Slashreeks

Geplaatst op 30 januari 2019 Door In Lezen en meer, Lifestyle

De afgelopen jaren zijn Nederlanders steeds minder tijd gaan besteden aan het lezen van boeken. Terwijl jongeren vroeger veel meer lazen dan oudere leeftijdsgroepen, lezen ze tegenwoordig alleen maar minder. Uit onderzoek blijkt dat jongeren het vaak moeilijk vinden om in de bibliotheek boeken te vinden die ze aanspreken en die vooral ook niet kinderachtig zijn. Tussen kinderboeken en volwassenenboeken zit de zogenaamde adolescentenliteratuur. Dit zijn boeken voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Eén van de schrijvers van adolescenten- of jongerenboeken is Edward van de Vendel. In 2002 riep hij ook andere schrijvers op goede boeken voor jongeren te gaan schrijven. Echte literatuur, maar dan wel over problemen die jongeren interessant vinden. In samenwerking met uitgeverij Querido startte hij de Slashreeks. Dit zijn boeken die zijn geschreven door een bekende schrijver én een jongere met een bijzonder verhaal. Zo is er een boek over een jongen die vluchtte uit Kaboel, een meisje dat haar beste vriend voor haar ogen dood zag gaan en een boek over een illegaal kindertehuis. Het zijn verhalen die je normaal gesproken niet snel te horen zult krijgen, en toch zijn ze allemaal waargebeurd. De Slashboeken hebben een eigen Hyve, waarop je meer kunt lezen over de boeken en reacties vindt van andere lezers. Zo schrijft Fia: Latino King is een geweldig mooi boek, goed geschreven. Ik ben nu bezig met mijn boekverslag en ben van plan het beste er uit te halen. Het moet perfect worden, alleen al omdat ik mijn leraar wil laten weten hoe mooi boek het is. Echt mijn complimenten.’

Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je de samenvattingen van drie boeken uit de reeks.

De Gelukvinder
Voor het eerste deel van de reeks ging Van de Vendel op zoek naar een jongerenwereld die voor veel jongeren en volwassenen onbekend is. Hij kwam uit bij de wereld van de duizenden asielzoekers in ons land. De meeste jongeren kennen wel iemand die gevlucht is uit zijn vaderland, maar vragen naar hun levensverhaal vindt men vaak moeilijk. De Gelukvinder vertelt daarom het verhaal van Hamayun, een jongen uit Havo 4 die geboren werd in Kaboel. Voor de voorstelling van het schooltoneel schrijft hij een toneelstuk over zijn eigen leven. Hij beschrijft het dagelijks leven in Kaboel en de avonturen die hij met zijn vrienden beleefde. Ook de vlucht van het gezin komt aan bod, wanneer Hamayuns vader door de Taliban in de gaten wordt gehouden. Na zes maanden komen hij en zijn familie in een Nederlands asielzoekerscentrum terecht. Hamayun bevalt het wel in Nederland, hier kan hij vrijer denken en heeft hij meer kansen voor de toekomst. Maar de vraag is of de familie wel in Nederland mag blijven.

Auteur: Edward van de Vendel

Co-auteur: Anoush Elman

Taal: Nederlands

Uitgeverij Querido

Januari 2008

ISBN10 9045105918

Voor jou 10 anderen
Voor jou 10 anderen toont de wereld van illegale kindertehuizen. Hier vinden bizarre, verborgen praktijken plaats die in het boek op een luchtige manier worden beschreven. Cynthia heeft geen ouders om voor haar te zorgen, en groeit daarom op in het nogal chaotische huis van mama Riet. Ze is niet de enige, het huis is altijd vol. Het is vooral oppassen geblazen wanneer de dochter van mama Riet in de buurt is: zij is vals en verzint de gemeenste straffen. Het is een kwestie van je aanpassen en vooral niet opvallen. Regelmatig denkt Cynthia aan haar verleden. Ze probeert zich haar moeder te herinneren, maar weet nog maar weinig van haar. Ook van haar aankomst bij mama Riet weet ze niet veel meer. Haar halfbroer Frankie wil haar niets vertellen. Dan staan er plots een aantal hulpverleners op de stoep die willen ingrijpen. En staat Cynthia voor een moeilijke keuze.

Auteur: Mirjam Oldenhave

Co-auteur: Cynthia van Eck

Taal: Nederlands

Uitgeverij Querido

Mei 2008

ISBN10 9045106108

Latino King
Latino King is het zesde boek dat is verschenen in de Slashreeks. Bijzonder is dat zowel de echte naam als de foto van de echte Castel op de omslag van het boek te vinden zijn. De jonge Castel ontdekt dat hij door het smokkelen van drugs snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Hij besluit cocaïne op te gaan halen in de Dominicaanse Republiek. De eerste keer gaat alles goed. Maar de tweede keer, wanneer Castel pas achttien jaar oud is, wordt hij op een vliegveld in de Dominicaanse Republiek gearresteerd met anderhalve kilo cocaïne op zak. Hierdoor komt hij terecht in de beruchtste gevangenis van het Caribische gebied. Hij belandt in een overvolle cel in La Victoria, waar hij verblijft tussen de zwaarste criminelen van het land. In de gevangenis geldt het recht van de sterkste. Dealen, vechten, gokken en drinken bepalen de dagelijkse gang van zaken. Wie geen geld heeft, heeft geen eten. Medische zorg, kleding en zelfs een bed ontbreken. Wanneer Castels advocaat er vandoor gaat met het geld van zijn moeder, heeft hij nog maar één doel: ontsnappen. Na twee lange jaren lukt het hem eindelijk om te vluchten.

Auteur: Bibi Dumon Tak
Co-auteur: Castel

Taal: Nederlands

Uitgeverij Querido

Februari 2010

ISBN10 9045110318

Wil je meer weten? Kijk dan snel op www.slashboeken.nl of www.slashboeken.hyves.nl!

Tags : , , , , , , , , , , ,

Reacties