Uit je kritiek op het studieleenstelsel met de #NietMijnSchuld petitie!

Geplaatst op 15 november 2019 Door In Hulp & Info, Lifestyle, Scholenspul, School & Opleiding

FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond zijn een petitie gestart om te pleiten voor de afschaf van het leenstelsel

NietMijnSchuld Petitie

In 2013 kwam het kabinet met een nieuw leenstelsel voor studiefinanciering. Iedereen die na 1 september 2015 is gaan studeren, betaalt zijn of haar opleiding uit eigen zak. In ruil daarvoor zou er met het bespaarde geld een zogenaamde onderwijsbegroting gemaakt worden, om het bespaarde geld te investeren in verbetering van het onderwijs.

Dat klinkt als een slim plan; studenten laten betalen voor de diensten waarvan zij gebruik maken en tegelijkertijd de kwaliteit van het onderwijs opvijzelen. In werkelijkheid pakt het wat minder rooskleurig uit. Het educatiesysteem kan nog steeds op veel vlakken beter en bovendien is de kwaliteit ervan moeilijk te meten. Daarnaast zorgt het huidige leenstelsel ervoor dat studenten enorme schulden opbouwen. Dat betekent dat een jonge generatie al voordat zij een betaalde baan heeft, een groot bedrag verschuldigd is aan de overheid. En dat is vreemd, want zonder een studie te hebben afgerond, kom je in Nederland niet zo makkelijk aan werk.

FNV Young & United en  de Landelijke Studentenvakbond pleiten voor de aanpak van drie belangrijke punten:

  1. Basisbeurs

Waar is ons land zonder goed opgeleide verpleegkundigen, leraren, journalisten, wetenschappers en techneuten? Wij eisen de herinvoering van de basisbeurs of een vergelijkbare vorm van universele basisfinanciering voor iedereen die in Nederland studeert.

  1. Compensatie

Het kan niet zo zijn dat een kleine groep jongeren de dupe wordt van dit mislukte bezuinigingsexperiment van het kabinet. Daarom eisen wij volledige compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vallen.

  1. Geld voor onderwijs

De middelen voor de basisbeurs mogen niet uit de onderwijsbegroting komen. We gaan de studiefinanciering niet alsnog op een andere manier uit eigen zak betalen! Ook niet via verkapte bezuinigingen op de OV-kaart.

Als jij ook vraagtekens hebt bij het huidige studieleenstelsel, dan kan je je kritiek uiten door deze petitie te tekenen.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties