Nieuw pilotproject bij Rijnstad voor jongeren met schulden

Geplaatst op 15 maart 2016 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Werk, geld & wonen

Per 1 september gaat Rijnstad starten met een nieuwe pilot, namelijk een preventief project dat gericht is op jongeren met schulden.

schulden jongin rijnstad

Op dit moment wordt er in de media steeds meer gesproken over jongeren met schulden. Uit onderzoeken van het Nibud blijkt dat ongeveer 23% van de uitwonende mbo-studenten schulden heeft met een gemiddelde schuldenlast van €2500,-. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van schulden: gebeurtenissen of veranderingen in de levensfase, de psychosociale situatie, de financiële opvoeding en/of budgettaire redenen. De gemeente Arnhem wil graag onderzoeken wat werkt om jongeren met schulden te helpen bij het aanpakken van hun problemen en beginnende problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren en aanpakken. Rijnstad gaat in dit kader een pilot uitvoeren waarvoor jongeren zich kunnen aanmelden. Dat mogen jongeren zelf doen, of samen met een jongerenwerker, wijkcoach of persoonlijk begeleider.

Wat houdt het project in?
De pilot is voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar met schulden en is erop gericht om samen met deze jongeren een financiële stabiele situatie te creëren. Naast 4 groepsbijeenkomsten is er ook individuele begeleiding. Tijdens de trainingen is er aandacht voor het op orde brengen van de administratie en het leren budgetteren. Binnen het traject is ook ruimte om zelfvertrouwen op te doen en jezelf persoonlijk te kunnen ontwikkelen. Individueel worden jongeren ondersteund om aan hun toekomst te werken, school of werk weer op te pakken, inkomsten en uitgaven in balans te brengen en stabiliteit te vinden. Het belangrijkste is dat er weer grip komt op je eigen leven.

Jongeren die gemotiveerd zijn en die alle trainingsavonden goed hebben doorlopen worden, als dit nodig is, naar schuldhulpverlening doorverwezen. De schuldhulpverlener gaat zich inzetten om te kijken wat ze in individuele situaties kunnen betekenen. Voor jongeren die geen vast inkomen hebben – of die alleen beschikken over studiefinanciering – is het treffen van een schuldregeling niet eenvoudig. De schuldhulpverlener gaat in deze situatie toch kijken of ze een beroep kan doen op de goodwill van de schuldeisers. Verder zul je als jongere nog steeds individuele begeleiding krijgen waar je die nodig hebt.

Hoe werkt de aanmelding?
Jongeren kunnen zichzelf aanmelden voor deze pilot. Ook jongerenwerkers, wijkcoaches of persoonlijk begeleiders kunnen jongeren aanmelden voor dit project. Samen met de jongere kunnen we dan de hulpvraag formuleren waardoor de training goed aansluit bij wat de jongere nodig heeft. Aanmeldingen voor het project kunnen gedaan worden door te mailen naar m.meijer@rijnstad.nl.

Vervolgens neemt een van ons op korte termijn contact op met de jongere. Bellen of whatsappen mag ook! Wij zijn natuurlijk bereid om mee te kijken of met jongeren te overleggen of ze deel willen nemen aan dit project.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande informatie, neem dan contact op via Mira Meijer: m.meijer@rijnstad.nl of: 06-31976100.

De pilot wordt uitgevoerd door Mira Meijer, Annika van der Mee en Paola Woelders, van het schuldhulpverleningsteam van Rijnstad.

Tags : , , , , , , ,

Reacties