Insecten eten

Geplaatst op 28 juli 2019 Door In Artikelen, Lifestyle

Reporter Tessa dook in de wereld van de entomofagie, oftewel het eten van insecten. Mensen eten al duizenden jaren insecten. Volgens schattingen eet zo’n 80% van de wereldbevolking insecten. Toch verschilt dit sterk per cultuur en werelddeel. In de Westerse wereld is het eten van insecten de laatste jaren langzamerhand uit de taboesfeer aan het komen. Daisy Stauder draagt hier haar steentje aan bij met Bugbon, een van de labels van haar bedrijf Dais Design. Onlangs stond ze op het Arnhemse Buitenpodium de Blauwe Kikker met een standje vol met insecten-delicatessen.

Op 14 april ging ik naar Buitenpodium De Blauwe Kikker om voor het eerst van mijn leven insecten te proeven. Toegegeven, ik was best wel zenuwachtig. Desondanks insecten over de hele wereld gegeten worden is het best een raar idee om een sprinkhaan of meelworm te verorberen.

Mijn zenuwen werden gelijk al minder toen ik bij het buitenpodium aankwam. Er hing een gezellige sfeer en er waren veel aardige mensen. De stand van Bugbon zag er mooi uit. De kleine brownies met meelwormen en sprinkhanen waren netjes uitgestald. De kraam trok best veel nieuwsgierige bezoekers.


Na enig aarzelen werd het toch echt tijd om zelf iets te gaan proeven. Ik begon met een meelwormen-lolly omdat dit mij een vrij veilige keuze leek. De combinatie van een aardbeien-lolly met meelworm lijkt niet echt smakelijk, maar het was eigenlijk best lekker. Door de zoete smaak van de lolly en de licht nootachtige smaak van de meelworm smaakte het een beetje naar popcorn.


Hierna heb ik nog een meelwormen-brownie geproefd, want de sprinkhanen durfde ik toch nog niet helemaal aan. De brownie was vergelijkbaar met een walnotenbrownie; goed te eten dus!

Hoogste tijd om Daisy Stauder van Bugbon wat vragen te stellen over haar bijzondere eetwaren.

Wat is je favoriete insect om te eten?
De Sago worm uit Afrika. Deze vind ik een beetje naar pinda’s smaken. Maar in Nederland vind ik de meelwormen zelf het lekkerste vanwege de nootachtige smaak.

De Sago worm

Heb je een favoriet recept?
Ik vind zelf de hartige recepten het lekkerste. Ik zie insecten ook meer als een toevoeging binnen een maaltijd. Bijvoorbeeld sprinkhanen toevoegen aan roerbakrijst met wokgroenten. Of ze verwerken in een burger.

Is het in Nederland al populair om insecten te eten?
Voor mij is het eten van insecten in Nederland nog niet populair genoeg. Ik probeer het daarom ook een beetje toegankelijk te maken voor het grote publiek. Daar ligt voor mij vooral de uitdaging in. Een groot verschil tussen de Westerse wereld en culturen waarin insecten worden gegeten is dat niet-Westerse culturen insecten vooral als een op zichzelf staande delicatesse zien in plaats van een onderdeel van een recept of menu.

Zouden meer mensen het eten van insecten eens moeten proberen?
Ja uiteraard! Ik zeg altijd tegen mensen: je mag het proberen, het ligt er nu, dus maak er kennis mee. De meeste mensen worden dan toch wel nieuwsgierig en proberen het. Ze delen hun ervaring dan weer met vrienden en kennissen en zo verlagen ze stukje bij beetje de drempel om insecten te eten.

Wat is het grootse vooroordeel over het eten van insecten?
Het wordt al snel geassocieerd met het eten van glibberige wormen uit je tuin. Daardoor denken mensen al snel dat het eten van insecten in het algemeen vies is.

Wat is het meest gegeten product?
Sprinkhanen! Het gekke is dat die sprinkhaan in de brownies niets aan de verbeelding overlaat. Je ziet de hele sprinkhaan zitten. Ik begrijp dat het best confronterend kan zijn; je kijkt het beestje recht in zijn of haar ogen. Toch is het de laatste jaren zo dat mensen graag precies willen weten wat ze eten, althans dat idee heb ik. Mensen gaan bewuster om met hun voedsel. Daarom kiezen veel mensen toch voor de sprinkhaan, denk ik. Je ziet namelijk precies wat je eet.

Eet je thuis ook weleens insecten?
Ik eet niet dagelijks insecten, vooral omdat ik ook bezig ben met andere voedselconcepten en keukenproducten. Toch probeer ik insecten wel in mijn eigen recepten te integreren. Door mijn achtergrond als kokkin ben ik altijd wel bezig met het vormgeven van voedsel en het gebruiken van nieuwe ingrediënten en producten. Daar hou ik echt van.

Zelf insecten eten? Meer info:

Tags : , , , , , , ,

Reacties