Zo vraag je huur- en zorgtoeslag aan

Geplaatst op 24 februari 2022 Door In 18 jaar worden, Hulp & Info, Werk, geld & wonen

Vanaf je achttiende kan je zorg- en huurtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. Dit is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering en je huur voor woonruimte. Lees hier alles over de voorwaarden en hoe je het aanvraagt.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten die je krijgt van de overheid. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je huurprijs, je inkomen, je leeftijd en je woonsituatie.

Je moet ouder zijn dan 18, de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben en dat geldt voor iedereen die op jouw adres staat ingeschreven. Jij en je huisgenoten moeten ook allemaal staan ingeschreven bij de gemeente op hetzelfde woonadres.

Ook je woonruimte moet aan bepaalde eisen voldoen. Het moet een zelfstandige woonruimte zijn. Dit betekent dat je een eigen woon(slaap)kamer hebt met een eigen voordeur. Ook moet je een eigen toilet en keuken hebben.

Tot slot moet je huur minimaal € 223,42 en maximaal € 710,68 per maand zijn als ouder bent dan 23 jaar. Ben je tussen de 18 en 23 jaar dan is dat maximaal € 414,02 per maand tenzij je gehandicapt bent, dan mag de huur maximaal € 710,68 per maand zijn. Verder moet je jaarinkomen maximaal €22.200 zijn en heb je een vermogen van maximaal €25.000. Met vermogen bedoelen ze spaargeld, aandelen en bijvoorbeeld een vakantiehuis.

Ben je jonger dan 18 jaar dan kan je in principe geen huurtoeslag krijgen, toch zijn er drie uitzonderingen. Je ouders zijn overleden, je bent getrouwd of geregistreerd partner geweest of je hebt een kind. Als een van deze eisen van toepassing zijn op jouw situatie, dan gelden voor jou dezelfde regels als voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van je Nederlandse zorgverzekering. Als je 18 jaar bent moet je je eigen ziektekosten betalen en afhankelijk van je inkomen kan je daar een toeslag op krijgen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet je onder andere 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse zorgverzekering hebben en moet je (gezamenlijk) inkomen onder een bepaalde grens liggen. Kijk hier voor alle voorwaarden voor het aanvragen van zorgtoeslag.

Toeslagen aanvragen

Als je wilt weten of je zorg- of huurtoeslag kunt krijgen, dan kan je hier een proefrekening maken.

Aanvragen kan via Mijn toeslagen. Je moet hier inloggen met je DigiD.

 

logo toeslagen belastingdienst

Tags : , , , , , , , , , , ,

Reacties