Op zomervakantie binnen Europa? Vier bestemmingen onder de 300 euro!

Geplaatst op 3 maart 2024 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle

Ben jij nog op zoek naar een goed betaalbare vakantiebestemming binnen Europa voor de zomermaanden? We hebben vier vakantiebestemmingen binnen Europa uitgezocht die inclusief vlucht en accommodatie rond de 300 euro kosten!

Denemarken

Denemarken klinkt voor veel mensen niet als een erg voor de hand liggende vakantiebestemming, vooral niet in de zomer. Men denkt al snel dat Scandinavië erg koud is, maar dat is niet het geval met Denemarken. In de zomer kunnen de temperaturen er oplopen tot wel 35 graden! Bovenal is Denemarken een erg mooi land dat zeker een bezoekje waard is!

Kosten voor een vakantie in Denemarken

De prijzen in Denemarken liggen wel wat hoger dan in Nederland, vooral als je een terrasje pakt in Kopenhagen. Maar over het algemeen is alles nog redelijk goed betaalbaar, ook voor jongeren en studenten. In de zomervakantie scoor je al een retourtje met het vliegtuig naar Kopenhagen vanaf 60 euro! Kopenhagen is ook bereikbaar met de trein, je reist dan door Duitsland naar Denemarken. Dit duurt ongeveer 11 uur. De prijzen van reizen met de trein liggen wel een stuk hoger, maar het is natuurlijk wel een stukje milieuvriendelijker en je ziet onderweg veel meer van het landschap. Kopenhagen is ook prima te bereiken met de auto, in ongeveer 8,5 uur rijd je vanaf Arnhem naar Denemarken.

Ook zijn accommodaties in Kopenhagen niet erg duur, via Airbnb heb je al voor 200 euro of minder een tweepersoonskamer voor een weekje of een compleet appartement voor ongeveer 300 euro. Via Airbnb zijn redelijk veel accommodaties aan zee te vinden die je ook maar rond de 200/300 euro kosten.

Stel, je gaat met twee personen op vakantie naar Denemarkern en neemt  het vliegtuig, dan betaal dus zo’n  160 euro per persoon inclusief een kamer. En voor een vlucht + appartement maar 210 euro per persoon!

Tips voor een zomervakantie in Denemarken

1. Zelf verbleef ik tijdens mijn reis naar Denemarken in Gilleleje, een dorpje aan zee. Je rijdt in ongeveer een uurtje van van Gilleje naar Kopenhagen. Een huisje of kamer huren aan zee dat een beetje in de buurt van Kopenhagen ligt, is een aanrader. Voor als je toch een beetje een strandvakantie wilt, maar het ook leuk vindt om Kopenhagen te bezoeken. Maar warm weer is natuurlijk niet gegarandeerd, het kan ook zijn dat het maar 15 graden is in de zomervakantie in plaats van 30 graden.

2.  Als je van plan bent om veel toeristische attracties te bekijken in Kopenhagen of gebruik gaat maken van Hop On Hop Off bussen, is het aan te raden om een Copenhagen City Pass te kopen. Met de Copenhagen City Pass kan je attracties bezoeken zoals het paleis Amalienborg, de dierentuin van Kopenhagen, Tivoli en nog veel meer. Er zijn passen beschikbaar van 24 uur, 48 uur, 72 uur en 120 uur. De passen zijn wel aan de dure kant: zo kost een pas van 24 uur rond de 62 euro en een pas van 120 uur kost rond de 133 euro.

3. Tivoli (Gardens) is een pretpark met wereldtuinen midden in de binnenstad van Kopenhagen. Met de Copenhagen City Pass kan je dus gratis naar Tivoli, maar voor veel attracties moet je per ritje betalen, net als op een kermis het geval is. Verwacht ook niet al te veel van de attracties, want ze zijn heel erg op kinderen gericht. De tuinen stellen ook eigenlijk niet heel veel voor. Tivoli is dus eigenlijk een beetje een afrader. Wil je er toch graag heen om de tuinen te bezoeken, een kaartje voor Tivoli kost 18 euro.

4. In Kopenhagen doen veel toeristen een rondvaart. Zo’n rondvaart lijkt heel leuk, maar het is eigenlijk niet heel bijzonder. De rondvaartboten varen vaak langs een aantal toeristische attracties zoals de kleine zeemeermin en paleis Amalienborg. Vooral de boottocht waarbij je de kleine zeemeermin te zien krijgt is het best teleurstellend; je vaart er op enkele meters langs en de boot staat niet stil voor een goed fotomomentje. De kleine zeemeermin stelt sowieso niet heel veel voor, het is gewoon een klein standbeeld langs het water. Maar toch komen er enorm veel toeristen op af…

5. Iets wat je echt gezien moet hebben tijdens je tripje naar Kopenhagen is de Nyhaven. Dat is de beroemde haven met de gekleurde huisjes. Houd er rekening mee dat dit natuurlijk wel de meest toeristische plek van de stad is. Dan maakt dat terrasjes in de Nyhaven erg duur zijn, maar het is wel een mooie locatie om even een biertje te drinken. De Nyhaven is ook een populaire uitgaansplek.

6. Als je met de auto naar Denemarken gaat, parkeer je auto dan niet in de binnenstad van Kopenhagen. Dit kan erg prijzig zijn. Wij betaalden 50 euro(!) aan parkeerkosten voor een paar uurtjes.

Denemarken in het kort

– In Denemarken word er niet betaald met de euro, maar met de Deense Kroon.

– Er is geen tijdsverschil met Nederland.

– Denemarken is net zoals Nederland een fietsland. Je kan er dus gerust een fiets huren en rondfietsen.

– Bornholm is de zonnigste plek van Denemarken. Dus als je hoopt op zon tijdens je vakantie, ga naar Bornholm.

– In Denemarken ligt Legoland, in het plaatsje Billund.

– Kraanwater in Denemarken is net zoals in Nederland te drinken.


2. Polen

Polen is nog niet echt door het grote publiek ontdekt als vakantieland voor een zomervakantie. Maar Polen is de perfecte plek om een goedkope vakantie te vieren, want de prijzen liggen in Polen ongeveer 50% lager als in Nederland.  Ook  zijn de temperaturen in de zomer over het algemeen wat hoger dan in Nederland.

Kosten voor een zomervakantie in Polen

Polen is een erg goedkope vakantiebestemming en er zijn daarom ook veel goedkope accommodaties te vinden. Vanaf 130 euro heb je al een tweepersoonskamer in Krakau via Booking.com. En via Airbnb zijn er gehele appartementen te vinden voor rond de 150/200 euro voor een weekje. Buiten de grote steden zijn de prijzen vanzelfsprekend nog lager.

Vanaf 108 euro heb je al een retourtje Krakau bij Transavia. Transavia vliegt alleen naar Krakau en Katowice. Wizzair vliegt naar 7 verschillende bestemmingen in Polen vanaf Eindhoven. Een retourtje naar Katowice kost zo’n 90 euro als je met Wizzair vliegt. Het is ook mogelijk om met de trein naar Warschau te gaan, je reist dan eerst naar Berlijn en vanaf Berlijn gaat er een directe trein naar de Poolse hoofdstad Warschau. Dit duurt ongeveer 12 uur.  Polen is ook prima te doen met de auto, de reis duurt dan ongeveer 11 uur.

Voor 173 euro per persoon heb je dus al een vlucht naar Krakau inclusief verblijf op een kamer. En voor een paar tientjes meer zit je al in een compleet appartement!

Tips voor een zomervakantie in Polen

1. In Polen liggen de prijzen dus erg laag, dus ga vooral lekker uit eten! Toen ik in Polen was gingen we elke avond naar een restaurant, waarbij we af en toe al een hoofdgerecht hadden voor 3,50 euro! Met een drankje erbij zit je dan op ongeveer 5 euro per persoon, enorm goedkoop voor Nederlandse begrippen. Voor een biertje in een restaurant of bar ben je gemiddeld 1,50 euro kwijt.

2. Breng een bezoek aan Auschwitz. Dit is misschien niet de vrolijkste vakantieactiviteit, maar wel een enorm leerzame en belangrijke ervaring. In Auschwitz is het mogelijk om zelf rond te lopen of een tour te nemen. Een tour nemen is aan te raden, want tijdens de tour krijg je enorm veel te weten over de geschiedenis van Auschwitz. Er zijn tours van 6 uur en 3,5 uur. De tours zijn er in het Engels, Frans, Duits, Russisch, Italiaans en Pools. De tour van 3,5 uur kost 16 euro en de tour van 6 uur kost 25 euro. Om Auschwitz te bezoeken moet je van tevoren een ticket kopen via de visit Auschwitz website. Er zijn een aantal regels verbonden aan een bezoek aan Auschwitz, die te vinden zijn op de website waar je de tickets koopt. Tijdens je tour krijg je Auschwitz I te zien en Auschwitz II Birkenau.

3. Ga een dagje naar Krakau! Krakau was vroeger de hoofdstad van Polen en heeft nog veel vooroorlogse gebouwen en is een van de belangrijkste cultuursteden van Europa. Het is een gezellige en authentieke stad en de plek bij uitstek om een terrasje te pakken. In Krakau bevindt zich het museum Schindler’s Factory, bekend uit de film Schindler’s List. Het museum is ook een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog.

4. De dierentuin Silesian Zoological Garden (Pools: Śląski Ogród Zoologiczny) in Chorzów is een leuke dierentuin met een gedeelte met allerlei dino’s. Wij hebben ons daar erg vermaakt, alsof we weer even 12 jaar oud waren. Het is sowieso een plek die je gegarandeerd grappige vakantiefoto’s gaat opleveren! Chorzów ligt naast Katowice. De entree voor deze dierentuin bedraagt maar 2 euro! Naast de dierentuin zit ook een pretpark, Legendia. Hiervoor kost een entreeticket 34 euro.

5. In de grote steden zoals Krakau en Katowice zijn veel grote winkelcentra, en omdat de prijzen zo laag liggen is het ook zeker leuk om daar een dagje te gaan shoppen. De winkelcentra hebben de grote winkelketens die wij ook in Nederland hebben zoals H&M en Adidas, maar ook veel winkels die in Nederland niet te vinden zijn. De winkelcentra hebben veel goedkope restaurantjes en natuurlijk ketens zoals McDonalds en Pizza Hut. Sommige winkelcentrums hebben zelfs een bioscoop op de bovenste verdieping.

6. Uitgaan in Polen kan heel goed, er zijn veel clubs en bars te vinden. Ook ben je er geen fortuin kwijt aan drankjes. Maar let wel een beetje op waar je naar binnen loopt. Anders kan het voorkomen dat je per ongeluk een stripclub inloopt. ’s Avonds lopen er ook veel vrouwen over straat die mannen proberen mee te lokken naar een zulke clubs of naar een bordeel. De verhalen over mannen die gedrogeerd en beroofd worden zijn vrij talrijk, dus let hier goed op en ga altijd in een groepje uit. Laat je op straat dus niet ompraten door een onbekend persoon om een bepaalde club of bar te bezoeken.

7. Ga op een warme dag zwemmen in een van de Pogoria meren. Pogoria III is makkelijk te bereiken met de bus vanuit Katowice. Vanuit Krakau is het iets meer dan een uurtje rijden met de auto. Ook kun je op Pogoaria III waterfietsen huren.

Polen in het kort

– In Polen word er niet betaald met de euro, maar met zloty. Als je zloty ongeveer wilt omrekenen naar euro, kan je het bedrag delen door vier. Als je bijvoorbeeld 20 zloty moet betalen, zal het ongeveer 5 euro zijn.

– Het kraanwater in Polen is niet geschikt om te drinken.

– De prijzen van tabak liggen veel lager in Polen, maar je mag max 250 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak meenemen uit Polen als je met het vliegtuig gaat.

– Er is geen tijdsverschil met Nederland.

– Probeer losse ATM’s op straat en in winkeltjes te vermijden, je betaalt dan veel te veel qua omwissel- en servicekosten. Wissel je euro’s niet om in zlotys; er worden dan ook erg hoge wisselkoersen gehanteerd. Het beste is om in Polen naar banken te gaan zoals ING en daar geld te pinnen.


3. Hongarije

Bij een zomervakantie zullen ook veel mensen niet meteen denken aan Hongarije, terwijl het de perfecte plek is voor een lekker betaalbare zomervakantie. Met lekker hoge temperaturen in de zomer is het goed vertoeven aan bijvoorbeeld het Balatonmeer, maar het land leent zich ook goed voor meerdere citytrips waarbij je Budapest natuurlijk niet mag overslaan. Ook niet onbelangrijk: in Hongarije liggen de prijzen een stuk lager dan in Nederland.

Kosten voor een zomervakantie in Hongarije

In de zomervakantie vlieg je al vanaf 90 euro vanaf Eindhoven naar Budapest met Wizz Air. Vanaf Amsterdam vlieg je vanaf 130 euro naar Budapest met KLM. Ook is het mogelijk om met de trein naar Budapest te reizen. Je neemt dan vanaf Arnhem de trein naar München (dit duurt ongeveer 6,5 uur), en vanaf München gaat er een rechtstreekse trein naar Budapest (deze reis duurt 7 uur). Het is ook mogelijk om met de auto naar Budapest te rijden, dit duurt ongeveer 13 uur vanaf Arnhem.

Voor 185 euro heb je al een tweepersoonskamer in Budapest via Booking.com. Voor die prijs zijn er ook gehele appartementen te vinden op Airbnb. Er zijn ook een aantal appartementen te vinden aan het Balatonmeer vanaf 185 euro ongeveer. Handig als je liever niet in de stad wilt zitten, maar toch een bezoek wilt brengen aan Budapest!

Voor ongeveer 180 euro per persoon heb je dus al een weekje Hongarije inclusief vlucht en accommodatie!

Tips voor een zomervakantie naar Hongarije

1. Warme dag of zin om te zwemmen? Ga naar het Balatonmeer, dat met zijn oppervlakte van 592 km² het grootste zoetwatermeer van Europa is. In de zomer is de temperatuur van het meer ongeveer 25 graden, perfect zwemwater dus! Vanuit Budapest (de hoofdstad van Hongarije) rijd je binnen een uurtje naar het Balatonmeer en met de trein doe je er ongeveer 2 uur over.

2. Budapest barst van de badhuizen, die zijn zeker een bezoekje waard. Ga niet naar de bekendste badhuizen zoals de Széchenyi baden en de Gellert baden. Hier is het altijd erg druk, vooral in de zomer. Entree tot de meeste badhuizen kost ongeveer 10 euro.

3. Bezoek het kasteeldistrict in Buda, een van de mooiste districten van Budapest. In het kasteeldistrict staat het Vissersbastion, de Matthiaskerk en de Burcht van Buda. Vroeger was de Burcht van Buda het koninklijk paleis, maar tegenwoordig zit de Nationale Galerie erin samen met het Historisch museum. Het kasteeldistrict is te voet te bereiken, maar dat is wel een stijl stuk omhoog wandelen. Er gaat ook een kabeltram die je binnen een paar minuten naar boven brengt. Een ticket voor de kabeltram kost 5 euro. Het is ook nog mogelijk om een ticket te kopen voor een soort groot golfkarretje waarbij je samen met andere toeristen door het kasteeldistrict wordt gereden. Je kunt dan uitstappen bij elke toeristische trekpleister in het district en als je uitgekeken bent weer een ander karretje naar de volgende trekpleister nemen.

4. Beklim de Gellert heuvel. Het mag dan een flinke klim zijn, maar het is echt de moeite waard! Vanaf de onderkant van de heuvel loopt er een trap helemaal naar boven. Vanaf de Gellert heuvel kan je heel Budapest zien en het uitzicht is echt prachtig. Op de top van de heuvel staat het Hongaarse vrijheidsbeeld. Dit is een erg toeristische plek en er zit ook een kleine markt bij. De top van de heuvel is ook te bereiken met bijvoorbeeld een Hop On Hop Off bus.

5. Huur een step of vierpersoons skelter op Margitsziget, een eiland tussen Buda en Pest. Het Margit Eiland is een plek waar je veel toeristen ziet rondsteppen of skelteren, dat is daar normaal. Ook is het mogelijk om kleine elektrische auto’s te huren waarmee je het eiland kunt verkennen. Maar het is toch een stuk leuker om dat met de skelter te doen. Op het eiland staat ook een muziekfontein die de hele dag watershows met muziek geeft. Het eiland is het beste te bereiken met de tram, die ook op de Margit brug stopt. Ook rijden er bussen naar en over het 2,5 km grote eiland.

6. Er zijn verschillende kaarten te koop voor het openbaar vervoer in Budapest, waarmee je onbeperkt met al het openbaar vervoer kunt reizen. Er zijn tickets te koop voor 24 uur, 24 uurs groepstickets voor max 5 personen, 72 uur en 7 dagen. Een ticket voor 24 uur kost ongeveer 5 euro, en een ticket voor een groep ongeveer 10 euro. Een ticket voor 72 uur kost rond de 12 euro en de 7 dagen pas kost rond de 15 euro. Het openbaar vervoer in Budapest is dus erg goedkoop, doe er je voordeel mee!

7. Een boottocht maken over de Donau is af te raden, want ik vond deze boottocht erg teleurstellend. De meeste boottochten varen om MargitSigzet, maar dat is helemaal niet mooi of bijzonder om te zien: je kunt het eiland veel beter zelf bezoeken. De boot vaart ook langs het Hongaars Parlement, maar het Parlementsgebouw is ook prima te zien zonder een boottocht te nemen.

Hongarije in het kort

– In Hongarije word betaald met HUF (Hongaarse forint) i.p.v. de euro. 300 HUF is ongeveer 1 euro.

– Er is geen tijdsverschil met Nederland.

– In Budapest kan je de mooiste markthal ter wereld vinden (de Centrale Markthal), de mooiste McDonalds en het mooiste café ter wereld, het New York Café/

– In  de bergen van Budapest is een treinroute (Gyermekvasút) die geregeld wordt door kinderen.

– De prijzen buiten Budapest liggen nog veel lager

– Restaurants verwachten vaak een fooi van 10% en sommige restaurants voegen de fooi zelf al aan de rekening toe. 


4. Corfu

Corfu is een zeer geschikt eiland voor een zonvakantie, want in de zomer liggen de temperaturen er rond de 30 graden. Corfu is een Grieks eiland en behoort tot de Ionische eilanden.Corfu ligt vlakbij Albanië en is ongeveer 600 km groot. De prijzen op Corfu zijn soms net iets lager als in Nederland, maar vaak ongeveer hetzelfde.

Kosten voor een zomervakantie op Corfu

Een vlucht naar Corfu vanaf Nederland is in de zomervakantie aardig prijzig, dus is het beter om vanaf Brussel Chaleroi te vliegen. Er rijden Flixbussen vanuit Nederland naar dat vliegveld. Een vlucht van Brussel naar Corfu is te boeken vanaf ongeveer 190 euro. Het is mogelijk om met de auto te gaan, maar dit duurt erg lang. Je rijd dan vanaf Arnhem naar Bari in Italië, en dat duurt al 18 uur. En daarna neem je vanaf Bari de boot naar Corfu, dit duurt iets meer dan 9 uur.

Een tweepersoons kamer op Corfu is al te boeken vanaf zo’n 140 euro voor een week via booking.com en appartementjes zijn er al te vinden vanaf 200 euro. Via Airbnb zijn er ook heel wat appartementjes te vinden onder de 200 euro.

Je hebt dus al een vlucht naar Corfu inclusief een tweepersoonskamer voor een week voor ongeveer 260 euro per persoon! 

Tips voor een zomervakantie naar Corfu

1. De burcht Angelokastro is een echte aanrader. Het is een oud vervallen kasteel op de top van het hoogste punt van de kustlijn van Corfu. Het is een best zware klim omdat het redelijk steil en rotsachtig kan zijn, dus zorg dat je goede schoen draagt. Er zijn wel krakkemikkige traptreden, dus je hoeft gelukkig niet letterlijk omhoog te klimmen. Het duurt ongeveer 15 minuten om de top te bereiken en het uitzicht is fantastisch! Met goed weer zie je bijna het hele eiland vanaf Angelokastro. En er zit beneden een barretje, dus na het beklimmen kun je lekker afkoelen en uitrusten met een drankje .

2. Als je bijzondere plekjes wilt ontdekken op het eiland, ga dan geocachen! Er zijn bijvoorbeeld speciale geocache routes door dorpjes op Corfu. Met die routes kom je op plekken terecht waar je normaal niet snel zou komen. Het klinkt misschien een beetje als speurtochtje spelen, maar het is een goede manier veel meer van het eiland te zien dan de gemiddelde toerist ziet!

3. Bezoek het Achilleion Palace, de vroegere was de zomerresidentie van de Oostenrijkse koningin Elisabeth. Het is een redelijk toeristisch plek, maar het paleis is best indrukwekkend. Vanuit de tuin van het paleis heb je een mooi uitzicht over Corfu. Een entree kaartje voor het paleis kost 8 euro,en het is mogelijk om een koptelefoon te krijgen met Nederlands gesproken informatie over Achilleion.

4. Mouse Island (Pontikonisi) stelt niet heel veel voor. Veel toeristen komen erop af en maken de boottocht naar Mouse Island, wat zo’n 5 minuten duurt. Mouse Island is een mini-eilandje bij de hoofdstad van Corfu, Corfu Town. Op het eiland staat een kerkje uit de 13e eeuw. Het is ook niet mogelijk om de kerk in te gaan, dit maar eenmaal per jaar op 6 augustus. Verder is er helemaal niks bijzonders aan Mouse Island. Ik vond het eerlijk gezegd een beetje geldverspilling. Het eilandje is alleen zo populair vanwege de oude legendes van Ulysses en Poseidon.

5. Als je echt het beste uitzicht over Corfu wilt hebben dan moet je naar de top van de berg Pantokrator. Vanaf de Pantrokrator kan je niet alleen heel Corfu goed zien, ook het vasteland van Griekenland en een stuk van Albanië zijn zichtbaar. Onder goede omstandigheden kun je zelf een klein stukje van Italië zien. De Pantrokrator is meer dan 900 meter hoog, dus het duurt wel even voordat je de top per voet hebt bereikt. Het is mogelijk om met de auto omhoog te rijden, maar dit zou ik afraden. De wegen zijn redelijk smal en vaak kun je niet zien en tegenliggers zie je lang niet altijd goed aankomen, wat lastige situaties kan opleveren. Kortom: neem je wandelschoenen en voldoende water mee!

6. Het is verstandig om een auto te huren als je het eiland echt een beetje wilt verkennen, want het openbaar vervoer in Corfu is niet super geregeld en de bussen rijden naar lang niet alle plaatsen. Bushaltes kunnen soms ook lastig te vinden zijn, want soms is het gewoon een lantaarnpaal waar een papiertje op is geplakt. Een scooter huren op Corfu is ook mogelijk. Maar pas wel op, de Grieken staan niet echt bekend om hun veilige rijdgedrag!

Corfu in het kort

– Op Corfu is het 1 uur later dan in Nederland.

– Let op als je in het meest noordoostelijke punt bent, dus helemaal bovenin Corfu. Vanaf daar is Albanië erg dichtbij, waardoor je telefoon kan denken dat je in Albanie bent. Omdat Albanië geen EU land is wordt er enorm veel dure data opgeslurpt. Dus als je daar bent, zet je 4G en dataroaming even uit en ga ook niet bellen!

– Vanuit Corfu kan je een dagtocht maken naar Albanië.

– Veel autoverhuurders verhuren geen auto’s aan personen onder de 21 jaar, zoek dit dus van tevoren even uit. Vaak heb je hier een creditcard voor nodig.

– Toiletpapier mag niet doorgespoeld worden op Corfu, je moet het in de prullenbak gooien.

– Het kraanwater op Corfu is drinkbaar, maar heeft een hoog chloorgehalte.


Paklijst voor een zomervakantie binnen Europa

Documenten
Zorg altijd dat je een paspoort/identiteitsbewijs/visum meeneemt. Wil je een auto huren? Neem dan je (internationale) rijbewijs mee! Bewaar ook aankoopbewijzen en vergeet je vliegtickers en bagagelabels niet!els

Verzekeringen
Het kan handig zijn om een annuleringsverzekering en reisverzekering af te sluiten, en eventueel een verzekering voor je mobiel/tablet

Geld
Neem je bankpas altijd mee. Ga je naar een bestemming buiten de EU? Zorg dat je wereldwijd betalen dan activeert! Ga je met de auto? Vergeet dan je ANWB lidmaatschapskaart ook niet mee te nemen. Probeer altijd geld op te nemen bij automaten met een Maestro logo en maak zo min mogelijk gebruik van geldwisselkantoren. Sla reserveringsbewijzen van je hotel, kamer of appartement op in je telefoon.

Medisch
Vergeet je zorgpas en eventuele medicatie niet! Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt je niet zomaar meenemen op reis. Op de website van het CAK vindt je welke verklaring je nodig hebt om dergelijke medicatie mee te nemen. Anti-insectenmiddel, een klein verbanddoosje, oordoppen, een reservebril en zonnebril zijn altijd handig om mee te nemen.

Persoonlijke uitrusting
Toiletspullen, nagelschaartje, handdoeken, strandhanddoeken, rolletje toiletpapier/wet wipes, scheergerei, slippers/sportschoenen/wandelschoenen, onderkleding, nachtkleding, sokken, truien, broeken, sportkleding, zwemkleding, regenkleding, een waterdicht (wind)jack, een petje of goed tegen de zon, zonnebril, zonnebrandcreme, aftersun, boeken/e-reader, mobiele telefoon en oordopjes, camera + accu en voldoende opslaggeheugen en een powerbank. Kijk van tevoren goed welke stekkers er in het land van je bestemming worden gebruikt!

Handbagage en onderweg
Paspoort/id-kaart, instapkaart vliegtuig, documententasje, mobiele telefoon, bagagecijferslot, zakdoekjes, kauwgom, oordoppen, eventueel pilletjes tegen vliegangst, verfrissingsdoekjes, portemonnee, pasjes en creditcards

Voor je vertrekt
Laat familie of vrienden weten waar je bent en geef adressen van je accommodaties door. Heb je huisdieren? Regel dan een oppas/verzorging. Zet alle onnodige apparatuur thuis uit en kijk of het mogelijk is dat iemand je post ophaalt.

 

Heb je zelf tips of aanvullingen bij dit artikel? Of vragen over een van de bestemmingen? Neem dan contact met ons op!

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,