Ondernemen tijdens je studie: Philip (23) hielp studenten met bijles en tentamenvoorbereiding

Geplaatst op 3 april 2019 Door In Hulp & Info, Jonge ondernemers, Talent uit Arnhem, Talenten, Werk, geld & wonen

Steeds meer jongeren starten een eigen bedrijf tijdens hun studie. De 23-jarige Philip was een van deze jongeren. Als mede-eigenaar van het bedrijf StudentVoorStudent richtte hij zich op tentamentrainingen en bijles voor studenten.

Hoe ben je begonnen met het bedrijf? En hoe loopt het nu?
Bram, destijds een van de mede-eigenaren en nog steeds een goede vriend, heeft mij en andere vrienden ooit geholpen met een tentamen door een kleine ’tentamentraining’ te geven. Vervolgens hebben we eens gekeken of we wat met tentamentrainingen konden als bedrijfsconcept. Voor mijn opleiding moesten we namelijk een bedrijfsconcept bedenken. Toen kwam het idee voor tentamentrainingen als snel uit de bus als realiseerbaar concept. StudentVoorStudent is eigenlijk een soort AirBnB voor bijles, tentamentrainingen en huiswerkbegeleiding. Ik heb dit bedrijf opgericht met Bram Frijlink, Ludo Jacobs en Jelte Wolf, die naast studiegenoten ook goede vrienden van mij zijn. Het bedrijf zag het levenslicht tijdens het tweede jaar van onze studie ‘Ondernemerschap en Retail Management’. De opleiding begeleidde ons op diverse vlakken. Zo kregen we een bedrijfscoach die al snel overtuigd was van ons idee.

Het platform koppelt studenten die elkaar tegen een vergoeding kunnen helpen met bijlessen en de voorbereiding op tentamens en examens. In 2017 ben ik uit het bedrijf gestapt om wat anders te gaan doen. Momenteel ben ik druk bezig met afstuderen en is Ludo overgebleven. Hij heeft flink geïnvesteerd in het platform. Tim, een vriend van Ludo, is mede-eigenaar geworden en ze hebben inmiddels ook een stagiaire. Zelf focus ik mij op het afstuderen en daarnaast ben ik bezig met een project over waterstof. Daar zit echt toekomst in, daar ben ik van overtuigd. Water hangt immers ook in de lucht, nietwaar?

Toen ik nog in het bedrijf zat volgde ik mijn colleges maar half, want StudentVoorStudent opstarten vond ik veel interessanter. Als groep werkten wij in de ’tussenuren’ aan ons platform en onze strategische positie binnen de markt. Dat deden we door veel contacten te leggen met studieverenigingen en hogescholen. Na een schooldag dook ik direct weer in het technische gedeelte van het platform en de ‘growth hacking’ van het bedrijf. Dat waren lange dagen waarop ik soms tot diep in de nacht aan het werk was. Het viel te combineren met school, maar het was wel erg lastig. Met vier man konden er gelukkig flink wat taken verdeeld worden.

Heb je nog tips voor jongeren die ook willen starten met ondernemen?
Ik heb een simpele tip: gewoon doen! Maar doe wel iets dat je écht leuk vindt er waar je flink wat tijd aan wilt en kunt besteden. Dat heb ik geleerd van mijn vader, die ook ondernemer is. Het is enorm belangrijk om iets te gaan doen waar je echt een passie voor hebt. Het nadeel aan ondernemen vond ik alle belastingtechnische zaken die erbij komen kijken. Dat soort zaken kunnen al snel vrij complex worden, maar zijn wel enorm belangrijk om goed te regelen. Ben je daar niet goed in? Dan kun je het óf zelf leren óf uitbesteden aan iemand met verstand van dergelijke zaken. Je krijgt hoe dan ook met de Belastingdienst te maken, dus zorg dat je daarmee kunt dealen!

Ook een eigen bedrijf beginnen?
Alle informatie die je nodig hebt om een bedrijf te beginnen is te vinden op de website van Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn er verschillende programma’s die je kunnen helpen, zoals het project ZomerOndernemer. Tijdens de zomervakantie leer je hierbij hoe je een eigen bedrijf op kunt zetten. Je krijgt dan o.a. training, advies en tips. ZomerOndernemer is voor jongeren van 15 t/m 22 jaar en duurt ongeveer zes weken. Na afloop bepaal jij zelf of je verder gaat met je bedrijf.

Ook interessant om te lezen: Jonge ondernemers: Pim runt een full service artiestenbureau

Tags : , , , ,