Week van de Jonge Mantelzorger – 2024

Geplaatst op 1 mei 2024 Door In Artikelen, Gezondheid, Hulp & Info, In het gezin, Jij & de wereld, Kopzorgen, Lifestyle

De Week van de Jonge Mantelzorger 2024: Meer dan je denkt…

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022).1 Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024!

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften. Ook in Arnhem worden er door MVT Arnhem en partners speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd.

Programma 2024

Jonge mantelzorgers kunnen een keuze maken uit een van de onderstaande kadootjes.
Klik op de link voor meer informatie zoals de datum waarop de activiteit plaatsvind.

Naast het kadootje kun je ook aangeven dat je kans wil maken op een van deze leuke activiteiten voor jezelf of je ouders:

Voor professionals organiseren we in deze week ook activiteiten:

> Inschrijven is mogelijk via deze link

 

Alle activiteiten zijn gratis en worden mede mogelijk gemaakt door gemeente Arnhem, diverse partnerorganisaties en aanvullende fondsen.

Download hier de activiteitenposter voor Arnhem.

> https://www.mvtarnhem.nl/week-van-de-jonge-mantelzorger

 

 

 

Je bent niet de enige!

Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Maar daarnaast maken ze zich op jonge leeftijd soms meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Meet weten? In dit artikel vind je allerlei informatie over jonge mantelzorgers.

 

Tags : , , , , , ,