Seksuele intimidatie: zie jij het gebeuren? Ga je negeren of reageren?

Geplaatst op 10 augustus 2022 Door In Artikelen, Geweld & Criminaliteit, Hulp & Info, Jij & de wereld, Liefde & Seks, Lifestyle

Veel jongeren hebben last van seksuele intimidatie op straat, ook in Arnhem. Zij voelen zich daardoor onveilig, boos, onzeker of bedreigd. Wij willen dat iedereen in onze stad zich vrij kan bewegen en veilig kan voelen. Daarom moet seksuele intimidatie stoppen. Zie je het gebeuren? Laat dan van je horen. Door de simpele vraag te stellen: Ben je oké? Of iemand om hulp te vragen.

Op de website Meldpunt Seksuele Intimidatie vindt je allerlei informatie en kun je direct een melding maken van seksuele intimidatie in Arnhem.

In Arnhem vinden wij seksuele intimidatie niet normaal

Hoe kun je als omstander reageren op seksuele intimidatie?

  • Richt je altijd tot degene die het overkomt
  • Haal de persoon uit de situatie en vraag bijvoorbeeld: Ben je oké?
    Of: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’.
    Of: ‘Je bent stilletjes, gaat het?’ Of een heel andere vraag om de dader af te leiden. Bijvoorbeeld door de weg te vragen of hoe laat het is of waar de dichtstbijzijnde geldautomaat is.
  • Als je dat onveilig vindt, zoek dan hulp bij iemand in de omgeving. Bijvoorbeeld een barman of iemand die je kent.
  • Neem de situatie altijd serieus. Oordeel niet.
    Grensoverschrijding wordt vaak goedgepraat en weggewuifd, maar het allerbelangrijkste is: Voelt het niet goed, dan is het meestal niet goed. Het is ook heel belangrijk dat iemand zich gehoord voelt.
  • Blijf kalm en bied een luisterend oor
    Begin niet over je eigen ervaringen, maar luister rustig naar het verhaal van de ander. Zeg dat wat er is gebeurd, niet iemands eigen schuld is.
  • Zoek samen naar een oplossing
    Heeft diegene behoefte aan een gesprek met een professional of met een vertrouwenspersoon? Wil diegene een klacht indienen? Bij ons kun je terecht voor hulp. Je kunt een online melding doen, chatten 06 38335808 of bellen 026-377 2333.
  • Blijf iemand steunen
    Het is belangrijk dat je er voor de ander blijft zijn.

Wat kan je nog meer doen?

9 op de 10 plegers van straatintimidatie zijn jongens en mannen. Maar hoewel de meeste daders mannen zijn, zijn de meeste jongens/mannen gelukkig geen dader. Wél kan iedere man iets doen tegen straatintimidatie en deel worden van de oplossing. Er wordt nog te vaak gedaan alsof het een vrouwenprobleem is (het slachtoffer de schuld geven), terwijl het wel degelijk een mannenzaak is.

  • Vraag een vriendin, zus of partner of LHBTIQ+ personen in je omgeving eens naar hun ervaringen met straatintimidatie. Luister hiernaar, probeer je in hen te verplaatsen en leer ervan.
  • Praat over dit onderwerp met andere jongeren; doorbreek het taboe! Praat met jongens over grenzen, seksualiteit en versieren.
  • Spreek je vrienden aan op hun gedrag wanneer zij meiden/vrouwen/LHBTIQ+ personen lastigvallen, seksistische grappen of opmerkingen maken.
  • Probeer straatintimidatie en geweld op straat te signaleren. Zie je dat iemand zich ongemakkelijk voelt door blikken of gesis van een groepje? Verbreek het contact tussen hen, door in het blikveld van de mannen te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met degene die het overkomt. Je kunt de jongen/man zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.

Tags : , , , , ,