af in een wereld die volledig is nagemaakt van karton, iets dat een hoop interessante spel mechanismen met zich meebrengt. Zo kun je veel levels twee keer uitspelen en speelt de achtergrond van de wereld een belangrijke rol in het lineaire leveldesign. De game heeft een hele schattige artstyle en de wereld zit helemaal volgepropt met collectibles die ervoor zorgen dat je levels vaker opnieuw zult spelen en je ook na de aftiteling nog lang bezig zullen houden. Klik hier voor meer informatie

9. Mario Kart 8 Deluxe

Ik wou WiiU ports eigenlijk zover mogelijk vermijden met deze lijst, maar om Mario Kart 8 Deluxe kan je gewoon niet heen. Mario Kart 8 Deluxe bevat wel 48 banen, 41 personages en talloze kart custumization mogelijkheden. Het is hiermee de grootste Mario Kart game ooit! Voor het eerst in de geschiedenis van Mario Kart gaat het in deze game niet alleen maar om de Mario serie, maar maken personages en banen van franchises als Splatoon, F-Zero, Zelda en Animal Crossing ook hun opwachting.

Wat deze WiiU port toevoegt aan het al rete sterke origineel, zijn een aantal nieuwe personages, karts en een verbeterde battlemode. Maar wat deze versie van de game pas echt tig keer beter maakt dan het origineel op de WiiU is simpelweg het platform waarop je hem op speelt. Voorheen had je Mario Kart namelijk altijd op de consoles en de handhelds, maar omdat de Switch twee-in-een is haal je hiermee het beste van twee werelden in huis! De game is in iedere stand van de Switch prima speelbaar zelfs op een losse joycon in tabletop mode! Dit zorgt ervoor dat je altijd een tweede controller bij je hebt waar je je Switch ook mee naartoe neemt. Mario Kart 8 Deluxe is de beste Mario Kart game tot nu toe! Een echte must have voor zowel hardcore als casual gamers! Klik hier voor meer informatie

8. Splatoon 2

Splatoon 2 is een (online) third person shooter waarmee je met inkt schiet inplaats van met kogels. Je speelt in de game met een zogenaamde Inkling ( een combinatie tussen een mens en een inktvis). In Splatoon is het niet de bedoeling om zoveel mogelijk kills te maken, maar om een zo groot mogelijk gedeelte van de map onder te kliederen.

Splatoon potjes gaan altijd online in teamverband. Je speelt meestal 4 tegen 4 waarvan het andere team een compleet andere kleur inkt heeft dan jij. Het verven van de map gaat met speciale inkt schietende wapens. Wat Splatoon compleet anders laat aanvoelen dan zijn genregenoten is de manier van herladen. Dit doe je in deze game namelijk door als inktvis door je eigen inkt heen te zwemmen. Dit is het mechanisme dat de gevorderden van de beginners onderscheid, want niet alleen herlaad je hiermee je wapen, maar je bent zwemmend in de inkt een stuk sneller dan op de voet. Je kunt op deze manier ook muren beklimmen en voor je tegenstanders schuilen in de inkt. Naast de online multiplayer zitten er ook nog 2 singleplayer modes in Splatoon. Waaronder een DLC mode die dieper ingaat waarin de game in een uitdagende platformgame met shooter elementen verandert.

Splatoon is als je de snelle en spetterende gameplay eenmaal onder de knie hebt ongelooflijk leuk en verslavend om te spelen. De gemiddelde shooterspeler zal waarschijnlijk wel even moeten wennen aan de unieke mechanics van Splatoon, maar die zorgen er tegelijkertijd ook voor dat mensen die helemaal niets met dit genre hebben zich hier ook prima mee kunnen vermaken. Klik hier voor meer informatie.

7. Super Mario Maker 2

Nintendo heeft de 2D Mario franchise de laatste jaren op een recordtempo uitgemolken. Waar de eerste New Super Mario Bros op de DS nog leuk en fris aanvoelde, begon dat gevoel langzaam te vervagen wanneer we bij de latere versies in deze reeks aankwamen. De games hadden allemaal dezelfde generieke artstyle en soundtrack waardoor de levels steeds saaier en onorigineler overkwamen. Gelukkig zijn veel levels in Super Mario Maker 2 alles behalve saai en onorigineel. Sterker nog hij maakt veel opzichzelfstaande 2D Mario games overbodig! Voor Super Mario Maker 2 heeft Nintendo de witte handschoentjes van Miyamoto aan de spelers gegeven om zelf levels te maken en te delen met de rest van de wereld. Het bouwen van levels doe je met behulp van een uitgebreide, maar overzichtelijke ingame level editor, die al je dromen als leveldesigner laten uitkomen! Hij biedt je zelfs mogelijkheden die je nooit in de Mario levels van Nintendo zou vinden. Zo kun je bijvoorbeeld vijanden in blokken stoppen.

De levels die je in de game vindt en kunt bouwen zijn van verschillende Mario games door de jaren heen. Namelijk: Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World, New Super Mario Bros U en Super Mario 3D World. Binnen de levels van de community vind je speedruns, puzzellevels, traditionele Mario levels en muziek levels etc. De kwaliteit van deze levels overstijgt zo nu en dan zelfs de kwaliteit van de levels die je in de levels van Nintendo zelf vindt. Aangezien er constant nieuwe levels worden gemaakt raak je nooit uitgespeeld en kun je er honderden uren in steken! Mocht je toch liever de Mario levels van Nintendo zelf spelen, dan zit er ook nog een uitgebreide offline singleplayer mode in, die op zichzelf al een stuk beter is dan bijvoorbeeld een New Super Mario Bros U Deluxe! Klik hier voor meer informatie

6. Mario + Rabbids Kingdom Battle

Mario + Rabbids Kingdom Battle is een bizar goede turnbased strategy game, die zowel de Mario als de Rabbids franchise op een geweldige manier bij elkaar brengt! In de game speel je met een team van drie verschillende Mario of Rabbids characters, waarvan ieder personage zijn/haar eigen skills en wapens heeft. De game speelt een beetje als een soort levend schaakbord, waarbij je iedere beurt de kans krijgt om te lopen, aan te vallen of een van je skills te gebruiken. Hierbij moet je tactisch nadenken over waar je in het best in het level kan schuilen en van waar je de vijanden goed kan raken. Het aanvallen gaat met speciale kleurijke guns en je hebt gewonnen wanneer je alle kwaadaardige Rabbids in een bepaald gebied hebt verslagen.

Hoewel de game lang niet zo moeilijk is als bijvoorbeeld een Xcom ( een andere game binnen dit genre) komt er in de latere levels toch nog de nodige uitdaging kijken.  Buiten de maingame om is er ook nog een Donkey Kong DLC, die nog meer levels en personages toevoegt. De game wordt ondersteund door een hele sterke soundtrack en een flinke dosis humor. Mario + Rabbids Kingdom Battle is een zeer geslaagde cross-over en weer een heel nieuw soort Mario spinn-off waarvan we nooit hadden verwacht dat het zo goed zou werken. Klik hier voor meer informatie

5. Luigi’s Mansion 3

Luigi’s Mansion 3 pakt de beste elementen van z’n twee voorgangers en perfectioneert deze tot in de kleiste details! De game speelt zich af in een hotel waar je weer op allerlei spoken moet jagen, dit doe je gewapend met een zaklamp en Luigi’s inmiddels iconische Poltergust. De combat met de spoken in deze games voelt heel goed en fijn aan en valt een beetje te vergelijken met vissen, waarbij je de spoken de tegenovergestelde richting in moet trekken om ze op te kunnen zuigen. Waar de game het best uit de verf komt is in de boss fights en de diversiteit in de verschillende etages van het hotel. De bosses hebben allemaal een eigen persoonlijkheid die in de cutscenes vaak grappig naar voren komt en de manier waarop je ze verslaat verschilt soms behoorlijk van hoe je normale spoken te lijf gaat. De thema’s van de etages verschillen van een filmset, een middeleeuws kasteel, tot een Egyptische setting. Iedere etage heeft zijn gimmicks, puzzels en vijanden, die ervoor zorgen dat ieder level weer fris en uniek aanvoelt.

Het oplossen van de puzzels doe je samen met Googi, een slijmerige versie van Luigi, die je op ieder moment kunt oproepen en een aantal unieke eigenschappen met zich meebrengt. Gooigi dient als een soort tweede speler en helpt je met het oplossen van puzzels. Je kunt de game overigens ook co-op en online spelen. In de co-op mode speelt de tweede speler met Gooigi.  Luigi’s mansion 3 is een game met een hele geestige sfeer, super vette bossfights en unieke, gevarieerde levels. De game is zowel alleen als in co-op een genot om te spelen! Klik hier voor meer informatie

4. The Legend of Zelda Links Awakening

The legend of Zelda Links Awakening is een complete remake van een 2D Zelda game op de Gameboy uit 1993. Deze Zelda game speelt zich af op het prachtige droomeiland Koholint. De zwart-witte wereld van het origineel is op een prachtige kleurrijke manier opnieuw ontworpen! Het lijkt net een volledig nieuwe game. Wat ook uniek is aan deze Zelda game is dat er niet echt een dreiging speelt in de wereld van de game. Zo zijn prinses Zelda en Ganon nergens te bekennen. Op deze manier gooit Links Awakening hier en daar de nodige Zelda conventies uit het raam en creëert de game z’n eigen identiteit.

De dungeons van deze Zelda werken weer zoals vanouds. Je beweegt je van kamer naar kamer, je lost puzzels op, je vindt een item en je verslaat de eindbaas met dat item. Deze formule verveelt nooit en werkt een stuk beter dan dat Breath of the Wild dit element heeft aangepakt. Ook de soundtrack van het origineel is compleet opnieuw gemaakt. Alle bliepjes en piepjes van het origineel zijn ingewisseld voor een prachtige orchestrale soundtrack, die ook na het spelen van de game nog lang in je hoofd zal blijven zitten. Links Awakening is misschien niet de langste en meest bombastische Zelda game, maar de wat kortere speelduur en de kleinere wereld zijn ook een beetje de charme van de game. Links Awakening is namelijk een ode aan wat vroeger vet was! De game schetst een soort beeld van een wereld waarin 3D games nooit zijn uitgevonden en we altijd 2D games zijn blijven spelen en dat is heel erg vet! Klik hier voor meer informatie

3.  Super Smash Bros Ultimate

Super Smash Bros Ultimate is de allergrootste en meest complete fighting game ooit gemaakt! De game is met z’n enorme en alsmaar groeiende rooster aan game iconen, speelvelden en muziek een hommage aan gaming als medium! De enorme hoeveelheid aan speelmanieren zorgt ervoor dat de game voor zowel casuals en Smash-veteranen fantastisch is om te spelen! Voor de mensen die liever alleen spelen en niet niet zo competitief zijn ingesteld bevat de game ook nog een enorm uitgebreide singleplayermode in de vorm van World of Light waar ook talloze game referenties in terugkomen. En dan is er ook nog de classic mode die in deze Smash met z’n 83 verschillende thema’s beter is dan ooit! Klik hier voor meer informatie

1. Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey is de grote 3D Mario game voor de Switch. De levels van deze game zitten enorm creatief in elkaar en variëren van New Donk City (De Mario versie van New York) tot Mount Volbono (een groot roze kleurrijk koninkrijk dat er super trippy uitziet en waarin Mario onder andere te maken krijgt met allemaal levende gerechten). Met deze Mario game is Nintendo weer overgestapt naar de openworld formule die voor Mario is begonnen bij Mario 64. De levels van deze game zou je daarom misschien ook wel het best kunnen omschrijven als enorme zandbakken waarin je van alles kan doen en die je op je eigen manier doorlopen zoekend naar Power Moons. Er zit geen duidelijk begin, midden eind in, zoals je gewend bent van de 2D Mario games.

Wat betreft nieuwe elementen heeft Nintendo er in deze game ook niet met de pet naar gegooid, want Cappy (het levende petje van Mario waarmee je extra sprongen kan maken en  vijanden kan beïnvloeden)  is een geniale toevoeging aan de game en zorgt ervoor dat deze Mario game zich onderscheidt van alle voorgaande Mario games. Ondanks dat Super Mario Odyssey een 3D Mario game is zitten er ook een hoop 2D-secties in de game, waarmee de graphics en muziek overschakelen naar 8-bit. Deze secties zijn een hele leuke knipoog naar de wat oudere Mario fans. Super Mario Odyssey is de hele viering van Mario en een van de beste voor de Nintendo Switch! Klik hier voor meer informatie

1. Zelda Breath of the Wild

Waar Links Awakening een ode is aan de oude formule, is Zelda Breath of the Wild juist een stap vooruit voor zowel Zelda als het openworld genre! De wereld in BOTW is echt magisch en betoverend mooi en met werkelijk ieder element binnen deze wereld kun je wel iets! Je wordt vanaf moment een zonder uitgebreide tutorial in deze wereld gegooid en je moet vanaf daar alles zelf uitzoeken. Al vrij snel beschik je over een Sheikah Slate met een grote kaart van de immense wereld en vijf verschillende items waar je altijd wat aan hebt. Dit is de eerste openworld game in de Zelda serie en door de enorme focus op de wereld en de physics engine is er helaas wat minder aandacht besteed aan het verhaal en de dungeons van de game waar de Zelda serie om bekendstaat. Maar dat maakt de spanning van het beklimmen van een gigantische berg of het gevoel van vrijheid tijdens het gliden vanaf een hoge toren zeker niet minder indrukwekkend!

Wat ook heel gaaf en interessant is, is de manier waarop deze game inspeelt op het weer. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om een metaal pantser aan te trekken wanneer het onweert en wordt het klimmen van rotsen erg lastig wanneer de rotsen glad zijn van de regen. De wereld van BOTW is echt enorm en zit zo vol met activiteiten dat je er honderden uren in kan spenderen zonder verveeld te raken!  Zelda Breath of The Wild is een prachtige prestatie van de Japanse developer! Nintendo heeft de Zelda franchise hiermee niet alleen opnieuw uitgevonden, maar ook nog eens een van de beste openworld games ooit gemaakt! De impact van deze game zul je de komende jaren zeker merken! Klik hier voor meer informatie

Door: Maarten Wolters

 

Tags : , , , , , , , , ,

Reacties