Somber of depressief?

Geplaatst op 10 november 2019 Door In Kopzorgen

Iedereen heeft er wel eens last van: somberheid, neerslachtigheid, down zijn of hoe je het maar wilt noemen. Als het erg lang duurt en je er last van hebt… dan moet daar iets aan doen. Neem bijvoorbeeld contact op met Indigo, zij kunnen je ondersteunen. Ze bieden hulp via internet, een cursus of hulp in je eigen omgeving. Op hun jongerenwebsite Gripopjedip.nl vind je ook allerlei tips tegen je dip.

Er is sprake van een depressie bij de volgende symptomen: langdurig (meer dan 2 weken) echt heel erge somberheid, afwezigheid van gevoel, lusteloosheid, eetproblemen, slaapproblemen, snel geïrriteerd en kriegelig zijn en veel nadenken over dood en zelfdoding.

Depressie wordt vaak chronisch, het komt terug. De helft van de mensen krijgt er binnen twee jaar nog een keer last van. Het is het beste om meteen de eerste keer dat je het krijgt, hulp te zoeken en er iets aan te doen. Een depressie wordt door een heleboel tegelijk veroorzaakt: erfelijkheid, stress en andere psychische oorzaken.

Doe een zelftest!
De zelftest depressie kan je helpen bij het inschatten van de ernst van je dip. Deze test is geen diagnose, dat kan alleen je huisarts geven. De uitspraken in de test hebben betrekking op hoe je je de afgelopen zeven dagen hebt gevoeld. Je kruist het antwoord aan dat het beste aangeeft hoe je je voelde.

Grip op je dip
Ben je vaak down? Kost het je de grootste moeite om naar school of naar je werk te gaan? Misschien eet je te veel of juist bijna niets. Of voel je jezelf minderwaardig en vind je dat jij je vrienden niet waard bent. Voor jongeren die zich graag weer goed en waardevol willen voelen, heeft Indigo de online cursus Grip op je dip ontwikkeld. De cursus is gratis en heeft als doel je beter en sterker te gaan voelen en je dip te boven te komen. Het vindt plaats in een gesloten chatbox onder begeleiding van een deskundige.

Dus ben je gemotiveerd om samen met anderen grip op je dip te krijgen? Meld je dan aan!

Omgaan met depressie
Omgaan met een depressie kan lastig zijn, zowel voor jezelf als je omgeving. Daarom is de website https://www.heyhetisoke.nl in het leven geroepen. Op deze website is allerlei informatie te vinden, zoals achtergrondinformatie over depressie, ervaringsverhalen en allerlei handige doorverwijzingen.

  • Wil je weten waar je nog meer terecht kan voor hulp? Kijk dan eens op het onderdeel Hulp in Arnhem.

Beelden: Manal, i.s.m. Rouse2Action

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties