Jouw hulp is nodig! Teken de petitie “Stop gesloten jeugdzorg” van Stichting Het Vergeten Kind

Geplaatst op 28 januari 2022 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen, Lifestyle

Wist je dat er in Nederland ruim 1.800 kinderen onschuldig opgesloten zitten? Via de online petitie “Stop gesloten jeugdzorg” vraagt Stichting Het Vergeten Kind de steun van Nederland om het opsluiten van onschuldige kinderen met heftige trauma’s en complexe problemen te stoppen.

Onderzoek: Gesloten jeugdzorg beschadigt 86% van de kinderen 

De gesloten jeugdzorg helpt kinderen niet en is zelfs schadelijk voor kinderen. Kinderen komen er in onveilige situaties terecht: 87% wordt door begeleiders vastgepakt en op de grond geduwd, 78% wordt in een isoleercel opgesloten.  Dat laat zijn sporen na. Door hun tijd in de gesloten instelling krijgt 76% er psychische klachten bij, zoals nachtmerries, angsten en flashbacks. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Het Vergeten Kind. 

Kinderen die in de gesloten jeugdzorg verblijven, hebben vaak al jong traumatiserende ervaringen meegemaakt. Veel kinderen zijn thuis mishandeld, verwaarloosd of kampen met psychische problemen. Eenmaal in de gesloten jeugdzorg hebben ze dan ook enorme hulpvragen. Sommigen beschadigen zichzelf, zijn suïcidaal, hebben een eetstoornis of zijn slachtoffer van mensenhandel. Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen in de gesloten jeugdzorg niet geholpen worden. 84% van hen krijgt er niet de juiste behandeling. 76% kreeg onderwijs van onvoldoende niveau.

In plaats van geholpen te worden, doen kinderen nieuwe trauma’s op. Als het slecht met kinderen gaat, grijpen hulpverleners te vaak repressief in door kinderen vast te pakken, op de grond te duwen en naar de isoleercel te brengen. 73% van de kinderen ziet dat dagelijks bij hun groepsgenoten gebeuren. 81% maakt op de groep geweld mee. Uiteindelijk verlaten deze kinderen de gesloten jeugdzorg met nieuwe klachten. Ze kampen met traumatische herinneringen, nachtmerries, angsten en onzekerheden. De stap naar een ‘gewoon’ leven in de maatschappij is te groot. Slechts 16% zegt te zijn geholpen door de gesloten jeugdzorg.

Het Vergeten Kind interviewde 37 jongeren, die tussen 2015 en 2021 in de gesloten jeugdzorg zaten. Bijna de helft van hen zat er recent, in 2020 of 2021. Daarnaast ondervroegen we 75 hulpverleners die in de gesloten jeugdzorg werken of hebben gewerkt. De stichting concludeert op basis van het onderzoek dat deze instellingen onveilig zijn voor kinderen. Meer over dit onderzoek kun je hier lezen en lees hier de verhalen over de ervaringen van kinderen in de gesloten jeugdzorg in Nederland.

Teken de petitie ‘Ja, gesloten jeugdzorg moet stoppen!’

Al meer dan 34.300 personen hebben de petitie inmiddels ondertekend en jouw stem is hard nodig!

> Klik hier om de online petitie te tekenen

Tekst en beeld: hetvergetenkind.nl

Tags : , , , ,

Reacties