Buy Nothing New. Een maand lang.

Geplaatst op 13 augustus 2014 Door In Jij & de wereld, Lifestyle, Mode, Vrije tijd, Werk, geld & wonen

Kun jij één maand niets nieuws kopen? Dat is de vraag bij de Buy Nothing New-challenge.  Klinkt als een echte uitdaging: Koop een maand lang geen nieuwe kleren, nieuwe boeken, elektronica of meubels. En waarom? Zo ontdek je opnieuw welke en hoeveel spullen je al hebt en dat je niet altijd iets ‘nieuws’ hoeft te kopen.

buynothing

Het idee, Buy Nothing New Month (BNNM) komt uit Australië en is nu ook in Nederland geïntroduceerd. Je herkent het namelijk vast wel dat je iets in je kast vindt dat je totaal was vergeten… Een shirt? Nagellak? En dat is ook niet zo gek, want de meesten van ons hebben heel veel spullen. Zo veel, dat je veel van die spullen niet eens gebruikt. Herkenbaar?  Koop dan eens een maand geen nieuwe spullen en zie wat het je oplevert. Eén maand lang ontdekken wat je hebt, en hoeveel moois en leuks er al is. Ruilen, delen, geven, (ver)huren, opleuken, lenen, repareren, zelf maken, tweedehands kopen of juist gratis afhalen. Zo hou je natuurlijk geld over om andere leuke dingen mee te doen of te sparen voor iets van goede kwaliteit.

In Arnhem
Ook in Arnhem zijn er genoeg plekken waar je terecht kunt terwijl je bezig bent aan je Buy Nothing New-maand. Bij LOT’s aan de Raapopseweg vind je tweedehands (merk)kleding van bijvoorbeeld Diesel, Replay en Esprit.  Kringloopwinkels blijven altijd leuk om rond te neuzen, je vindt er de grappigste spulletjes en de mooiste voorwerpen of meubels. Zo ook bij 2Switch aan de Westervoortsedijk of Kringloopwinkel Plattenburg.

Voor je boeken kun je terecht de verschillende vestigingen van de Bibliotheek Arnhem. Tot 18 jaar kun je gratis boeken lenen en voor studenten is er een speciaal abonnement. Twee keer in het jaar kan je voor maar een paar euro afgeschreven biebboeken kopen, hou de website van de Bibliotheek in de gaten voor data.

Met AIRBNB kun je een stad ontdekken door in het huis van een ‘local’ te verblijven, in plaats van in een hotel. Leuker, interessanter en vaak veel goedkoper. Couchsurfen is de manier om gratis ergens te overnachten. In Arnhem zijn er al 236 mensen die hun bank beschikbaar stellen voor “crashers”.

Peerby is een website en app waarmee je gemakkelijk spullen kunt huren en lenen bij je buren. Eh… huh? Nou misschien heeft je buurman wel een boormachine liggen die jij goed kan gebruiken bij het in elkaar zetten van je Ikeakast. Terwijl hij op zijn beurt graag jouw rookmachine wil lenen voor een feestje. Via deze website kom je erachter welke buren wat aanbieden en wat ze nodig hebben. Handig!

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties