Webshop of nepshop: tips voor veilig online winkelen

Geplaatst op 10 december 2020 Door In Artikelen, Geweld & Criminaliteit, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle, Media, Werk, geld & wonen

Met de komst van internet en webshops is er ook een hele nieuwe markt bij gekomen voor fraudeurs en andere malafide gasten die hun geld verdienen met mensen oplichten. Iets kopen bij een stenen winkel is relatief veilig: je loopt naar binnen, kiest iets uit, rekent het af en je neemt het product mee naar huis. Tegenwoordig kan je bijna alles ook online kopen. Je gaat er dan vanuit dat het dan netjes bij jou wordt afgeleverd. Helaas kan je daar dus niet zomaar vanuit gaan. Het aantal nepwebwinkels neemt namelijk alsmaar toe. Ongeveer 1 op de 5 webwinkels is tegenwoordig nep en wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 700.000 actieve neppe webwinkels. Het is dus opletten geblazen tijdens het online shoppen!

Wat is een nepwebwinkel?
Nepwebshops zijn online winkels die vaak maar kort online staan en waarmee zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdiend wordt. Vaak worden bestaande sites volledig of gedeeltelijk gekopieerd. Dit maakt het natuurlijk vrij lastig om ze te onderscheiden van de echte webwinkel. Trap je erin, dan worden er nepartikelen opgestuurd of zelfs helemaal geen artikelen. En in een nog slechter scenario worden bijvoorbeeld je creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie gebruikt door criminelen en oplichters om zelf aankopen mee te doen. Wees dus gewaarschuwd en alert als je online shopt!

Hoe voorkom je dat je op een nepwebwinkel terecht komt? 

  • Zoek in Google niet op de naam van het artikel of merk, maar zoek via winkels die je kent of via vergelijkingssites.
  • In Google kan je zoeken op “whois”, als een site heel recent is geregistreerd is dat verdacht of als deze in het buitenland is aangevraagd.
  • Op een groot scherm zal je eerder een nepshop herkennen dan via je smartphone. Shop dus liever op je computer of laptop.
  • Heb je iets gekocht bij een onbekende webshop? Maak dan screenshots van het complete bestelproces en de betaling, zodat je bewijs hebt van betaling voor de creditcardmaatschappij.  
  • Veel nepshops adverteren via Facebook of Instagram. Maak een melding van nepadvertenties door dergelijke advertenties te rapporteren als misleiding of oplichting.

 

Hoe herken je een nepwebwinkel?
Deze checklist helpt je bij het herkennen van nepwebwinkels.

  • Check de websitenaam in de adresbalk, komt de url niet overeen met de websitenaam? Dan moeten er al alarmbellen bij je gaan rinkelen.
  • Een product of merknaam in de adresbalk doet het goed in Google, dus dat kan een teken zijn dat je te maken hebt met een nepwebwinkel.
  • Check altijd of er https in de adresbalk staat, in combinatie met een slotje of een groene balk, dit zijn namelijk bevestigingen van een veilige website.
  • Standaard logo’s of logo’s van merken zijn verdacht, omdat nepwebshops vaak met duizenden tegelijk gemaakt worden.
  • Wees extra alert bij merkkleding en merkschoenen.
  • Als de gehele collectie is afgeprijsd en desondanks toch alle maten op voorraad zijn, is dat verdacht.
  • Let op kromme zinnen en taalfouten, dit kan een teken zijn dat de teksten rechtstreeks door Google Translate zijn vertaald.
  • Nepwebshops hebben vaak geen (werkend) telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres op de website staan.
  • Bij veel nepwebshops moet je vaak verplicht een account aanmaken en kan je alleen betalen via creditcard.
  •  Keurmerken ontbreken of zijn vervalst. Check dus altijd bij het keurmerk zelf of de webshop is aangesloten.
  • Is de prijs wel realistisch?Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. 

Gelukkig zijn er ook al heel wat nepwinkels ontmaskerd. Heb je twijfels, check even of de nepwinkel voorkomt in deze lijst met nepwebwinkels. Op de website van de politie kan je ook direct checken of er al eerder meldingen zijn gedaan over de webshop die je bezoekt. 

Aankoopbescherming
Mocht je nou online gaan shoppen, zorg dan altijd dat je een aankoopgarantie hebt. Zo’n garantie heb je als je gebruikmaakt van een creditcard. Vergeet niet om screenshots van het gehele betalingsproces te maken als bewijs. Als je betaalt met PayPal heb je ook aankoopbescherming, maar met iDeal juist niet.

Wat te doen als je bent opgelicht
Ben je opgelicht? Dan kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Doe aangifte bij de politie. Dit helpt om malafide webshops in kaart te brengen en uit de lucht te halen. Hiermee help je dus ook anderen om niet in dezelfde problemen te komen. Aangifte doen kan via internet, telefonisch (via 0900-8844) of op een politiebureau.
  • Probeer via een van deze formulieren je geld terug te krijgen van de creditcardmaatschappij. 
  • Hou je creditcardafschriften in de gaten om te voorkomen dat je creditcardgegevens worden misbruikt voor andere aankopen.
  • geef de nepwebshop door aan een”registrar”. Die kunnen ervoor zorgen dat de site uit lucht wordt gehaald. Dit kan bijvoorbeeld via: (010) 448 22 97, abuse@registrar.eu
  • Doe een melding bij consuwijzer.

Meer lezen? De volgende boeken zijn in de bibliotheek van Rozet Arnhem verkrijgbaar over online veiligheid. 

Online veiligheid (mei 2018)/ Dirkjan van Ittersum

Online privacy & veiligheid (september 2015)/ Dirkjan van Ittersum

Cybercrime en witwassen: bitcoins, online dienstverleners en andere witwasmethoden bij bankingmalware en ransomware ([2016])/ J.J. Oerlemans

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,