Volg iedere maandag gratis BMX-freestyle sessies en workshops in Arnhem!

Geplaatst op 12 mei 2021 Door In Lifestyle, Sport

Sinds een paar weken wordt elke maandagmiddag op het Olympus-terrein, bij de Rijnhal, een BMX-baan uitgerold. Tot begin juni kan iedereen tussen 8 en 17 jaar meedoen aan de gratis workshops. Geen vaste les, maar leren door te doen wanneer jij daar zin in hebt. Met de enthousiaste begeleiding van Janos en Ian kan iedereen het leren.

“Deze sport is zo vet omdat er geen regels zijn die je zeggen hoe je zou moeten fietsen. Doe wat je zelf wilt! Daarnaast ben je ook nog eens met vrienden buiten aan het spelen en leer je, op een verantwoorde manier, coole stunts”, aldus Janos Baars. Hij begeleidt, samen met Ian, de workshops BMX op het Olympusplein.

“Veiligheid staat voorop natuurlijk. Daarom hebben wij in de workshops toch 1 regel: Altijd een helm op! Ik kijk wel wat verantwoord is wat ze doen, maar je moet kinderen niet angstig maken. Laat ze maar iets proberen. Lukt het niet de eerste keer? Dan hebben ze het toch geprobeerd. Zijn ze gevallen? Oke, opstaan en weer doorgaan. Ze geven zelf wel aan of ze het nog een keer willen doen of dat het toch een te moeilijke truc is voor nu.

BMX is vrijheid en zelfstandig leren

Vroeger ging Janos met vrienden het hele land door op zoek naar coole spots met onze BMX-fietsen. “Je leerde van elkaar. Iemand deed een truc en je probeerde het na te doen. Of niet, als je het niet zag zitten natuurlijk. Dat is het mooie van deze sport. Er zijn geen standaard trainingen wat je moet doen. Je doet wat bij je past en neemt je eigen verantwoordelijkheid. Dat werkt heel goed. Zeker voor kinderen met een ‘rugzakje’. In de jaren dat ik nu workshops geef, hoor ik van ouders dat hun kinderen zich heel goed ontwikkelen. Dat zie ik zelf ook. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort sporten, in een sociale omgeving waar iedereen in z’n waarde gelaten wordt, goed zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van een kind. Kinderen zijn heel flexibel, laat ze lekker hun ding doen. Ze kunnen meer dan je denkt als ze zelfvertrouwen hebben. Nieuwelingen krijgen van ons wel apart de basisinstructies mee. Iedereen kan al fietsen, het gaat om vertrouwen geven. Het geeft vrijheid, ze leren zelfstandig omgaan met risico’s en verschillende situaties en prikkels.

Sport in Arnhem | BMX Workshop from Vyasa on Vimeo.

Urban groeit in Arnhem

Voor de workshops in Arnhem gebruiken we een mobiele schans, rail en pumptrack. Die staan in de urban containers bij Olympus en in Rijkerswoerd. Dat is prima om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Een uitdagende skatebaan in Arnhem duurt nog even. Op korte termijn wordt wel een vaste pumptrack in combinatie met free run obstakels bij Olympus aangelegd en een combinatie van pumptrack en skatebaan in Rijkerswoerd, voor beginnende tot gemiddelde skaters, bmx’ers en steppers. Ik denk dat het in een grote behoefte voorziet en een kans biedt om kinderen gezond te laten opgroeien.”

Bij de workshops mag je BMX-fietsen en bescherming gratis gebruiken, maar heb je nou een eigen BMX of helm dan kan je die natuurlijk ook meenemen. Mocht je niet zeker weten of die wel goed genoeg zijn kunnen we er altijd samen even naar kijken en anders een leen helm en/of fiets pakken.

Deze BMX-freestyle sessie kun je elke maandagmiddag 16.30 – 17.30 uur tot en met 7 juni gratis volgen.

Alle info: www.sportinarnhem.nl/urbansports

Tekst, beeld en video: Sportbedrijf Arnhem

Tags : , , , , ,

Reacties